A világ legegyszerűbb almás süteménye
Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!).
A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből:
"Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket.
Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg.
Lazán elosztva, hogy egy réteg alma.
Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék.
Az utolsó réteg kell a száraz keverék.
Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal.
Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára.
Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs.
Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral."
Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs."
Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk.
Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.
Hozzávalók:
150 gr finom liszt
100 gr barna cukor (eredetileg 200 gr, de szerintem azzal nagyon édes lenne)
200 gr búzadara (sülés közben kicsit megduzzad, de ropogós is marad - nagyon feldobja a süteményt)
10 gr sütőpor
vanília por (nekem ez most kimaradt)
1 kg alma
1-2 tk őrölt fahéj
100 gr vaj
1 marék mandulaszelet
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
2. Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)
3. Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.
4. Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)
5. Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
6. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.
7. A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
8. Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg.
9. Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.
10. Tényleg nagyon egyszerű és finom.
Megjegyzések
Ezt meghirdethetnéd egy gasztro novella pályázaton mint mottót!
Napmátka, örülök, hogy te is felbukkansz néha!
SL, ez a te tolladra való lett volna. Fel is adhattam volna találós kérdésnek :)
Bianka, én is :)
Jövök és beszámolok!
Latsia, nagyon köszönöm a dicséretet! Vak tyúk is talál szemet :)
Sose jutna eszembe bolgár blogokat tanulmányozni!:)
Tessék nekünk az új esztendőben gyakrabban posztolni, mert különben hogy jutunk ilyen gyöngyszemekhez?!
Menten jelentkezem, amint találok megint egy ilyen gyöngyszemet :)
A google fordító tényleg eszméletlen dolgokat produkál:)))
Olyan minta egy réteg tészta lenne a közepén, ami olyan piskótás a sütőportól.
Lájkolom ezt a blogot!
Van számodra egy meglepetésem, kérlek ezt olvasd el:
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=39175&a_id=778162
Üdv: Evolin
nagyon szépen köszönöm a díjat :)
Nem tudom, hogy mit rontanak el azok, akiknek nem sikerül.