Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Tejfölös meggyes sütemény

2011. július 3., vasárnap


Van annak előnye ha a szomszédai is tudják az ember lányáról, hogy van egy gasztroblogja. Például hazafelé a buszon megkapja ennek a süteménynek a receptjét.
Ha jól emlékszem, az eredeti recept a Vidék Ízéből való, de mint a népmesék a nép ajkán, átalakult egy kicsit mire hozzám elért. (Hasonló süteményt láttam több blogon is, meggy helyett ribizlivel.)
Nagyon finom, a tetején a tejfölös réteg pudingszerű, nem túl édes, szaftos, csak úgy eteti magát.
Ki fogom próbálni barackkal, szilvával is, de el tudnám képzelni akár fahéjas almával is.

Hozzávalók:
75 dkg kimagozott meggy
2 tojás
2 dl tej
12,5 dkg puha vaj
12 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 sütőpor
csipet só

a tetejére:
4 dl tejföl (lehet egy része krémsajt vagy mascarpone)
3 tojás
8 dkg cukor
vanília-kivonat vagy vaníliás cukor



Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (légkeveréssel 180-ra). Egy közepes tepsit (kb. 20x30 cm) kibélelünk sütőpapírral.
2. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és jól összekeverjük.
3. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral.
4. A lisztet és a tejet felváltva hozzákeverjük a tojásos cukros vajhoz.
5. A tésztát beleöntjük a kibélelt tepsibe és rászórjuk a meggyet.
6. A tetejére valókat gyorsan összekeverjük (tejföl+cukor+tojás+vanília) és ráöntjük a meggyre.
7. Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük (én addig sütöttem, amíg szép barna nem lett a teteje).
8. Sajnos ki kell hűteni ha szeletelni szeretnénk. Langyosan kanállal fogyasztandó.

Nagyon gyors és finom sütemény.


17 megjegyzés to Tejfölös meggyes sütemény:

"saját levében" írta...

Az ismert blogger jutalma: mehet haza magozni, sütni. Na de tudjuk, hogy ez néki a legnagyobb boldogság!

Bianka írta...

Remek, isteni

Robi a cukrász írta...

Most kezdek neki kíváncsi vok milyen lesz. :D

Robi a cukrász írta...

Hmm egész jó lett.:D Le a kalappal. :D

lúdanyó írta...

SL, hát igen, ismert bloggernek lenni sok macerával is jár :)

Bianka, köszönöm!

Robi, "csak" egész jó? :) Örülök, hogy tetszett :)

Ottis írta...

Csodásan néz ki, ennék belőle!

lúdanyó írta...

Én is, de sajnos már elfogyott :)

"saját levében" írta...

Jelentem, én is megsütöttem, de rétesliszttel készítettem és mivel nem volt két tejfölöm, 2 dl joghurtot vetettem be. Szuper lett! Nagyon jó az a kis furcsa, krémes réteg a tetején, már-már Hamvas Béla-szerű tejfölös eper magasságokat sejtet...

Robi a cukrász írta...

Nem egész jó,egyszerűen isteni :D

Raindrop írta...

Hogy ez már megint milyen jó recept! :) Üdvözlöm a buszon utazókat, örülök, hogy támogatnak! :)
A megvágott sütis fotó gyönyörű!

lúdanyó írta...

Köszönöm :)

Névtelen írta...

Köszi szépen, hogy megosztottad velünk ezt a receptet:) Meggyel és tegnap kajszival is megsütöttem, mindkettő csodálatos lett:D

lúdanyó írta...

Köszönöm a visszajelzést :) Szilvával is nagyon finom.

Robi a cukrász írta...

Ma is csinálok ilyen finomságot csak konzerv őszibarackkal most kíváncsi vok milyen lesz.

lúdanyó írta...

Tudósítsál majd légy szíves az eredményről :)

tücsi írta...

Nagyon guszta azzal a sok meggyel, én imádom, főleg ha szaftos. Köszi! ha szabad akkor mentem.:)

lúdanyó írta...

Én köszönöm :) Szabad persze, azért tettem fel, hogy más is élvezhesse ezt a finom süteményt :)