Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Márványos brownie

2012. március 25., vasárnap






Azt hiszem, megszületett az új kedvenc. Márványos, vagyis krémsajtos réteggel dúsított brownie, nagyon csokis, nem száraz, a krémsajtos réteg pedig olyan, mintha könnyű töltelék lenne benne. Töménynek persze tömény (mégiscsak amerikai süteményről van szó), ezért egy kis tepsivel elegendő egy négytagú családnak. Emiatt viszont takarékos, és szinte fogyókúrás darab, mivel liszt csak 5 dkg kell bele (különösen ha eltekintünk a vajtól, csokoládétól, krémsajttól)
Gombhoz a kabátot: közel fél doboznyi maradék mascarpone felhasználásához kerestem receptet, először az interneten, aztán a saját könyveimben.
Nagy lelkesen vettem én valamikor egy ígéretesnek tűnő könyvet, 500 Cookies, biscuits & bakes a címe, mondván, hogy majd végigsütöm az egész könyvet, mindig tele lesz a kekszes doboz kis családom nagy örömére. A család persze sok mindennek örülhetett azóta, speciel süteménynek ebből a könyvből nem. Eddig.

Hozzávalók:
115 gr keserű csokoládé (legalább 60-70 %-os)
115 gr sótlan vaj
100 gr cukor (ha lehet barna, nekem most csak fehér volt itthon)
2 tojás
5 dkg liszt
csipet só

Krémsajtos réteg:
1 tojás
225 gr mascarpone (vagy krémsajt)
5 dkg cukor
1-2 kávéskanál vaníliakivonat (házi készítésűt használtam: 2 dl vodkában ázik pár vaníliarúd)


nyers márvány


sült márvány

Elkészítés:
1. Egy lábasban forraljunk vizet, tegyünk a lábasra egy fémtálat (olyan nagyot, amiben majd a csokis tésztát össze tudjuk keverni) , tegyük bele a darabokra tört csokoládét, felkockázott vajat és olvasszuk össze őket. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
2. Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra, egy kicsi (20x20) tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
3. Keverjük össze a krémsajtot, cukrot, tojást és a vaníliakivonatot.
4. A kihűlt vajas csokoládéhoz keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojásokat.
5. Végül óvatosan keverjük hozzá a lisztet és a csipet sót.
6. Töltsük a tepsibe a csokis tészta kétharmad részét, öntsük rá a mascarponés keveréket, majd kanalazzuk a tetejére a maradék csokis tésztát. Egy hurkapálcával keverjük márványosra a felső réteget. A csokis tészta sűrűbb, mint a krémsajtos, arra kell figyelni, hogy jól elkeveredjen a két tészta egymással, de csak a felső rétegben. Ettől lesz majd tölteléke is a süteménynek.
7. Légkeveréssel sütöttem 30 percig 160 C fokon. Akkor jó, ha már nem mozog a sütemény teteje, de még nem sült át egészen.

Kihűtjük, kis kockára vágjuk.



15 megjegyzés to Márványos brownie:

Vicuska írta...

De szépen lett megcifrázva és finomnak tűnik! :)

lúdanyó írta...

Köszönöm és tényleg nagyon finom :) Legközelebb duplázok..

Chef Viki írta...

Szenzációs! Már vittem is :-)

Kricky írta...

óóó, összefutott a számban a nyál! nagyon guszta!

lúdanyó írta...

Viki, csak nyugodtan :)

Kricky, köszönöm, finom is, nem csak guszta :)

Icus írta...

Nagyon szép lett. Biztos ki fogom próbálni. Örülök, hogy újra itt vagy.

lúdanyó írta...

Köszönöm Icus :) Még nem az igazi ez az ittlét, de igyekszem.

Heti Menük Tünde írta...

Lehetne indítani egy "1 hét - hétszer 1 brownie" rovatot, ez a brownie biztos belekerülne a hétbe:)

lúdanyó írta...

Köszönöm :)

Vesta írta...

Képzeld el, hogy még a madleine előtt megsütöttem ezt a brownie-t, hihetetlenül egyszerű és annyira finom! Legközelebb dupla adag és nagyobb tepsi!:)

lúdanyó írta...

De jó :) Képzeld, holnap én is megsütöm megint, de duplázva :)

Réka írta...

nagyon bírom a sütijeid!
amint lesz időm megint tesztelek!

lúdanyó írta...

Kösz :)
kíváncsi vagyok a tesztelés eredményére

Zsuzsa Varga írta...

Kedves Lúdanyó!
Új dimenziókat nyitottál meg előttem konyhatündérré válásom rögös útján, KÖSZÖNÖMKÖSZÖNÖM!!!!!
Zsuzsa

lúdanyó írta...

Na ezért már érdemes volt feltenni ezt a receptet :)
Én köszönöm kedves Zsuzsa!