Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Dán fahéjas csiga

2010. március 16., kedd


A gyógyulás csalhatatlan jele, ha vírusos gyomorrontás után megint azon járt az eszem, hogy kéne sütni valamilyen süteményt.
A gondolatot tett követte és egy bő órán belül már el is készültek az illatos, egyszerre ropogós és puha csigák. Vagyis ez egy nagyon gyors sütemény - ahogy mondani szokták a háziasszonyok álma, ha váratlan vendég áll a házhoz.
A receptet Stahl Judit Gyors édességek könyvében találtam.



Hozzávalók:
(25 - 30 darab csiga lesz belőle)
40 dkg sima liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
150 gr joghurt
1,5 dl tej
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

töltelék:
10 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
a tetejére:
4 evőkanál tejszín
2 evőkanál barna cukor

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat felolvasztjuk (pl. mikróban) és langyosra hűtjük.
3. A lisztet összekeverjük az 5 dkg cukorral, sóval, sütőporral, szódabikarbónával.
4. Hozzáadjuk a vajat (kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle), joghurtot, tejet és gyorsan keverjük össze. Lehet fakanállal vagy kézzel, nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
5. Borítsuk ki egy jól belisztezett felületre és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra.
6. Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a fahéjjal összekevert 10 dkg cukorral.
7. Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál indítva, majd vágjuk fel kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
8. A csigákat sorakoztassuk fel a tepsin, ne túl szorosan, mert nőni fognak.
9. Kenjük meg a tetejüket a barna cukorral elkevert tejszínnel és tegyük be a sütőbe őket.
10. Légkeveréssel 15 perc alatt megsültek. Sima sütőben 220 fokon süssük.

Langyosan már ehetőek és nagyon finomak.


20 megjegyzés to Dán fahéjas csiga:

Bridge írta...

Tetszik ez a recept, valóban hamar készen lehet, köszi, hogy feltetted.

Sajtkukac írta...

Én még csak élesztőset csináltam (meg krumplisat) de lehet, hogy ideje lenne ezt is kipróbálni - úgyis mindig időhiányban szenvedek :-)
Másnap milyen volt?

lúdanyó írta...

Bridge, köszönöm és tényleg nagyon gyors :)

Niki, ismerős helyzet :)
Én sem csináltam még sütőporosat, kicsit gyanakodtam is. Másnap is meglepően finom.

nokedli írta...

holnap reggel kilencre az irodámba kérnék két cuki-kis-csigát egy erös fekete kávéval.

Bianka írta...

Jé sütőporos, idáig csak élesztőset készítettem. Köszi a receptet, ez ki kell majd próbálnom.

Csodásan néz ki

Andi/cuki írta...

S.poros csigát még én sem sütöttem,de nagyon guszta,tuti próba!:-))

lúdanyó írta...

Nokedli, odaért? Elküldtem :))

Bianka, Andi csak biztatni tudlak titeket :)

Ízlésszindróma írta...

Lúdanyó, ez kínzás, épp kirámoltam a hűtő tartalmát, és jobb híján egy kis tejföl+rozskenyér kombót majszolok, mert úgy felzaklatott a fahéjas csigád:))) csinálnom is kell majd:)

lúdanyó írta...

Pedig nem zaklatás céljából készültek :))
Nagy kedvencem a tejföl kenyérrel vagy kiflivel :)

szepyke írta...

Jobbulást! Szerintem tényleg biztos jel!:)))

nokedli írta...

jaj, de szívesen megenném holnap reggelire!

lúdanyó írta...

Szepyke, mint utólag kiderült, kicsit elsiettem a dolgot :)

Nokedli, nagyon gyorsan elkészül, másodszorra már 1 óra sem kellett hozzá :)

Gyula írta...

Finom lett!!! köszönöm!
még az arab kollegáknak is ízlett 8))) mivel jelenleg Líbiai konyhát finomítom...8))

lúdanyó írta...

De jó, én köszönöm !! Nagyon örülök, hogy ízlett :)

Ami írta...

Kipróbáltam én is! Tényleg nagyon finom és rendkívül egyszerű elkészíteni. Férjem oda volt érte :), írtam is egy posztot róla :)

Köszönöm Lúdanyó :)!

lúdanyó írta...

Nagyon szívesen :) Meg is néztem a bejegyzésed :)

Mona írta...

más sül is,köszönöm a receptet, gyors, egyszerű és fenséges!

lúdanyó írta...

De jó, örülök, hogy tetszik! Végigfőzöl? :)

Névtelen írta...

Koszonom szepen a receptet Ludanyo! Tobbszor elkeszitettem mar e csiguszokat, fenseges, illatos, ropogos, kiados. Udv, Edus :)

lúdanyó írta...

Edus, köszi a visszajelzést :) Jó, hogy eszembe juttattad, sütni kéne megint egy adagot :)