Karfiol egytál ropogós tetővel
Nagyon finom zöldséges egytálétel, tojás nincs benne, tehát tojásallergiások figyelem!
Az alap zöldség a karfiol, de finom lehet brokkolival is.
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 doboz kukoricakonzerv
kaliforniai paprika kockára vágva, minél többszinű, annál jobb
4 lapos ek liszt
4 dkg vaj
3,5 dl tej
a karfiol főzőlevéből 1,5 dl
só
bors
10 dkg cheddar sajt durvára reszelve
a ropogós tetőhöz:
5 dkg vaj
5 dkg zabpehely
5 dkg mandulaforgács
Elkészítés:
1. A karfiolt szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg és főzzük meg sós vízben.
2. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
3. A megfőtt karfiolt szűrjük le, a főzővizéből 1,5 dl-t tegyünk félre.
4. Készítsünk besamel mártást: egy lábasban melegítsük meg a 4 dkg vajat, tegyük bele a 4 ek lisztet, jól keverjük el, habzásig süssük a vajban közepes lángon, aztán öntsük fel a tejjel, a félretett karfiolfőzőlével és habverővel kevergetve forraljuk fel és sűrítsük be. Lehet csak karfiolfőzőlével is elkészíteni a mártást. Ízesítsük sóval, borssal.
5. Egy nagy tálban keverjük össze a főtt karfiolrózsákat, a kukoricát, az apróra vágott paprikadarabokat - én most 3 különböző szinű fél paprikát kockáztam bele, öntsük bele a besamelmártást, a reszelt cheddar sajt nagy részét, ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges.
6. A keveréket öntsük bele egy kivajazott, közepes méretű tepsibe.
7. A tetőhöz morzsoljuk össze a vajat, mandulát, zabpelyhet, ne tésztát próbáljunk meg gyúrni belőle, hanem morzsalékot.
8. Szórjuk a morzsát a zöldség tetejére, hintsük meg a maradék cheddar sajttal, meg más maradék reszelt sajtot is tehetünk rá.
9. Az előmelegített sütőben süssük meg. Nekem légkeveréssel 20 perc alatt sült barnára a teteje. Hagyományos sütőben érdemes kicsit tovább sütni, kb. 20 C fokkal melegebb sütőben.
Legközelebb annyit változtatok a recepten, hogy a ropogós tetőhöz több zabpelyhet teszek.
Langyosan-melegen a legjobb, lehet köret is valamilyen szárazabb sülthöz, de magában is nagyon finom.
Forrás: Kitchen Library sorozat
Megjegyzések
Vegavarázs, jó úton haladnak a gondolataid :)
A nagylányommal karfiol és brokkoli rajongók vagyunk!!!
Ez a zabpelyhes morzsa amúgy finom lehet mindenféle zöldségen, és nem csak mandulával, hanem dióval is.