Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

"Self-saucing pudding" - csokis süti csokiszósszal

2009. május 4., hétfő


Ez egy igazi 2:1 sütemény: mire megsül, kettéválik egy sütire, ez lesz felül és egy öntetre, ez lesz alul.
Az angol neve nagyon kifejező és frappáns - magyarul sajnos csak körülírni lehet. Próbálkoztunk találó magyar nevet adni neki, nem jártunk nagy sikerrel. Legjobb (?) próbálkozásunk az önszószos sütemény volt :).
Viszont nagyon finom, nagyon csokis, nagyon egyszerű és nagyon gyors. Kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Szerintem kell hozzá még valami, ami kicsit lágyítja az erőteljes, kakaós ízt - ez most nálunk egy kis vaniliás porcukorral felvert tejszinhab volt. Nem kell belőle sok, csak egy kevés, de az tényleg kell. Finom lehet vaniliafagyival, legközelebb majd azzal készül, úgyis itt a fagylaltszezon.
Most 4 db 3 dl-es formában készítettem, de szerintem egy embernek sok egy ekkora adag. Érdemesebb kisebb formákban vagy egy nagyban készíteni. Az összűrtartalom azért legyen kb. 12 dl.

Hozzávalók:
125 gr finomliszt
120 gr cukor
3 tk sütőpor
4 ek kakaópor (nem cukrozott)
250 ml tej
25 gr vaj
2 tojás
1 tk vaniliakivonat
1 cs só
az öntethez:
160 gr barna cukor (szerintem ez sok, elég bele 10 dkg)
2 ek kakaópor
250 ml forró víz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a formá(ka)t, amiben sütni fogjuk (összesen 12 dl űrtartalom).
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, kakaóval, cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott, de nem forró vajat és a tejet. Jó alaposan keverjük össze és öntsük bele a kivajazott formába.
Az öntethez keverjük össze a barna cukrot, kakaót, öntsük bele apránként a lobogva forró vizet és jól kavarjuk össze, hogy a cukor felolvadjon a vízben. Ezt a keveréket öntsük rá óvatosan a formában várakozó masszára. Úgy a legjobb önteni, hogy egy kanál hátuljára csorgatjuk a folyadékot, így nem lesznek nagy lyukak a sütiben.
Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 20 percig. Hűtsük ki legalább langyosra (addig a várakozóknak találjunk ki valami elfoglaltságot) és aztán lássunk neki. Kivülről egyszerű kakaós sütinek néz ki, de ahogy belevágunk a kanállal, előtűnik a gyönyörű, sötétbarna mártás is.
Málnát is el tudnék hozzá képzelni.



Több receptet próbáltam már ki, ezt a változatot az interneten találtam, itt.

11 megjegyzés to "Self-saucing pudding" - csokis süti csokiszósszal:

Limara írta...

Ó, de jól néz ki! Évek óta szemezek Nigella egy hasonló receptjével, az csokis-fügés, de még, nem is tudom miért, nem készítettem el. De a tied olyan csábító, hogy kipróbálom most már mindenképpen, azt hiszem ezzel kezdem! :)))

Vesta írta...

Húú,ezt nagyon meg lehet kívánni, így a kép alapján! Nekem egyébként a somlói galuska jut róla eszembe. Isteni finom lehet!!!

lúdanyó írta...

Kedves Limara, mint kezdő háziasszony te is próbálkozhatsz vele, biztosan sikerülni fog :)))
Köszönöm Vesta! Tényleg nagyon-nagyon finom, de a piskótánál tömörebb a tésztája.

lúdanyó írta...

Ja, és szerintem finom lehet valami alkohol a tésztába vagy az öntetbe. Legközelebb azt is fogok beletenni :)

trinity írta...

Lúdanyó,
Nálad meg a recept és a fotó beszél magáért-nem kell különösebb lelkesítés, mint nekem:))))

Csábítóan csokis!!!Egyszerűen ellenállhatatlan....

Ilyesmiket szeretnék a közeljövőben kipróbálni.....Köszi a tippet!!!

lúdanyó írta...

Látod Trinity, te lelkesítesz helyettem is :))

napmátka írta...

Micsoda finom süteményt csináltál megint! Nagyon kedvemre való. Valamikor elkészítem, ha párom is itthon lesz...

lúdanyó írta...

Köszönöm Napmátka, remélem, hogy nektek is fog ízleni.

Kati írta...

Hűha Lúdanyó!

Ez nagyon finom lehet. Egyébként a többi recepted is, de eddig még nem volt időm lelkesedni értük.Tegnap óta van és végre ki is próbálhatom őket.:-)

Vesta írta...

Ma végre megcsináltam! Rengeteg tejszínhabbal és eperrel, isteni!
A receptért örök hálám üldözni fog :)

lúdanyó írta...

Úgy örülök, hogy ízlett :) Olyan érzés, mintha a gyerekemet dícsérnék :))