Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Kávés mogyorós habcsók

2010. január 10., vasárnap


Édesemnél
láttam meg ezt a habcsókot - előkelő néven meringue-t és elvesztem. A hozzávalók, a leírás és a kép alapján úgy képzeltem, hogy nagyon finom lehet. És nem is okozott csalódást, sőt ! Kívül ropogós, belül lágy, kicsit ragacsos, mogyorós, kávés finomság, ráadásul megszabadít 4 tojásfehérjétől.
A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem és szerintem így teljesen jó volt.

Hozzávalók: (kb. 30-35 db viszonylag nagy habcsók lesz belőle)
4 tojásfehérje
2 dl kristálycukor (eredetileg 2,5 dl - nem mértem le, hogy hány deka)
2 ek étkezési keményítő
15 dkg mogyoró (apróra vágva)
1 ek instant kávé ( mozsárban finomra porítottam)
2,5 dkg étcsokoládé finomra vágva
csipet só
(ek=evőkanál)

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 150 C fokra, 2 nagy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
2. A tojásfehérjéket verjük lágy habbá a csipet sóval, több részletben adjuk hozzá a cukor és verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk.
3. Öntsük a habra a keményítőt, mogyorót, csokit, kávét és keverjük össze nagy mozdulatokkal. Édesem szerint fémkanállal kell keverni, nem firtattam miért, azt használtam én is.
4. Evőkanállal tegyünk viszonylag nagy halmokat a tepsikre egymástól 2-3 cm távolságra.
5. Süssük 30 percig a 150 C fokos sütőben. Simán sütöttem, nem légkeveréssel. Akkor jó, ha világos színű lesz kívül is, alul is és ha megnyomjuk a külsejét, keménynek érezzük, nem reped szét azonnal. Próbáljunk egyet megemelni, el kell válnia a sütőpapírtól. Ha még ragad hozzá, akkor szüksége van még pár percre.
Egymás után sütöttem meg a két tepsivel, nem mertem egyszerre betenni mindkettőt a sütőbe.

Annyira finom, hogy nálunk állandó vendég lesz ez a sütemény, az biztos.


19 megjegyzés to Kávés mogyorós habcsók:

Raindrop írta...

Újabb remek ötlet, mint mindig! :)
Nagyon guszta, belülről főként.

"saját levében" írta...

Én is megszabadítottalak volna a fehérjéktől, ha szóltál volna!
Te vagy a második szavahihető ember, aki szerint érdemes megcsinálni ezt a receptet. Illetve Édesemmel együtt már a harmadik.

Wise Lady írta...

Finom lehet.

Főz és fecseg írta...

Örülök, hogy Te is kipróbáltad, én már háromszor sütöttem.:)

lúdanyó írta...

Akkor már legalább hárman tanúsíthatjuk, hogy érdemes kipróbálni :) (A süti fogyasztói pedig buzgón helyeselnek)

napmátka írta...

Tudod, hogy nem vagyok nagyon tojásos, de ez teljesen meghódított! Az íze is olyan lenyűgöző lehet, mint a fotóid! Meg kell győződnöm róla!:)

trinity írta...

Én meg ennek a fotónak is hiszek...Persze neked is - ellenállhatatlan!!

gesztenye írta...

Lúdanyó!

Nagyon klasszul néz ki!

Elkérhetem a receptet?
KÖszi előre is.
gesztenye
gesztenye.blogol.hu

lúdanyó írta...

Napmátka, remélem, hogy nem fogsz csalódni benne :)

Trinity, nem is kell ellenállni :)

Gesztenye, örülök, hogy tetszik! Nem értem a kérdést :) Persze, hogy viheted!

lekvároskukta írta...

Kedves Lúdanyó!
Nézz be kérlek hozzám :))

Vesta írta...

Ezeket a habcsókokat még lehet fokozni? :)

lúdanyó írta...

Ezeket már nem :) De a többit !!

Tündér írta...

Hú, mesésen néz ki! (Köszönöm a filmes megkeresést, igyekszem megírni..hamarosan.)

szepyke írta...

Jaj. Erről lemaradtam, csak most látom! A közepe milyen krémesen ragacsos! Isteni lehet!

lúdanyó írta...

Köszönöm lányok :)

nokedlis írta...

én már nem is kísérletezem ellenállással. nálunk úgy bejött a tojásfehérjéböl készült mogyorós-csók, hogý nocsak. hátha még elkészítem ezt a szuper kávésat! most azon gondolkozom, mibe tegyem majd a maradék tojássárgáját?

lúdanyó írta...

nokedli, :))

rolvisa írta...

Nagyon jó és hasznos recept.
Én lefagyasztom kis tasakokban, a tojás fehérjét.Alkoholos filccel ráírom a számot mennyi van benne.Nekem most nagyon sok van a fagyóba. Biztosan kipróbálom.A mogyorót meg amúgy is imádom ,és a kávé!!!!

lúdanyó írta...

Rolvisa, köszönöm :) Én a hűtőben tartogatom őket, de a fagyasztás jobb ötlet!