Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Kelt müzliszelet

2009. augusztus 10., hétfő


Siófokon a főtéren van egy német-olasz pékség, ahol mindig nagy tömeg van és nem véletlenül. Oda járunk mi is ezt-azt megkóstolni, legutóbb észrevettem egy szemrevaló kis süteményt, müzli szelet néven volt kapható. Megkóstoltuk és annyira ízlett, hogy elhatároztam, itthon is kikísérletezek egy hasonlót.
Nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel, ízben, állagban sikerült nagyon hasonlót előállítani. Finom, egészséges, mi kell még? :)



Hozzávalók:

330 gr Graham liszt
50 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl langyos tej
1 csomag porélesztő (7 gr)
30 gr barna cukor
1 nagy ek méz
80 gr vaj
1 marék csokoládélencse vagy fél tábla apró kockára vágott keserű csokoládé
1 marék napraforgómag
1 marék mazsola

a tetejére
díszítőcukor
fahéj
szeletelt mandula
1 tojásfehérje



Elkészítés:

1. 1 dl langyos tejbe beleteszek 1 kk cukrot és beleszórom az élesztőt. Lehet frisset is használni, de most éppen nem volt itthon. Frissből kb. 2-3 dkg-t tennék bele. Összekeverem és hagyom állni, pár perc alatt fel fog habosodni.
2. Közben összekeverem a kétféle lisztet, cukrot, majd beleöntöm a felhabosodott élesztős tejet, a maradék langyos tejet és gyorsan összegyúrom.
3. Hozzáadom az olvasztott, langyosra hűlt vajat és alaposan összegyúrom, dagasztom.
4. A tésztára szórom a magot, csokit, mazsolát és ezekkel is összegyúrom. Elég puha lesz a tészta, de az a jó.
5. Letakarom és hagyom kelni egy órán át.
6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, kézzel laposra nyomkodom, a cél kb. 1 - 1,5 cm vastag téglalap. Lehet használni sodrófát is, de most lusta voltam elővenni.
7. Felvágom késsel hosszúkás rudakra (1,5 x 10 cm) és átrakom őket egy sütőpapírral beborított tepsire. Nekem 1 nagy gáztepsi és 1 közepes tepsi kellett ennyi rudacskához.
8. Megkenem a tetejüket tojásfehérjével, megszórom a fahéjjal elkevert díszítőcukorral és a szeletelt mandulával.
9. A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Közben tudnak kelni a szeletek.
10. Légkeveréssel 12-15 perc alatt szép barnára sülnek.



Langyosan már lehet enni, nagyon finom, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Legközelebb a tésztába is teszek fahéjat és felvágás előtt fogom megkenni a fehérjével , megszórni cukorral, mandulával.
Az eredeti süteményben volt tökmag is, a tetejére pedig szezámmagot is szórtak. Tökmag most nem volt itthon, a szezámmagot meg elfelejtettem.


13 megjegyzés to Kelt müzliszelet:

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik! Szeretem az ilyen (pék)süteményeket! :D

trinity írta...

Ez szuper!! A tk. liszt ellenére olyan szép levegős-igy ha kicserélem fruktózra a cukrot és a mézet, a nagylánynak is süthetem...

(magunknak meg így, ahogy van...)

Köszi!!!!

Vesta írta...

Milyen egy ügyes vagy!
Mit adnak még abban a pékségben?

egycsipet írta...

Nagyon izgalmasan hangzik, jól jönne most egy ilyen a reggeli kávémhoz. :)))

lúdanyó írta...

Flat Cat, pedig nincs is benne őszibarack vagy zöldtea :))

Trinity, én is meglepődtem az eredményen :) Másnap (vagyis ma) is finom volt, mert elmentettem párat :)

Vesta, köszönöm :) Például sokféle croissant-t :) Mindenféle sós perecet, pizzás valamiket, rengeteg fajta kenyerük van, hoztunk haza finn veknit, az még harmadnap is nagyon finom volt.
Valamiért a pékség német-olasz, de nagyon nemzetközi a kínálata.

Egycsipet, én ma reggel kipróbáltam a kávémhoz és nagyon finom volt :)

Ízlésszindróma írta...

jujj nagyon guszta!!!

timus írta...

Hmm, nem igaz hogy mindig ilyenkor kerülnek fel a legjobb sütik, mikor letiltom magam a témáról (már mást se csináltam az utolsó hetekben, csak édességet, enni megyek-sütit viszek) :D De ezt meg kell csinálni a kávé mellé. Köszi a receptet!

Limara írta...

Nagyon jól néz ki! :))

Chef Viki írta...

Ez mekkora királyság!

lúdanyó írta...

Köszönöm mindenkinek! :)
Próbáljátok ki, érdemes!

Flat Cat írta...

Naaa! Én igenis szeretem a "rendes" ételeket is! :D (és különben is, Graham liszt és szeletelt mandula az van benne! :D )
Tényleg tetszik, csoki nélkül sorra kerül nálunk is valamikor a napokban!

lúdanyó írta...

Csokit miért nem? Pedig az nagyon jó bele :)

Flat Cat írta...

Nem szeretem a csokit a kelt tésztákban... :( De ezt csak félve írom le, mert az előbb azt állítottam magamról, hogy szeretem a rendes ételeket. :D
És sajnos nem tudom megígérni azt sem, hogy nem kerül majd bele a csoki helyett egy-két furcsaság. Van egy datolyás-melaszos arab lekvárfélém, amit már kinéztem erre a célra! :D