Narancsos-kakaós márványsütemény
Gyors kevert sütemény, a narancshéj és a sok kakaó különösen finommá teszi.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg finomliszt
3 tojás
1/2 zacskó sütőpor
1 dl tej
3 ek kakaópor (cukrozatlan)
1 narancs reszelt héja
só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 C fokra (légkeverésesnél 160 -ra).
1. A puha vajat nyomkodjuk szét fakanállal, majd keverjük hozzá a cukrot.
2. Válaszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat egyenként keverjük a cukros vajhoz.
3. A lisztet (amibe belekevertük a sütőport) adjuk hozzá a tojásos keverékhez, közben a tejet is öntsük hozzá. Az eredeti receptben nincs tej, de én annyira sűrűnek találtam a tésztát, hogy öntöttem hozzá egy keveset.
4. Egy csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjékből és keverjük a tésztához. Először kb. az egyharmadát erőteljesen keverjük a tésztához, ettől kicsit folyósabb lesz, ezután a maradék habot már könnyebben tudjuk óvatosan belekeverni.
5. A tészta felét tegyük át egy másik tálba. Az egyik feléhez keverjünk 3 ek kakaót, a másikhoz 1 jól megmosott narancs lereszelt héját.
6. Vajazzunk ki egy hosszú gyümölcskenyér formát és evőkanállal felváltva tegyük bele a kétféle tésztát. Villával kicsit össze is keverhetjük, hogy még márványosabb legyen a sütemény.
7. Kb. 50 - 60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
10 perc pihentetés után borítsuk ki egy rácsra és hűtsük ki - legalábbis próbáljuk meg, mert melegen csak vastag szeleteket lehet belőle vágni, úgy meg igen hamar elfogy. Saját tapasztalat :)
A receptet Elisa Vergne Le Grand Guide des Desserts című könyvében találtam.
15 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg finomliszt
3 tojás
1/2 zacskó sütőpor
1 dl tej
3 ek kakaópor (cukrozatlan)
1 narancs reszelt héja
só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 C fokra (légkeverésesnél 160 -ra).
1. A puha vajat nyomkodjuk szét fakanállal, majd keverjük hozzá a cukrot.
2. Válaszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat egyenként keverjük a cukros vajhoz.
3. A lisztet (amibe belekevertük a sütőport) adjuk hozzá a tojásos keverékhez, közben a tejet is öntsük hozzá. Az eredeti receptben nincs tej, de én annyira sűrűnek találtam a tésztát, hogy öntöttem hozzá egy keveset.
4. Egy csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjékből és keverjük a tésztához. Először kb. az egyharmadát erőteljesen keverjük a tésztához, ettől kicsit folyósabb lesz, ezután a maradék habot már könnyebben tudjuk óvatosan belekeverni.
5. A tészta felét tegyük át egy másik tálba. Az egyik feléhez keverjünk 3 ek kakaót, a másikhoz 1 jól megmosott narancs lereszelt héját.
6. Vajazzunk ki egy hosszú gyümölcskenyér formát és evőkanállal felváltva tegyük bele a kétféle tésztát. Villával kicsit össze is keverhetjük, hogy még márványosabb legyen a sütemény.
7. Kb. 50 - 60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
10 perc pihentetés után borítsuk ki egy rácsra és hűtsük ki - legalábbis próbáljuk meg, mert melegen csak vastag szeleteket lehet belőle vágni, úgy meg igen hamar elfogy. Saját tapasztalat :)
A receptet Elisa Vergne Le Grand Guide des Desserts című könyvében találtam.
Megjegyzések
a muffinod is úgy elfogyott, mint a sicc :)
Az lenne ciki számomra, ha rátok száradt volna!