Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Vörös lencsés, rizses lepény (doza) - 33. VKF!

2010. április 11., vasárnap





A doza Dél-India egyik kenyérfélesége. Ez nagyon különbözik az észak-indiai lepényektől, mivel inkább lencséből vagy babból és rizsből készül, mint lisztből. A doza jobban hasonlít a palacsintához, frissen kisülve fogyasztják, gyakran reggel tájt - chutneyval. Mi csicseriborsó salátával ettük, azzal is nagyon finom. Gyorsan készül, ha előre tervezetten állunk neki, ugyanis 8+24 órát kell állnia készítés közben.
Ezzel készültem a 33. VKF-re, aminek Limara a házigazdája(asszonya) és nem meglepő módon a gabona a témája.

Hozzávalók:
150 gr hosszú szemű rizs (most 2/3 barna, 1/3 fehér rizst használtam)
50 gr vörös lencse
250 ml langyos víz
1 ek só
1 ek kurkuma
bors
2 ek friss koriander (nem tettem bele)
--- opcionális ----
2 cm friss gyömbér reszelve
chili (friss vagy por)

olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. Tegyük a rizst és a lencsét egy tálba, öntsük le a vízzel és hagyjuk állni 8 órán át.
2. Csepegtessük le róluk a vizet, de ne öntsük ki. Tegyük a rizst és a lencsét robotgépbe és pépesítsük össze, lehetőleg minél finomabbra. Keverjük bele a félretett vizet.
Tegyük egy tálba a masszát, fedjük le átlátszó fóliával és meleg helyen hagyjuk erjedni 24 órán keresztül.



3. Keverjük bele a fűszereket, majd közepes lángon melegítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt.
4. Nagyon kevés olajat kenjünk a serpenyő aljára, lepényenként 2-3 evőkanál masszát tegyünk a serpenyőbe. Közepes lángon süssük meg mindkét oldalát a lepényeknek.

Melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.



Forrás: A kenyér enciklopédiája, Gloria kiadó

9 megjegyzés to Vörös lencsés, rizses lepény (doza) - 33. VKF!:

Bianka írta...

Nagyon ötletes, finom

Csicseriborsó írta...

Nagon tetszik. Kicsit tartok a rizsturmixolástól, nekem eddig nem sikerült:(((

Névtelen írta...

Kedves Lúdanyó!
"Mezei" rizzsel is működhet?
Köszi, Piroska

lúdanyó írta...

Bianka, köszönöm!

Csicseriborsó, most sikerült a legjobban nekem, kis adagokban kell turmixolni, addig, amíg viszonylag sima nem lesz a massza.

Kedves Piroska, teljesen jól működik sima rizzsel is. Máskor csak fehér rizzsel szoktam, de most nem volt itthon elég, ezért tettem hozzá barnát is.

ősi homár írta...

@Piroska
Holnaptól? Persze!!

(bocsi, most jöttem meg Mariza koncertről, és a sok választási szutyokban, ez volt az egyetlen értelmes twitt:D, lehet moderálni:D)

lúdanyó írta...

Piroska, rájöttem közben, hogy biztosan a hosszú szemű rizsre gondolsz :) Jó hozzá a hagyományos, sima mezei rizs is.

nokedlis írta...

az indiai konyha nagyon izgalmas, mindig elkkábulók, milyen szép dolgokat tesz az asztalra! a legtöbb étel viszont nekem elég idörablónak tünik. lehet, hogy csak azért, mert az egyes mozzannatok olyan idegenek a mii általunk ismerttöl.

Névtelen írta...

Szeretném megkérdezni, hogy nem kell a rizst, lencsét átmosni előtte?

lúdanyó írta...

Nem mostam le, szerintem kell a keményítő a későbbiekben is.