Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

A világ legegyszerűbb almás süteménye

2011. január 8., szombat




Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!).
A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből:

"Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket.
Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg.
Lazán elosztva, hogy egy réteg alma.
Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék.
Az utolsó réteg kell a száraz keverék.
Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal.
Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára.
Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs.
Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral."

Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs."

Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk.

Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.



Hozzávalók:

150 gr finom liszt
100 gr barna cukor (eredetileg 200 gr, de szerintem azzal nagyon édes lenne)
200 gr búzadara (sülés közben kicsit megduzzad, de ropogós is marad - nagyon feldobja a süteményt)
10 gr sütőpor
vanília por (nekem ez most kimaradt)
1 kg alma
1-2 tk őrölt fahéj
100 gr vaj
1 marék mandulaszelet

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
2. Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)

3. Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.


4. Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)












5. Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
6. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.



7. A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.




8. Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg.






9. Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.

10. Tényleg nagyon egyszerű és finom.


33 megjegyzés to A világ legegyszerűbb almás süteménye:

Kiskukta írta...

Fincsi lehet nagyon! Tetszik!

erős ildikó írta...

Szuper! Viszem is a receptet, nagyon rámférnek az egyszerű sütemények! És remek fotókat tettél fel!

"saját levében" írta...

"Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs" - ez a kedvencem!
Ezt meghirdethetnéd egy gasztro novella pályázaton mint mottót!

Bianka írta...

Csúcs, imádom az almás süteményeket

lúdanyó írta...

Kiskukta, köszönöm, tényleg az :)

Napmátka, örülök, hogy te is felbukkansz néha!

SL, ez a te tolladra való lett volna. Fel is adhattam volna találós kérdésnek :)

Bianka, én is :)

Raindrop írta...

Holnap megcsinálom, mert nagyon vágyom almásra a sok diós után. :)
Jövök és beszámolok!

Latsia írta...

Gyönyörű fotók... isteni finom lehet, köszi a receptet!:-)

lúdanyó írta...

Raindrop, remélem, hogy neked is tetszeni fog :) Én meg pont arra gondoltam, hogy dió is finom lehet bele, akár úgy is, hogy a liszthez keverünk darált diót vagy mandulát.

Latsia, nagyon köszönöm a dicséretet! Vak tyúk is talál szemet :)

Vesta írta...

Поздравления!
Sose jutna eszembe bolgár blogokat tanulmányozni!:)
Tessék nekünk az új esztendőben gyakrabban posztolni, mert különben hogy jutunk ilyen gyöngyszemekhez?!

lúdanyó írta...

Vesta, miért nem? Úgy látom, hogy a bolgár tudásod már adott hozzá :)
Menten jelentkezem, amint találok megint egy ilyen gyöngyszemet :)

ORsi írta...

én is viszem a receptet. milyen jó, hogy bolgár blogokon bóklászol (na ehhez mit szólsz, micsoda alliteráció?)

lúdanyó írta...

Orsi, milyen jó, hogy nem szlovén blogon barangoltam :)

trinity írta...

Lúdanyó, lehet, hogy egyszerű, de roppant gusztusos és finom lehet!
A google fordító tényleg eszméletlen dolgokat produkál:)))

Névtelen írta...

Tegnap megsütöttem, és tényleg fincsi! ÍNagyon egyszerű is, kivéve az almapucolás-reszelés, dehát anélkül nincs almás süti...
Olyan minta egy réteg tészta lenne a közepén, ami olyan piskótás a sütőportól.
Lájkolom ezt a blogot!

lúdanyó írta...

Örülök, hogy ízlett nektek is :) Az almát én hámozatlanul reszeltem meg, ezzel is egyszerűsítve az elkészítést :)

Évi írta...

Kedves Lúdanyó!

Van számodra egy meglepetésem, kérlek ezt olvasd el:
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=39175&a_id=778162

Üdv: Evolin

lúdanyó írta...

Kedves Evolin,
nagyon szépen köszönöm a díjat :)

zsuzsi írta...

