Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Szilvalekváros bukta

2009. szeptember 14., hétfő


A családra korlátozódó közvélemény-kutatás szerint, ez a legfinomabb lekváros bukta, amit valaha ettünk.
Sok töltelék, kevés, de foszlós, puha tészta, kis méret - nálunk ezek egy jó bukta ismertetőjegyei :)

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
3-4 csipet só
6 evőkanál cukor
3,5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
1 tojás

kemény szilvalekvár
kevés olaj
finomliszt a nyújtáshoz

kb. 36 db bukta lesz belőle

Elkészítés:
1. Megmelegítem a tejet, kiöntök kb. 1 dl-t egy bögrébe, beleteszek 1 kk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen felfuttatom (vagyis megvárom, amíg szépen felhabosodik, megduzzad). Ez kb. 10 perc.
2. A liszteket összekeverem a sóval, cukorral, hozzáteszem a felhabosodott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojást és az olajat. Alaposan összekeverem, nagyon lágy tésztát kapunk, olyan lesz, mint egy sűrű galuskatészta.
3. Megszórom kevés liszttel a tetejét, lefedem és 15 percig állni hagyom. Ekkor megint átkeverem, és csipegető mozdulatokkal 1-2 percig dagasztva keverem. Vagy keverve dagasztom.



4. Megint megszórom liszttel a tetejét, lefedem és 1 órán át kelesztem.

5. Egy közepes méretű tepsibe alaposan kiolajozok. A sütőt előmelegítem 180 c fokra.

6. A tésztát kiborítom egy JÓL belisztezett felületre.





7. A tetejét is alaposan belisztezem és a kezemmel kb. ujjnyi vastag téglalapot nyomkodok belőle

8. Felvágom 1/2 tenyérnyi téglalapokra,nekem 4 x 9 darabra sikerült felosztani.



9. A darabokat egyenként a tenyerembe veszem, kicsit meghúzogatom, hogy nagyobbak legyenek.

10. A tészta közepére teszek egy kiskanálnyi szilvalekvárt.



11. Ráhajtom a tésztát két oldalról a lekvárra.



12. A kis tekercseket hajtással lefelé, szorosan egymás mellé teszem a tepsibe, úgy, hogy előtte megforgatom a tepsiben lévő olajban.




13. Az előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket, nekem kb. 20 perc kellett hozzá.





Várjuk meg amíg langyosra hűl - ez az egész sütés legnehezebb része, aztán óvatosan válasszuk szét a kis buktákat és együk meg őket. Nagyon finom!




A receptet egy régi Stahl Judit műsorban láttam, az anyósától tanulta a bukta elkészítését.

A végére marad egy kis számvetés: ez a bejegyzés lett a 100. :)

28 megjegyzés to Szilvalekváros bukta:

Moha írta...

Ezt ki fogom próbálni,hasonló az én buktareceptem is,de mindig szeretek variálni:))
Szinte lemászik a monitorról!!

"saját levében" írta...

Este feltenni ilyen posztot - ez nem valami sportszerű!

lúdanyó írta...

Moha, bár mászna, sajnos már mind elfogyott :)

SL - este vacsora után kell ilyet nézegetni!

Belly írta...

Nagyon szép bukta

Lekvároskukta írta...

Húúúú, de szépek :)

lúdanyó írta...

Belly, Lekvároskukta - köszönöm!
Nem csak szépek :)

Névtelen írta...

Sok receptet megsütöttem már, de Ez fantasztikus! Megsütöttem ma (felét sütésálló barackízzel) és elmondhatatlanul finom, könnyű, foszlós buktát varázsoltam az asztalra! (szemben a sógornőm fojtós valamijével :-))))
Köszönöm szépen az egész család nevében! Mindenkinek ajánlom!
Panni

lúdanyó írta...

Kedves Panni, nagyon örülök neki! Olyan ez nekem, mintha ajándékot adtam volna :) Köszönöm a visszajelzést!

napmátka írta...

Húha! Nagyon megadtad a módját a 100. bejegyzésnek! Csodaszép! Irígykedem...

lúdanyó írta...

Napmátka, köszönöm! Neked aztán nincs miért :)

nokedlis írta...

gratulálok a 100. bejegyzéshez. a recept 0ill. a fotók9 a nagymamám buktájára emlékeztetnek - épp ilyen két-falatnyi harapnivalók voltak. nagyon szépek lettek ám!

lúdanyó írta...

