Kenyértekercs - sonkával, tojással, sajttal tölve
Jamie Oliver receptje az ... és egyszerűen csak főzz! könyvéből. Húsvét után kifejezetten hasznos a maradék sonka és tojás eltüntetésére.
Sajnos a jobbik fényképezőgépünk megint nem tartózkodik itthon - irigylem is, mert most Argentínába vetette a jó sora. A régi gépünkkel készített képek nem igazán adják vissza ennek a kenyérnek a szépségét, a szineiről nem is beszélve.
Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
4 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó porélesztő
1 ek só
1 ek cukor
Töltelék:
5 kemény tojás
vékony sonka szeletek (most felhasználtam az eddig őrizgetett Pármai sonka szeleteket)
olajbogyó
mozzarella
kb. 20 dkg reszelt sajt (most vörös cheddar, gouda)
só, olivaolaj
mehet bele friss vagy szárított paradicsom (a frisset ki kell magozni, lehúzni a héját),
friss bazsalikom
A lisztet beleszitáljuk egy tálba (ezt én rendszeresen kihagyom, de hátha betartja valaki) , mélyedést készítünk a közepébe, a mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, sót, cukrot. Hozzáöntünk egy kevés vizet, jól elkeverjük, aztán apránként beleöntjük az összes vizet és alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha már szép sima a felülete és nem ragad annyira a kezünkhöz. Lefedjük és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, előkészítjük a tölteléket. A tojásokat 8 percig főzzük, a sajtot lereszeljük, a sonkát vékonyra szeleteljük.
Középre rátesszük a sonkaszeleteket, arra sorban a keménytojásokat, közé az olajbogyót, mozzarellát, rászórjuk a reszelt sajtot, meg amit még bele szeretnénk tenni. Meglocsoljuk egy kis olivaolajjal - tényleg csak egy kevéssel. A töltelékre ráhajtjuk a tészta két hosszanti oldalát, kört formálunk belőle és jól összenyomkodjuk a két végét. Lisztezett tepsire tesszük, egy negyed órán át még kelni hagyjuk, majd előmelegített 180 C fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, aztán lehet nekiesni. Nagyon finom melegen, hidegen, langyosan.
Megjegyzések
Gyakran készítünk ilyen tekercset, máskor paradicsom is kerül bele, meg bazsalikom, de akkor épp nem volt otthon. Én is a filmjében láttam először, már akkor kipróbáltuk, aztán megvettem a könyvet is. Tényleg nagyon finom :)
Barbi