Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Kínai jellegű csirke

2010. szeptember 4., szombat

Magamtól egyszerűen csak kínai csirkének neveztem volna el, ha nem jön közbe egy vacsorameghívás. Egy kedves taiwani házaspár hívott meg minket Wang mester éttermébe, ahol már ismerősként üdvözölték őket és minket is kivételes kiszolgálásban részesítettek. Ráhagyatkoztunk vendéglátóinkra, akik a kínai étlapról (ami sokban különbözött az angol/magyar étlaptól) rendeltek nekünk is. Ismerőseink világlátott emberek, akik szerint a világ legjobb kínai vendéglői közé tartozik Wang mester konyhája. Nem akarok étteremkritikát írni és a fogásokat sem akarom leírni/elemezni, csak arra akarok kilyukadni, hogy az autentikus kínai fogások íze (itt éppen a szecsuáni konyhából) nagyon távol van attól, amit én eddig kínai megnevezéssel ettem.

De jöjjön az én kínai jellegű csirkém, amit egy remek angol csirkés szakácskönyvemben találtam. A szakácskönyvet több másikkal együtt nyáron kaptam ajándékba a Walesben élő húgomtól (na jó, kértem is némelyiket :)). Pár régi szakácskönyvet száműztem a gardróbba és már találtam is helyet az újaknak.

A húst érdemes jó előre bepácolni, akár le is lehet fagyasztani a páccal együtt és előkapni, ha gyorsan akarunk valami finomat főzni.

Hozzávalók (2 személyre)
1 közepes csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál édes csiliszósz
kis darab hámozott gyömbér (kb. 2-3 cm hosszú)
1 evőkanál semleges ízű olaj

kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A páchoz összekeverjük a szójaszószt, chiliszószt, ketchupot, áttört fokhagymát, finomra reszelt gyömbért és az olajat.
2. A csirkemellet kis kockákra vágjuk és beleforgatjuk a pácba. Hagyjuk legalább 20-30 percig pácolódni, de minél tovább áll, annál jobb. Közben csinálhatunk bármit, amihez csak kedvünk van.
3. Ha úgy ítéltük meg, hogy eleget pácolódott, forrósítsunk meg egy nagy serpenyőt (wokot) és kevés olajban süssük meg gyorsan a húsdarabokat, közben kicsit sózzuk meg.

Mi most tojásos rizzsel és nyers uborka csíkokkal ettük (főtt rizst összekevertem lágy tojásrántottával).



forrás: My Favourite Recipes: Delicious Chicken

13 megjegyzés to Kínai jellegű csirke:

Raindrop írta...

Duplán lájkolom! :)
Ez egyszerűen gyönyörű!
Csodás fotók! :)

Vesta írta...

És akkor most,az új ízélmények birtokában mit mondasz,ez a recept mennyire autentikus? Mit mondana rá Wang mester vagy a taiwani házaspár?
Egyébként én is lájkolom,külön a tojásos rizs ötletét is!

lúdanyó írta...

Raindrop, köszönöm a dicséretet. Neked különösen :)

Vesta, azt mondaná rá a taiwani házaspár, hogy ez valami magyar specialitás? :)
A hús is nagyon finom, már látom is a jövőt, ahogy telepakolom a mélyhűtőt bepácolt húsokkal :)

Bianka írta...

Hű azt hiszem most befalnék egy adaggal.

Doctor Pepper írta...

huh, ez most engem nagyon eltalált! köszi, remekül néz ki, meg fogom csinálni!

Nem vagyok mesterszakács írta...

Ázsiai ételszezon van?;-)
Fantasztikus a kép, és akár autentikus, akár nem a recept és az elkészítési mód, ízre is egészen biztosan ott van, mint látványban! Gratula.

trendo írta...

Nahát, egy új poszt! Már be akartam vinni a blogodat az elhagyott tárgyak osztályára! :)

A tojásos rizst én is nagyon szeretem. A legnagyobb serpenyőmben öntöm szét a tejjel felvert tojást, hogy vékony legyen a lepény. Mire szétfolyik az alján, már készen is van.

lúdanyó írta...

Bianka, most én is, kár, hogy elfogyott :)

Doki, én köszönöm :)

Igen, láttam, nálad is :) És nagyon köszönöm a dicséretet! (Hogy szólítsalak? A nem vagyok én mesterszakács túl hosszú :))

Trendo, nem adom a blogom :) Még így is ragaszkodik hozzám, hogy kissé elhanyagoltam :)

Jó ötlet a tej a tojásba és a nagy serpenyő, legközelebb így fogom csinálni.

trendo írta...

Én "thai jellegű" csirkét szoktam csinálni, amiről mindenki azt hiszi, hogy "tájjellegű" :)

lúdanyó írta...

Trendo, :)))

Icus írta...

Lehet, hogy ez a finomság "csak" kínai jellegű, de annyira jól néz ki, hogy most neki tudnék kezdeni befalni egy tányérral. Csodás a fotó is, meghozta az étvágyamat.

Garffyka írta...

Jellegű vagy sem, nagyon finomnak hangzik és csábítóan kacsint a fotón :)

lúdanyó írta...

Icus, köszönöm a kedves szavakat :)

Garffyka, nemcsak hangzik :)