Sült gyümölcs mascarpone krémmel



Télen-nyáron nagyon nagy kedvenc, egyszerűen megunhatatlan. Karácsonykor most már hagyományosan ez az édesség, amikor nálunk ebédel a nagycsalád. Friss, konzerv és fagyasztott gyümölcsből is finom, de friss gyümölcs mindenképpen kerüljön bele. A sült gyümölcs kicsit savanykás, mégis édes, karamelles íze és a mascarpone krém selymes lágysága nagyon jól kiegészíti egymást.
Rájöttem egy axiómára is az idők folyamán: akármennyi mascarpone krémet készítünk, mindig hamarabb elfogy, mint a gyümölcs.
Az eredeti receptet Jamie Oliver A pucér szakács (szörnyű fordítás) című filmjében láttam, abból alakult ki a mi változatunk.

Hozzávalók:
mindenféle gyümölcs - most alma, körte, narancs, friss ananász és konzerv őszibarack került bele
vaniliás porcukor (saját készítésű)
valamilyen alkohol (rum, konyak, sherry, ...)

1 kis doboz mascarpone
2 ek porcukor
4 ek joghurt
1 vaniliarúd kikapart belseje

Elkészítés:
A gyümölcsöt nagyjából egyforma kockákra vágjuk, ne túl kicsire, ne túl nagyra, a lényeg az azonos méret.
Egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük a gyümölcsöt, lehet keverve vagy fajtánként csoportosítva, esetleg szinek szerint. Akkora sütőedényt válasszunk, amiben vékony rétegben tudjuk szétteríteni a gyümölcsöt (kb. 3-4 cm vastagon).
Meglocsoljuk az alkohollal (mennyiség ízlés szerint, kb. 1/2 - 1 dl), megszórjuk 2-3 ek vaniliás porcukorral és előmelegített 200 C fokos sütőben megsütjük. Nagyjából 15 perc alatt megsül, akkor jó, ha már levet eresztett és picit elkezd barnulni a teteje.

A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat és a forró, langyos vagy hideg gyümölccsel megesszük.

Megjegyzések

erős ildikó üzenete…
Milyen egyszerű és kívánatos! Nagyon tetszik, kipróbáljuk mi is!
trinity üzenete…
Most úgyis erőteljesen mascarponés időszakunk van:)))Jöhet ez is,klassz!!
lúdanyó üzenete…
Köszönöm a dicsérő szavakat! :) Tényleg nagyon finom és egyszerű megcsinálni.

Népszerű bejegyzések