Megcsinaltam, de senkinek nem jott be, zsiros nyers liszt ize volt sutoporral, az almat egyaltalan nem lehetett benne erezni. :( Bantam, h nem crumble lett az almabol, az mindig sikerul es mindenki szereti.

lúdanyó írta...

Kedves Zsuzsi, sajnálom, hogy nektek nem jött be, lehet, hogy a sütéssel volt a gond :(

TeaRoom írta...

Hú, de jól néz ki, ki fogjuk próbálni!

Főzőmasina írta...

Ennek a receptnek egyszerűen nem lehetett ellenállni. Szombaton kipróbáltuk, nagyon finom lett. Köszi az ötletet!

lúdanyó írta...

Örülök, hogy nektek is tetszett :)

Névtelen írta...

Sajnos nekem nem ázott át a tészta, megmaradtak a lisztkeverékes rétegek szárazon! Cukor helyett steviát használtam, küldönben minden a leírás szerint. A cukor miatt maradt száraz??

lúdanyó írta...

Sajnálom, hogy nem sikerült Inkább arra gyanakszom, hogy az alma nem volt elég lédús - annak a leve áztatja át a süteményt. Bár az is igaz, hogy a megolvadt cukor is folyadék. Nem tudom, hogy a stevia hogy viselkedik, ha meleg. Az is megolvad?

Névtelen írta...

Végülis egy nagyobb formában jól összekevertem a félig átsült sütit, reszeltem hozzá még két almát és újból megsütöttem.:-) Így már élvezhető, sőt nagyon finom! Legközelebb nem rétegezve fogom készíteni, hanem az almát keverem a liszttel és egyebekkel és így sütöm meg. Ha a rétegek úgyis egybesülnek (normális esetben), akkor miért is ne?

Névtelen írta...

Fú, hát megsütöttem, mert sok benne a gyümölcs, kevés az egyéb.. de nem lett olyan csúcs, mint amire számítottam. Pedig sok leve volt az almának. Tiszta százaz gríz volt az egész. Nyakonöntöttem egy jó nagy adag rizstejjel, de még az sem volt elég neki. Sajnálom. Talán több liszt és kevesebb gríz krémesebbé tette volna?

lúdanyó írta...

Sajnálom, hogy nem jött be nektek. Én már többször megsütöttem és eddig mindig jól sikerült. Talán ha kevesebb gríz van benne, akkor kevesebb folyadékot szív be, de csak találgatok. Mindenesetre a visszajelzésekből azt látom, hogy vannak akiknek sikerül, vannak, akiknek nem - még nem jöttem rá, hogy ez mitől függ.

Orsolya írta...

Drága Lúdanyó, én bíztam a receptben, elsöre dupla adag készült a nagytepsiben (9 gyerekkel nyaralok...) és fantasztikusan jó lett! Az íze mint az almáspite csak nincs vele annyi macera. Nagyon köszönjük, nagyon ízlett, még langyosan elfogyott...ja, és én nyári almát használtam.

lúdanyó írta...

De jó :) Milyen rossz lett volna 2 adagot kidobni:)
Nem tudom, hogy mit rontanak el azok, akiknek nem sikerül.

Névtelen írta...

Koszonom a receptet.Első próbálkozásra nem lett rossz,de a technikán meg fejlesztenem kell.Azt vettem észre,hogy ahol tobb lett a lisztes keverék ott nem sült át rendesen.

lúdanyó írta...

Örülök, hogy nem vette el a kedvedet és lesz még folytatás :)

Névtelen írta...

Nemreg 5 eves lanyommal egyutt sutottuk meg a sutit. O merte ki, keverte ossze a hozzavalokat es szorta a tepsibe. A lisztes keverekkel ovatosan bantunk, mert tobb hozzaszolasban is szerepelt, hogy kicsit lisztes maradt a tesztaja. Nem is hasznaltuk fel az osszes lisztet, nehany helyen igy is lisztes maradt, de abszolut nem volt zavaro. Nagyon finom, nagyon almas suti lett, es masnap talan meg finomabb volt. Koszonjuk a receptet, biztos maskor is meg fogjuk sutni.

lúdanyó írta...

Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszett nektek is :)