Indiai vacsora: joghurtos csirkemell zöldséges galuskával
Sajnos nem tudom visszaadni ennek az ételnek a gyönyörű szineit, próbálja meg mindenki hozzáképzelni - még egy hétig nélkülöznöm kell a jobbik fényképezőgépet.
Nemcsak nagyon szép, nagyon finom is, ráadásul egyszerűen elkészíthető.
A galuska ötletét egy indiai étteremből hoztuk, ott ettünk ilyesmit. A joghurtos csirke receptje Stahl Judit Gyorsan, valami finomat! könyvéből való, kicsit átalakítva.
Joghurtos csirke:
1 nagy csirkemell
2 dl joghurt
2 ek olaj
1 ek méz
1 ek curry
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt római kömény
őrölt cayenne bors
édes-csípős chiliszósz
A csirkemellet először keresztben elvágjuk, majd a két fél csirkemellet lapjában is elfelezzük. A négy szeletet keresztben felvágjuk kb. 1 cm-es csíkokra és beletesszük egy tűzálló tálba vagy tepsibe. A mártáshoz valókat összekeverjük, a csípős fűszereket ízlés szerint adagoljuk, ráöntjük a csirkére és jól összekeverjük. Lefedjük a tálat alufóliával, előmelegített 200 C fokos sütőben 20 percig sütjük lefedve, majd fedetlenül 10 percig.
Ennyi csirkét most hárman ettünk, nagyobb étvágyú vagy nagyobb család duplázza meg nyugodtan a mennyiségeket.
A galuskához kipróbáltam Anya főztje módszerét és tényleg jól működött. Eredeti recept itt.
Zöldséges galuska:
35 dkg rétesliszt
2 ek olaj
1 tojás+1 tojássárga
1 ek só
1/2 dl tej, víz
1 ek kurkuma
3 sárgarépa
1/4 - 1/2 kg zöldborsó
olaj
A tojásokat beleütjük egy mércés pohárba, hozzákeverjük a 2 ek olajat, tejet, sót és felöntjük annyi vízzel, hogy összesen 3.5 dl folyadékot kapjunk. Éppenhogy csak összekeverjük a liszttel, kurkumával, nem szabad túl sokáig keverni. Sós vízbe szaggatjuk, 1 percig főzzük, leszűrjük és összekeverjük egy kis olajjal.
A répát durvára reszeljük, egy nagy lábasban kevés olajat melegítünk, beletesszük a répát, zöldborsót (most csak fagyasztott volt), megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Nagyon gyorsan elkészül, 5-10 perc elég neki. Hozzákeverjük a galuskát és kész.
Gyönyörűek ennek az ételnek a szinei: a sárga több árnyalata, zöld, piros - élmény ránézni, élmény megenni.
Szerintem ebben a sorrendben érdemes elkészíteni:
1. Begyújtjuk a sütőt.
2. Feltesszük melegedni a vizet a galuskához.
3. Összevágjuk a csirkét, összekeverjük a joghurtos mártással és betesszük a sütőbe.
4. Kimérjük a lisztet, összekeverjük a tojást, olajat, vizet, tejet.
5. Megtisztítjuk, lereszeljük a répát és feltesszük párolni a borsóval.
6. Eddigre biztosan felforrt a víz, keverjük össze gyorsan a galuskát és főzzük ki.
7. Közben a csirkéről vegyük le a fóliát, ha letelt a 20 perc.
8. A megpuhult zöldséghez keverjük hozzá a galuskát.
9. Vegyük ki a húst a sütőből.
10. Együk meg.
Ideális esetben be lehet tartani ezt a sorrendet és akkor tényleg gyorsan elkészül. Ideális körülmények persze ritkán vannak, de hátha .. :)
Megjegyzések