Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Kávés kávé-keksz

2009. június 26., péntek


Gyors, egyszerű és nagyon finom keksz. Ropogós is, puha is, kávés is. Csupa olyan tulajdonság, ami egy keksznek csak előnyére válik.

Hozzávalók: (kb. 50-60 db kekszhez)
1 marék kávébab
3 tk őrölt kávé
125 gr puha vaj
150 gr barnacukor
220 gr finomliszt
1 tojás
3 tk vaniliakivonat
csipet só
2 tk sütőpor

Elkészítés:
1. Nincs kávédarálóm, ezért robotgépben őröltem meg kb. 20-30 kávészemet, így kicsit durvább őrleményt kaptam, ami szerintem direkt jót tett a süteménynek.
2. A sütőt előmelegítem 180/160 C fokra (normál/légkeverés).
3. A puha vajat a cukorral, vaniliakivonattal, őrölt kávéval habosra keverem.
4. Hozzáadom a tojást, azzal is jól összekeverem.
5. A liszthez adom a sót, sütőport és hozzákeverem a cukros-tojásos-vajhoz. Elég puha, ragacsos tésztát kapunk, ami nyersen is nagyon finom.
6. Kibélelek 2 tepsit sütőpapírral.
7. Kisdiónyi gömböcskéket formálok a tésztából és jó messzire rakom le őket egymástól a tepsire. Sütés közben a tészta szétterül majd és szép kis kerek kekszalakot vesz fel. Minden gömböcske tetejére nyomok egy szem babkávét.
8. Beteszem az előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsül. Akkor jó, ha szép világosbarna szinű lesz a keksz.
9. Rácson kihűtöm - nagyon hamar hül és nagyon hamar elfogy, ha nem vigyázunk. De hát ezért sütöttük, nem?


14 megjegyzés to Kávés kávé-keksz:

Mian írta...

Már azt hittem, hogy a kenyérsütés után nem is írsz többet! :))
Örülök, hogy visszatértél a kekszekkel! :) Klasszak!

lúdanyó írta...

Köszönöm, azt hiszem, hogy egy kis blog alkotói-válságba kerültem, de nem a kenyér volt az oka :)

Belly írta...

De jók.Klasszak,komolyan.Elcsentem egy darabot:-D

lúdanyó írta...

Belly, örülök, hogy tetszik. Még maradt egy pár darab, vihetsz kettőt is :)

Chef Viki írta...

Ugye működik sima őrölt kávéval is? Ugye???

Isteni fini lehetett...

lúdanyó írta...

Viki, az eredeti recept szerint pont az kell bele :)) A durvábbra darált változat egy plussz ropogósságot ad neki.
Tényleg nagyon finom, ráadásul nagyon gyorsan kész van.

Kati írta...

Szia! Moat keveredtem hozzád. :-)
Imádom a kávés dolgokat/sütiket. Biztosan kipróbálom. Szabad? Köszi!

trinity írta...

Kávérajongó csapat vagyunk:)))Megsütöm!!!

lúdanyó írta...

Kedves Kati, örülök, hogy erre jártál! Naná, hogy szabad :)

Trinity, kávérajongók jól járnak vele :)

Ildiki írta...

Szerintetek instant kávéból is meg lehet csinálni?

lúdanyó írta...

Biztosan, de akkor azért kicsit más lesz az eredmény. Próbáld ki és tudósítsál légyszives :)

Kávéimádó írta...

Hmm ehhez biztos menne a kedvenc Cannellina kávém - "
Fahéjas kávékülönlegesség. A természetes aromák és fűszerezett illatok csodás találkozása. Presszókávé sűrített tejjel, mandulatejjel és fahéjjal ízesítve."
Gödöllő más is megkóstolhatja!:))
http://caffe.tuztoronyhaz.hu

Dorci írta...

Szia! Nagyon jól néz ki, meg szeretném csinálni. A kérdésem csak az lenne, hogy a marék kávébabot darálod meg, plusz még teszel bele 3 tk. őröltet? Vagy összesen csak 3 tk. kell bele, a többi meg díszíteni? előre is köszi a választ!:)

lúdanyó írta...

Szia Dorci,
a marék kávébab a tetejére kerül egészben. A 3 tk őrölt kávéhoz külön megőröltem 20-30 szemet. Remélem, hogy nektek is ízleni fog :)