Tortilla - csirketöltelékkel és Taco szósszal






A recept egy saját bevallása szerint autentikus Tex-Mex szakácskönyvből való.A Taco szószt sok mindenhez használják a Tex-Mex konyhában. Lehet mártás húsok, halak mellett, tehetjük tostadaba, tacosba, nachosba vagy mártogathatunk bele tortilla chipset.



Tortilla:
2 csésze finomliszt
2 tk sütőpor
csipet só
4 ek margarin (a recept szerint vegetable shortening)
1/2 - 3/4 csésze forró víz
olaj a sütéshez
(csésze =2.5 dl)
A lisztet beleszórom egy tálba (autentikusan szitálni kéne), összekeverem a sóval, sütőporral. Összemorzsolom a margarinnal - úgy, mint amikor omlós tésztát készítünk. Apránként hozzáöntöm a forró vizet és alaposan összegyúrom. Ne legyen túl kemény a tészta. Lefedem és 15 percig állni hagyom. Ezután 10 nagyjából egyenlő részre osztom, lisztezett felületen golyókat formázok belőle, letakarom és állni hagyom 20 percig. Most következik az a rész, amit jó ha ketten csinálunk - nekem a 15 éves fiam szokott segíteni, ha ráér :). Egyikünk kinyújtja a gombócokat kb. 15 cm-s sugarú körlappá, a másikunk egy felforrósított serpenyőben megsüti. Nagyon gyorsan elkészül, addig kell sütni, amíg fel nem puffad és szépen meg nem barnul. 1-2 perc alatt megsül egy tortilla, zsiradékot én nem teszek a serpenyőbe. A kész tortillákat letakarva egymásra rakom.


Taco szósz:
1 ek olaj
1 vöröshagyma apróra vágva
1 zöldpaprika apróra vágva
1/2 - 1 piros vagy zöld chili apróra vágva (kimagozva)
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
1 gerezd zúzott fokhagyma
csipet só, bors és cukor
1 paradicsom konzerv (hámozott, egész vagy darabolt féle)
kis paradicsompüré (a szine miatt)

Egy serpenyőben felforrósítom az olajat , beleteszem a hagymát, zöldpaprikát. Addig párolom kis lángon, amíg meg nem puhulnak. Hozzáadom a chilit, köményt, koriandert, fokhagymát és még 2-3 percig párolom. Jöhet bele a cukor, só, bors, paradicsom. A paradicsomot szétnyomkodom amennyire tudom, nem kell teljesen, maradjon darabos. Tovább főzöm 5-6 percig, amíg kicsit besűrűsödik.

Csirketöltelék:
3 ek vaj
1 vöröshagyma apróra vágva
1 kicsi piros szinű kápia paprika apróra vágva
2 ek apróra vágott mandula
1 nagy csirkemell filé, szintén apróra vágva
só, bors
1 kis darab friss gyömbér lereszelve
6 ek tej
2 tk kukoricakeményítő
1/2 csésze tejszin

2 ek vajon puhára párolom a hagymát, hozzáadom a paprikát, mandulát, addig sütöm, amíg meg nem barnul a mandula. Kiöntöm a serpenyőből, beleteszem a maradék 1 ek vajat és átsütöm rajta a csirkekockákat (kb. 5 perc). Sózom, borsozom, visszaöntöm a hagymás mandulát és beleteszem a gyömbért is. A tejet összekeverem a kukoricakeményítővel, beleöntöm a serpenyőbe a tejszinnel együtt. Kis lángon besűrítem a mártást a húson.


A tányérra teszünk egy tortillát, megkenjük szósszal, mehet rá a csirkés töltelék, arra reszelt sajt (cheddar pl.), tejföl. Összehajtjuk és megpróbáljuk megenni. Nekünk így sosem sikerül, kifolyik a szósz , kihullik a töltelék, cserébe viszont nagyon finom :).

Megjegyzések

Gabojsza üzenete…
Lúdanyó, welcome a csapatban!:-)))
lúdanyó üzenete…
Gabojsza, köszönöm, ennek nagyon örülök :))
biblio üzenete…
Csak zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a recept forrása a Mexikói konyha című könyv! Örülök, hogy az interneten fent van ez a recept, viszont nem ártana hivatkozni rá.
lúdanyó üzenete…
Lehet, hogy a Mexikói konyha című könyv forrása a Tex-Mex Cooking? :) Ugyanis én abból készítettem, a fényképes hivatkozást lásd a bejegyzés elején :)

Népszerű bejegyzések