Dán fahéjas csiga
A gyógyulás csalhatatlan jele, ha vírusos gyomorrontás után megint azon járt az eszem, hogy kéne sütni valamilyen süteményt.
A gondolatot tett követte és egy bő órán belül már el is készültek az illatos, egyszerre ropogós és puha csigák. Vagyis ez egy nagyon gyors sütemény - ahogy mondani szokták a háziasszonyok álma, ha váratlan vendég áll a házhoz.
A receptet Stahl Judit Gyors édességek könyvében találtam.
Hozzávalók: (25 - 30 darab csiga lesz belőle)
40 dkg sima liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
150 gr joghurt
1,5 dl tej
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
töltelék:
10 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
a tetejére:
4 evőkanál tejszín
2 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat felolvasztjuk (pl. mikróban) és langyosra hűtjük.
3. A lisztet összekeverjük az 5 dkg cukorral, sóval, sütőporral, szódabikarbónával.
4. Hozzáadjuk a vajat (kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle), joghurtot, tejet és gyorsan keverjük össze. Lehet fakanállal vagy kézzel, nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
5. Borítsuk ki egy jól belisztezett felületre és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra.
6. Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a fahéjjal összekevert 10 dkg cukorral.
7. Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál indítva, majd vágjuk fel kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
8. A csigákat sorakoztassuk fel a tepsin, ne túl szorosan, mert nőni fognak.
9. Kenjük meg a tetejüket a barna cukorral elkevert tejszínnel és tegyük be a sütőbe őket.
10. Légkeveréssel 15 perc alatt megsültek. Sima sütőben 220 fokon süssük.
Langyosan már ehetőek és nagyon finomak.
Megjegyzések
Másnap milyen volt?
Niki, ismerős helyzet :)
Én sem csináltam még sütőporosat, kicsit gyanakodtam is. Másnap is meglepően finom.
Csodásan néz ki
Bianka, Andi csak biztatni tudlak titeket :)
Nagy kedvencem a tejföl kenyérrel vagy kiflivel :)
Nokedli, nagyon gyorsan elkészül, másodszorra már 1 óra sem kellett hozzá :)
még az arab kollegáknak is ízlett 8))) mivel jelenleg Líbiai konyhát finomítom...8))
Köszönöm Lúdanyó :)!