Édes krumplis-túrós béles - VKF! XXV.
Készültem ám egy édességgel is a VKF-re. A mezőkeresztesi nagymamám sütött ilyet néha, gondolom, azért született ez a recept, hogy a drága túró egy részét helyettesítsék az olcsó krumplival.
Nagyon finom sütemény, a krumplitól egészen különleges íze lesz.
Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
1 ek cukor
só
A tetejére:
50 dkg héjában főtt krumpli
50 dkg túró
1 kis doboz tejföl
2 tojás
cukor ízlés szerint (10 dkg biztos kell bele)
a tetejére 1 tojás
Elkészítés:
1. Kelt tésztát készítünk: a tejet meglangyosítjuk, kiöntünk belőle 0,5 dl-t egy pohárba, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kis kanál cukrot teszünk bele. Meleg helyre téve felhabosítjuk az élesztőt. Közben a lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzátesszük a sót, cukrot. A vajat megolvasztjuk. A liszthez öntjük az élesztőt, tojást, tejet és összegyúrjuk. A végén hozzáöntjük az olvasztott vajat és szép simára dagasztjuk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
2. A főtt krumplit áttörjük, hozzáadjuk a túrót, tejfölt, tojást és szép simára keverjük. Annyi cukrot adjunk hozzá, amivel kellemesen édesnek érezzük.
3. A megkelt tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki és tegyük bele egy kivajazott, közepes méretű tepsibe.
4. Kenjük a tészta tetejére a túrós krumplit és hagyjuk megint kelni.
5. Közben melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
6. Ha a sütő bemelegedett, kenjük meg a tetejét egy felvert tojással. Az eredeti recept így szól és így csináltam most is, de ez a tojásos kence elválik a tetejéről. Lehet, hogy nem is kellene semmi a tetejére vagy esetleg tejföllel kéne megkenni.
7. Betesszük a sütőbe és kb. 25 perc alatt megsütjük. A teteje szép sárgásbarna lesz ekkorra.
8. Kicsit hűlni hagyjuk, megszórhatjuk porcukorral is és nekiláthatunk.
Egyszerűen elkészíthető, jó maradék főtt krumpli felhasználására is és ráadásul nagyon finom.
Megjegyzések
Ezt nem ismertem-köszi!
Én is vittem! Valóban nem sok édes-krumplisat ismerek én sem a receptkavalkádból...
Mi mindenre jó ez a krumpli!
Lenyűgöző a sütid!
Köszönöm Napmátka, ez is a te műfajod :) Ha már krumpli van benne, az csak jó lehet :)