Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Fokhagymás pampuska - borscshoz

2011. január 2., vasárnap


Borscs készült az újévi vendégeknek, a receptet persze magamnál kerestem és a bejegyzésemet olvasva jutott az eszembe, hogy meg kéne próbálni olyan fokhagymás kenyérkét készíteni hozzá, amit Kijevben ettem annak idején. Rákerestem az interneten, kiderült, hogy pampuska néven (is) ismerik Ukrajnában ezt a kenyérfélét.
Régen a borsodi nagymamám sütött pampuskát, az inkább olyan édes fánkféle volt - de hát ahány ház, annyi pampuska.
Találtam az interneten receptet hozzá, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy annyi szakácskönyvem van, csak van valamelyikben ukrán pampuska recept.
És tényleg, a nyolcvanas évek végén jelent meg a Mezőgazdasági kiadónak egy kitűnő szakácskönyve - a Konyháról konyhára (írója: V.V. Pohljobkin), ami sorra veszi az akkor még létező Szovjetúnió (már nem ismeri ezt a szót a blogspot helyesírás ellenőre :)) konyháit (finnugor, orosz, ukrán, belorusz, moldáv, grúz, örmény, azerbajdzsán, üzbég, türkmén, kazah és a baltikum). A könyv tényleg nagyon jó, nem is tudom, hogy miért nem használom gyakrabban. Ismerteti a különféle ukrán borscsokat és megtaláltam benne a pampuskámat is.



Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
kb. 2 dl meleg víz
2-3 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál napraforgó olaj
1 evőkanál só

öntet:
3-4 gerezd fokhagyma (eredetileg 1 fej)
1-2 evőkanál napraforgó olaj
1-2 evőkanál víz (eredetileg kvász)
pici citromlé


Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsolom egy tálba, hozzáteszem a cukrot, pár evőkanál lisztet a 40 dkg-ból és összekeverem a meleg víz egyharmadával. Meleg helyre teszem és hagyom, hogy felhabosodjon.
2. Ha már jól felhabosodott, hozzáteszem a sóval elkevert maradék lisztet, a maradék vizet és jól összegyúrom. Hozzáadom az olajat és pár percig dagasztom. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
3. Ha megkelt, átgyúrom és lisztezett felületen kis gombócokat formázok belőle (olyan pingpong labdányiakat).
4. Kibélelek egy kerek formát (24 cm átmérőjű) sütőpapírral és szépen belerakosgatom a gombócokat - a gombócok ne legyenek túl szorosan egymás mellett, de töltsék ki a formát.
5. Hagyom megint kelni őket, közben bemelegítem a sütőt 180 C fokra.
6. Légkeveréssel sütöttem kb. 20-25 percig (megint elfelejtettem megnézni, hogy mikor tettem be). Akkor jó, ha elkezd barnulni a teteje.
7. Kiveszem a sütőből, kicsit hagyom hűlni és még melegen megkenem az öntettel. Langyosan együk a borscshoz - nagyon finom (borscs nélkül is).

Öntet: A fokhagymát lereszelem vagy fokhagymanyomóval áttöröm, hozzákeverek egy csipet sót, a vizet, olajat és kevés citromlevet.


12 megjegyzés to Fokhagymás pampuska - borscshoz:

Notburga írta...

Borscsot már régóta készülök az asztalra tenni. Ezzel a pampuskával most újra fellelkesítettél ;-)

Mézigörl írta...

Én is nagyon fellelkesültem! El is teszem a receptet! Köszönöm! :-DDD

lúdanyó írta...

Csak támogatni tudom a lelkesedést :) Nagyon finom a borscs is, ezzel a pampuskával különösen

ORsi írta...

de régen hallottam azt a szót, hogy pampuska. nekem is a nagymamám szokta csinálni és tényleg édes fánk;)

de a te variációd is nagyon finoom lehet! szívesen megkóstolnám.

boldog új évet kívánok!

"saját levében" írta...

Állítólag a borscs eredetileg ukrán találmány, az oroszok tőlük vették át. Este megnézem az orosz sütiskönyvemet és jelentkezem ha találtam valamit!

Bianka írta...

BUÉK
Juj de finom lehet

lúdanyó írta...

Orsi, ugye milyen jó szó :) Ez a fokhagymás változat nagyon finom, hamarosan ismétlés következik (borscs nélkül).
Köszönöm, én is is boldog új évet kívánok neked!

SL, köszi, remélem, hogy jelentkezel :)

Bianka,
neked is BUÉK! Az :)

Cserke írta...

Valami pampuska nekem is rémlik régi szakácskönyvből, este megpróbálom felkutatni.

GasztroRéka írta...

Úgy fellelkesültem, hogy antikváriumból megrendeltem a könyvet. Annyiba kerül, mint egy jobb újság. Van egy vékony orosz szakácskönyvem, de avval nem sokra mentem.
Ezért is köszönöm a receptet! Borsodba 21 éves koromban jártam először, azóta voltam már párszor. Szabolcsba meg még soha nem voltam, így idei nyárra tervezek egy nyíregyházi kirándulást.
Borscsot sem ettem még. Szóval itt lesz az ideje a pótlásnak.:)
Ahogy nézegettem a receptet, nekem is az jutott eszembe, hogy ez önmagában is finom lehet reggelire vagy vacsira.
Egyébként meg minden nap benéztem és nagyon vártam az új finomságot!

lúdanyó írta...

Kösz, Cserke, remélem, hogy találsz valamit.

Réka, örülök, hogy ennyire megtetszett neked ez a könyv :)

Cserke írta...

Nem találom sehol, valami nemzetek konyhája vagymi volt.
De ha megkerül, szólok:)

lúdanyó írta...

Köszi, addig várok :)