Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Citromos diós sütemény

2009. december 9., szerda


Dió és citrom - mondhatnánk elcsépeltnek is ezt a párosítást. De nem mondjuk, mert így, ebben a formában nem lenne igaz :)
A különlegessége ennek a süteménynek az, hogy a tésztába csak a tojásfehérjét kell belekeverni, a tojássárga pedig a frissen kisült sütemény tetejére kerül cukor és tekintélyes mennyiségű citromlé társaságában.
A tésztája nagyon finom diós, szinte krémes (pedig isten bizony, hogy nem sületlenül vettem ki :)), a tetején pedig citromos mázként szilárdul meg a tojássárgás keverék.

Ehhez a süteményhez mindig a papám törte a diót, verte habbá a tojásfehérjét - nagyon büszke volt arra, hogy milyen kemény habot tud verni.
Egy ideje már nem süti a mamám, nincs aki diót törjön és habot verjen hozzá.
Sütöm hát én, emlékül is.

Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
14 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
1 citrom
15 dkg olvasztott vaj
a tetejére még 15 dkg porcukor

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk. (23 x 35)
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval.
3. A diós liszthez keverjük a tejet és az olvasztott vajat.
4. A citrom héját belereszeljük a masszába.
5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd tovább verve hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot. Nekem ilyenkor már nem annyira kemény, inkább kicsit folyós lesz a hab.
6. A habot keverjük hozzá a tésztához, öntsük bele a kikent tepsibe és süssük meg. Légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsül.
7. Amíg sül a tészta keverjük habosra a tojássárgákat a 15 dkg porcukorral és a citrom levével. Ha nagyon nagy a citrom, akkor elég a felének a leve (vagy a levének a fele).
8. Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, öntsük a tetejére a citromos keveréket és egyengessük el a tetején. Ugyan nem kéne, de én 1 percre visszatettem még a forró sütőbe a süteményt.

Hűtsük ki a sütit és már ehetjük is.


20 megjegyzés to Citromos diós sütemény:

Moha írta...

Ezt a sütit az Anyukám szokta sütni, elő is ásom a receptet,nagyon szeretem.
Már csak a lányokat kell befogni diótörésre:)

ancsika1 írta...

Ilyet még nem ettem! De fogok!!!! :)

Chef Viki írta...

Nem ismerem ezt a sütit, de iszonyú jól hangzik :-)

Nincs két hete, hogy nagypapámmal diót törtünk kettecskén. Azt mondta: kislányom, te úgyis megsütöd valami finomságnak :-)

egycsipet írta...

Ez csodafinom lehet! :)

chriesi írta...

Húúú de nagyon guszta! Csúcs finom lehet!

lúdanyó írta...

Moha, látod milyen jó, hogy eszedbe juttattam :)

Ancsika, nagyon eltökélt vagy :)

Viki, a nagyapák olyan jól tudják mondani, hogy kislányom :)
Mi lett a sorsa a diónak?

Egycsipet, így ahogy mondod :)

Chriesi, köszönöm :)

Ágianyu írta...

Ilyet még soha nem ettem, de ez tényleg olyan igazi régiesen finom nagymama sütötte süti lehet. Azt hiszem, ki fogom próbálni.

"saját levében" írta...

Éljenek a régi receptek! Vigyük tovább a váltóbotot, vagyis uzsgyi diót pucolni!

lúdanyó írta...

Ágianyu, csak biztatni tudlak :)

SL, habverő mint váltóbot? Nem is rossz :)

szepyke írta...

Hogy ez milyen kis kellemes darabnak néz ki! Jó kis szaftos, szóval, remek. Dióm van, időm nincs, de majd megoldom!:)

lúdanyó írta...

Szepyke, idő alig kell hozzá, olyan gyors :)

harapnivalo írta...

Hihetetlen jól néz ki!!!
Még nem ettem ilyet de a fotó alapján szinte érzem az illatát és azt hiszem az a fajta süti lehet, ami elé leülsz és addig eszed ameddig van belőle...:)

grat!

lúdanyó írta...

Kedves Harapnivaló, nagyon köszönöm :) A sütemény lényegét jól látod: nehéz abbahagyni :)

napmátka írta...

Nekem a citrom és a dió párosítása egyáltalán nem elcsépelt, sőt: jószerivel nálunk itthon alig fordul elő. (Igaz, a múlt héten csináltam egy citromos-avokádós-diós kekszet, de itt is csak az avokádó miatt jutott eszembe a citrom.)
Nekem nagyon tetszik a süteményed, és képzelem, micsoda illata-íze lehet. Dióból elég jól állunk, ezért ki is próbálom, köszi!

Névtelen írta...

nekem 25 percig kellett sütni. érzem a sütőport. de nem rossz. kösz.

lúdanyó írta...

Lehet, hogy kisebb tepsiben sütötted?
De azért én is :)

Névtelen írta...

Nagyon egyszerű és nagyon finom lett , köszi.

lúdanyó írta...

Örülök, hogy ízlett :)

Névtelen írta...

Az ízeket lehet variálni, és kipróbálni a kókuszos-kakaós változatát a süteménynek.. Isteni finom!

- és minden olyan ízvariációt, ahol két íz összepasszol, és egymást kiegészítik..

lúdanyó írta...

Köszi, ez jó ötlet:)