Lasagne spenótos palacsintából




Nagyon nagy kedvenc, kicsit sok vele a macera, de előre is előkészíthetők az egyes elemek.
Lajos Mari receptje, valamikor régen egy Nők lapjában jelent meg.
Lényegében ez egy klasszikus lasagne bolognai módra - csak éppen tésztalapok helyett spenótos palacsintával kell rétegezni.
A lányom miatt készült egy húsmentes, zöldséges változat - nemcsak finom volt, de nagyon szép is.
Hozzávalók:
A húsos raguhoz:
40 dkg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3/4 doboz hámozott-paradicsom konzerv, bazsalikom, oregánó, só, bors, olivaolaj

A spenótos palacsintához:
35 dkg liszt, 1 cs fagyasztott spenót (ha van, akkor kb. 40 dkg friss), 4 tojás, fél liter tej, ásványvíz, só, bors, 2 ek olaj
A besamel mártáshoz:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, bors, parmezán

Haladók ki is hagyhatják a következő hosszadalmas leírást és egyből ugorhatnak a végére az összeállításhoz :).

1. A raguhoz az olivaolajon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst és addig kevergetjük, amíg szét nem esik kis darabjaira és el nem kezd fehéredni. Sózzuk, borsozzuk, jöhet hozzá a finomra vágott fokhagyma, aztán a paradicsom és a fűszerek. A paradicsomot nyomkodjuk szét kis darabokra. Fedő alatt hagyjuk párolódni kb. fél órán át, néha kevergessük meg.
2. Közben keverjünk palacsintatésztát a lisztből, tojásokból, tejből és hagyjuk állni egy fél óráig. Ha friss spenótunk van, akkor készítsük elő: mossuk meg, dobjuk forrásban lévő vízbe (amibe szódabikarbónát tettünk), vegyük is ki rögtön a vízből, csöpögtessük le alaposan és vágjuk össze nem túl apróra.
A fagyasztott spenótot engedjük fel és jól csöpögtessük le.
Keverjük bele a spenótot a palacsintatésztába és higítsuk fel annyi ásványvízzel, hogy a szokásos palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele az olajat és kezdhetjük sütni.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat süssünk, nekem ebből a mennyiségből 18 db nagyméretű, vastag palacsinta lett. A fiam reménykedve kérdezte, hogy ugye nem teszem bele mindet a lasagne-be. Hát nem tettem :).
3. A besamel mártáshoz olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk egy kevés ideig (vigyázzunk nehogy megégjen), majd öntsük fel a tejjel. Nekem az vált be, hogy beleöntöm egyszerre az összes tejet, gyorsan keverem és így sűrítem be. Nem szokott összecsomósodni. Ha besűrűsödött, akkor ízesítem sóval, borssal és hagyom hűlni egy kicsit, aztán belekeverek egy nagy marék reszelt sajtot.
Mivel az Auchanban olasz napokat tartottak és sikerült beszerezni egészen baráti áron Grana Padano sajtot (ami már majdnem parmezán), ezért én azt használtam.

Összeállítás:
Kivajazunk egy kerek tűzálló tálat vagy egy kerek tortaformát (amibe persze belefér a palacsinta) és elkezdjük a rétegezést. Palacsinta, rá besamel mártás, palacsinta, húsos ragu és reszelt sajt, palacsinta, besamel, stb. Ehhez a húsmennyiséghez nálam 10 db palacsinta fogyott el. A tetejére palacsinta, besamelmártás és sok reszelt sajt. Előmelegített 180 C fokos sütőben sütjük kb. 25-30 percig.

A húsmentes változat:
Lilahagymából, cukkiniből, kaliforniai paprikából és az előrelátóan meghagyott 1/4 paradicsom konzervből olivaolajjal készítettem egy zöldséges ragut.
Ezt rétegeztem az előzőek szerint. Ehhez 5 db palacsintát használtam fel a fiam legnagyobb örömére (ebéd előtt még lazán megette a megmaradt 3 palacsintát :)).


(sütés előtt a zöldséges változat)
Vendégeknek is érdemes ezzel készülni, mert előre előkészíthető és csak sütni kell a tálalás előtt.



Megjegyzések

erős ildikó üzenete…
Már megint egy szenzációs recept a blogodon, nagyon tetszik, köszi!
lúdanyó üzenete…
Megint nagyon kedves vagy, köszönöm ! :-)

Népszerű bejegyzések