Rum baba azaz Baba au Rhum
Régóta tervezgetem, hogy megsütöm a Rum babát, ezt a lengyel eredetű francia édességet, aminek már a neve is nagyon tetszett.
Könnyű elkészíteni, bár kelt tésztából készül, de nem kell dagasztani, csak keverni. Sok vaj és tojás van benne, amitől gazdag íze és puha, zsírdús tésztája lesz, ami másnap is nagyon finom. Ez ugye a legtöbb kelt tésztáról nem mondható el.
Sokféle formában szokták sütni, én vettem hozzá egy szilikonos baba formát, de kipróbáltam muffin formában is, abban is teljesen jól működik.
Hozzávalók:
135 gr mazsola (lehetőleg többféle)
rum
15 gr friss élesztő vagy fél csomag szárított
120 ml langyos tej
3 evőkanál cukor + 1 csipet
250 gr finomliszt
1/2 teáskanál só
4 tojás
125 gr olvasztott vaj
szirup:
150 ml víz
150 gr cukor
4-5 evőkanál rum
máz:
baracklekvár
rum
Elkészítés:
1. Áztassuk a mazsolát rumba, ha előrelátóak vagyunk, akkor egy éjszakán át, ha nem, akkor 1-2 órára.
2. A langyos tejet keverjük össze az élesztővel, a csipet cukorral és tegyük félre 10 percre.
3. Közeben szitáljuk (sosem szoktam) a lisztet egy langyos tálba, keverjük hozzá a 3 ek cukrot és a sót. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele a felhabosodott élesztőt és a széléről terítsünk rá egy kis lisztet. Takarjuk le és tegyük félre 20 percre.
4. Üssük bele az egész tojásokat, jól keverjük össze, aztán adjuk hozzá az olvasztott (de már nem forró) vajat és az alaposan lecsepegtetett mazsolát. Keverjük még egy darabig, hogy jó levegős legyen és letakarva kelesszük egy órán át.
5. Amíg kel a tészta, készítsük el a szirupot. A vizet a cukorral forraljuk 10 percen át és ha kihűlt, adjuk hozzá a rumot.
6. Melegítsük elő a sütőt 230 C fokra.
7. Vajazzunk ki baba vagy muffin vagy valami hasonló formákat (kb. 14-16 db süteményre számítsunk).
8. A formákat félig töltsük meg tésztával és hagyjuk kelni a tésztát a forma tetejéig. Ez kb. 10 perc.
9. Tegyük az előmelegített sütőbe és egyből csökkentsük a sütő hőmérsékletét 200 C fokra. Süssük 13-15 percig.
10. Rácson hűtsük ki a formából kiborított babákat, aztán állítsuk őket egy tálcára és öntözgessük rájuk a szirupot. Várjuk meg, amíg beszívják a nagy részét.
11. Baracklekvárt keverjünk össze kevés rummal és egy ecsettel kenjük rá a babákra.
Kicsit várjunk, amíg megszikkad, aztán essünk nekik. Vannak akik tejszínhabbal és gyümölccsel eszik, de azoknak nem kell vigyázni a vonalaikra.
Megjegyzések
Írtó jól néz ki!
Milyen formában sütötted, hogy ilyen magas lett?
Ezt nevezik állítólag baba formának - a karácsonyi vásárban vettem a Moszkva téren (Szepyke ajánlotta). Az Ikeában van hasonló forma fémből.
Limara, köszönöm :) Muffin formában ugyanolyan finom lett, baba formában viszont látványosabb.
De nagyon helyesek!
Ez is olyan narancssárgás szilikon volt? Annyira örülök, hogy Te is találtál ott valami jót. Én több mindent vettem náluk, és szerintem nagyon jó áron adták a cuccokat!:)
Ikea? Az itt is van, hatha szerencsem lesz...
Beteszek egy képet az IKEA-s tepsiről - elvileg muffin tepsi az is, de sokkal mélyebb, mint az átlag.
Szepyke, tényleg hatalmas választék volt abban a kis bódéban. Azt mondták, hogy a Pólus centerben megtalálhatók lesznek karácsony után is.
Formának meg megszavaztam a mini muffin sütőmet! :)
Az utolsó két receptről még nem is hallottam! Elképesztő vagy, brutálisan jó ötletekkel!
Rumos baba... :D
Tündér, köszönöm :) Egy muffin forma teljesen jó hozzá. Ha nem vettem volna karácsonykor ezeket a baba formákat, akkor sütésálló bögrében próbáltam volna őket megsütni.
http://ricette.giallozafferano.it/Baba-al-rhum.html
Most pedig ide nekem egy babát, megdolgoztam érte! :)
Most találtam rá erre a receptre. Nagyon megtetszett, különösen a bevezetődben írtak után, hogy egyszerű és nem kell dagasztani. Majd az elkészítésnél kiderül, hogy nem olyan egyszerű és dagasztani is kell, vagyis nem készül el gyorsan.
Pont ezek miatt nem szoktam a kelt-tésztákat (főleg gyakorlatlanságom miatt félek a sikertelenségtől)készíteni.
Igy most is marad a sóvárgás ezekért a gusztusos, szép és biztos finom babákért.