Köszönöm a gratulációt :) Remélem, hogy az íze is a Nagymamád buktájára emlékeztet majd, ha elkészíted :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Most sül!:)
Ha elkészül, elárulom mennyire lett finom. Mert, hogy finom lesz, az nem kérdés:)
Puliszka 73

lúdanyó írta...

Puliszka 73, kíváncsian várom :)

Blanka írta...

Én már sokszor csináltam, a bukta egyszerűen fenomenális, tökéletes, és könnyen elkészíthető!!!!!!Szuper!Imádjuk!Köszi a receptet!

lúdanyó írta...

Blanka, örülök, hogy nektek is ízlik :) Olyan jó ilyen visszajelzéseket kapni :))

Névtelen írta...

Kedves Lúdanyó!

Köszönöm! Fantasztikus! Nem tudtuk abbahagyni!
Mi nagyon szeretjük a vaníliás cukrot, az egyik kanál cukor helyett azt tettem bele. Isteni volt!
Szilvi

lúdanyó írta...

Kedves Szilvi! Nagyon szívesen :) Nagy kedvet csináltál hozzá nekem is :)

Bori írta...

Kedves Lúdanyó! Én most Berlinben élek, és itt nem találok réteslisztet, nem is tudom, létezik-e a németeknél, keresgéltem neten is, de nem sokra jutottam. Szerinted, ha rétesliszt helyett is finomlisztet használok, működhet a recept úgy is? Esetleg keverve a BL80-asnak megfelelő liszttel? Mi a véleményed?

lúdanyó írta...

Kedves Bori, nem tudom, hogy mit kéne használni rétesliszt helyett. Próbáld meg nyugodtan keverni a BL80-nak megfelelő liszttel, végül is azt ajánlják kelt tésztához is. De szerintem menni fog az finomliszttel is, az a lényeg, hogy olyan jó lágy legyen a tészta, ahogy a képen látszik. Ha kipróbáltad, kíváncsian várom a beszámolót róla :)

Névtelen írta...

Kedves Lúdanyó!

Hétvégén kipróbáltam a receptet és nagyon finom, könnyű tésztájú butákat sütöttem belőle. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Főleg frissen nagyon eteti magát. Andi

lúdanyó írta...

Kedves Andi,
köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy nektek is tetszett :) Nálunk általában nincs ideje nem frissnek lenni :)

Hajna írta...

Világéletemben azt hittem, hogy a nagyim tudja a világ legfinomabb buktáját csinálni. Mikor nála lebzseltek az unokák nyaranta nem győzte sütni nekünk. Azonban ő sajnos már megöregedett és nem bírja már úgy az ezzel járó munkát így gondoltam, hogy cseréljünk szerepet én csinálok életemben először neki. Erre a receptre esett a választásom. Egy vasárnapi látogatás során vittem is neki belőle és annyit mondott: kérem a receptet, mert ez klasszisokkal finomabb, mint az enyém:) Szóval merem ajánlani bárkinek ezt a receptet. Azóta már vagy 5ször lett megsütve különböző variációkban az eredmény pedig mindig tökéletes. Köszönöm szépen!

lúdanyó írta...

Nagyon köszönöm :) Ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatna ez a recept.

Szilvia Béla Szám írta...

Kedves Lúdanyó!
A férjem és a lányom nagyon szeretik a buktát, ám eddig én még soha nem készítettem. Most megtaláltam a receptedet és uccu rászántam magam. Hatalmas siker lett a kész bukta, szerintem nem éri meg a holnapot :-)
Én csak finomlisztből csináltam, és tökéletes lett, foszlós, könnyű. Nagyon szépen köszönöm a receptet, és mindenki másnak bátran ajánlom, készítse el.
Köszönöm!

lúdanyó írta...

Kedves Szilvia! Olyan jó ilyen pozitív visszajelzést olvasni :) Én köszönöm!

Névtelen írta...

Lehet ezt fagyasztoban tarolni? Sutes elött vagy utan erdemes lefagyasztani?

lúdanyó írta...

Sajnos nem tudom, nem próbáltam egyiket sem. Csinálj egy próbát: készíts egy adagot, pár darabot fagyasszál le nyersen, párat sütve, aztán majd meglátod :) Légyszi szóljál vissza, hogy mi lett az eredmény.