Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Szaloncukor aszalt gyümölcsből - VKF! XXX. forduló

2009. november 29., vasárnap


Csokoládé és aszalt gyümölcs - ennyiből áll a szaloncukrunk. A lányom találmánya, pár éve készítjük karácsony tájékán, ajándéknak is tökéletes.
1 kg aszalt gyümölcsből kb. 65-70 db nagy méretű szaloncukor lesz. Arra figyeljünk, hogy puha gyümölcsöt válasszunk hozzá, megszáradt gyümölcsből nem olyan jó készíteni. Bár egy kis alkoholos áztatással ezen is segíthetünk :)

Került bele kétféle aranymazsola, görög mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt papaya. Általában úgy készül, hogy a felhasznált gyümölcs harmada, fele mazsola. Lehet bele tenni kandírozott narancs vagy citromhéjat is, olajos magvakkal is dúsíthatjuk.





Nagyon apróra kell összevágni a az aszalt gyümölcsöt, szinte pépesíteni. Robotgépben valahogy ez nem ment nekünk, szerintem a legjobb ezzel az íves, kétélű vágószerszámmal összedarabolni:

forrás: Ikea


Tehát a cél az egészen pépesre darabolás, aztán gyúrjuk jól össze és formázzunk belőle kis szaloncukrokat.
Sorakoztassuk őket sütőpapíron, legjobb, ha a sütőpapírt egy süteményrácsra tesszük, így hamarabb szárad a külseje.
Pár napig szoktuk szárítani, azért hogy a külseje picit keményebb legyen és könnyen lehessen csokiba mártani.



A mázhoz felolvasztunk keserű csokit vízgőz fölött, egyenként belemártjuk a szaloncukrokat és rácsra tesszük. A csokit hígíthatjuk kevés meleg vízzel is (arra vigyázzunk, hogy hígítás közben addig keverjük, amíg szép sima nem lesz. A csokoládé hajlamos darabossá válni vízzel érintkezve). Tökéletes hozzá a 60 %-os kakaótartalmú Tibi csoki.
Ha megszáradt a máz, lehet klasszikus szaloncukor ruhába csomagolni, tehetjük dobozba is, a rétegeket mindenképpen válasszuk el egymástól sütőpapírral.
Nagyon finom és lelkiismeretfurdalás nélkül lehet rájárni karácsonykor. Hiszen szinte csak gyümölcsöt eszünk :).

Majdnem erdei gombakrémleves

2009. november 28., szombat

A cím annyi magyarázatra szorul, hogy az erdei gomba csak ízfokozóként van jelen a levesben, a gomba nagy része egyszerű csiperke.
Tegnap Ízbolygónál láttam meg ezt a levest, beleszerettem, és ma meg is csináltam kisebb változtatásokkal. Igazi téli leves, olyan belülről melegítő fajta, a szárított erdei gomba egészen nagyszerű ízt ad neki.
Nagyon gyorsan elkészül, egyszerű is, arra kell csak figyelni, hogy a szárított gombát legalább 2 órára be kell áztatni.

Hozzávalók:
1/2 kg csiperke
1 marék szárított erdei gomba keverék
2 sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
1 cs petrezselyemzöld
1 dl tejszín
1 dl tejföl
só, bors
őrölt csípős paprika
1 bio zöldségleveskocka (DM-ben kapható nagyon baráti áron)
olívaolaj

Elkészítés:
1. A szárított gombát áztassuk be annyi meleg vízbe, amennyi bőven ellepi. Legalább 2 órát ázzon.
2. A csiperke gombát 1-2 kivétellel vágjuk össze nagyobb darabokra, a répát karikára, a vöröshagymát apró kockára.
3. Forrósítsuk meg az olívaolajat, pároljuk rajta pár percig a hagymát, aztán adjuk hozzá a gombát, répát és ezeket is pároljuk kicsit.
4. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tegyünk hozzá őrölt csípős paprikát.
5. Öntsük bele az áztatott gombát a levével együtt és öntsünk hozzá még 6-7 dl vizet. Tegyük bele a zöldségleves kockát és forraljuk fel.
6. Főzzük puhára a zöldségeket, botmixerrel törjük össze, keverjük hozzá a tejszínt, tejfölt és forraljuk fel újra. Most tegyük bele az apró kockára vágott maradék gombát. Zárjuk el a lángot és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.

Gyors ossobuco

2009. november 21., szombat


Már nagyon régen szerettem volna megkóstolni az Ossobuco-nak nevezett híres, olasz ételt. De sokáig nem tudtam, hogy honnan szerezzek hozzá csontos borjúlábszárat (amit speciálisan szeletelnek: a hús körbeöleli a velős csontot), másrészt igen hosszadalmasan készül, nem egy munka-után-gyorsan-összedobható-fogás. Aztán Chili és Vaniliánál megtaláltam egy gyors változatát az ételnek, húst is találtam hozzá a Nagycsarnokban - igaz nem borjút, hanem marhát, így már nem tarthatott vissza semmi az elkészítéstől. Nagyon finom lett, vajpuha, a csonról leomló hús, sűrű zöldséges szósz, amit puha kenyérrel is jól lehet mártogatni. Mi puliszkával ettük.
A címben szereplő gyors szó persze relatív, a 10 órához képest a 1,5 óra már annak számít.

Hozzávalók:
4 szelet csontos borjú- vagy marhalábszár
2 közepes vöröshagyma
2 sárgarépa
2 szárzeller rúd
1/2 zellergumó
4 gerezd fokhagyma
kis doboz sűrített paradicsom
2 dl száraz fehérbor
2-3 dl alaplé vagy maradék húsleves vagy ha egyik sincs, akkor víz
kakukkfű - legjobb a friss, de szárított is megteszi ha nincs más
babérlevél
só, bors
vaj, olivaolaj
kevés liszt

Elkészítés:
1. A zöldségeket összevágjuk, ha sok időnk van, akkor apró kockákra, ha nem akkor lehet nagyobb szeletekre is.
2. A húsokat sózzuk,borsozzuk, lisztbe forgatjuk és egy serpenyőben kevés vaj és olivaolaj keverékén megpirítjuk mindkét oldalukat. Kitesszük őket egy tányérra, fóliával letakarjuk és melegen tartjuk.
3. A serpenyőben a zöldségeket pár percig pirítjuk, vigyázzunk, hogy azért ne égjen le. Hozzáadjuk a paradicsompürét, összekeverjük és felöntjük a fehérborral. Kevergetve felforraljuk, hogy a serpenyő aljáról feoldódjanak a letapadt húscafatok.
4. A hússzeleteket kuktába tesszük, ráöntjük a boros zöldséget, az alaplevet, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet. Esetleg még sózzuk, borsozzuk, lezárjuk a kuktát és 1,5 órán át főzzük. Ekkorra teljesen megpuhul a hús, én még fedő nélkül forraltam kicsit, hogy sűrűsödjön a leve.

Utasellátó csoki - 1. próbálkozás

2009. november 17., kedd




Mint a cím is mutatja, azért ez még nem az igazi. Kicsit vastag, kicsit csúnyácska, de a miénk.
Csatlakozom a Flat Cat által elindított retro mozgalomhoz, miszerint próbáljuk meg előállítani gyerekkorunk kedvenceit, amik vagy kaphatóak még vagy már eltűntek a történelem süllyesztőjében.

Nem emlékszem pontosan az eredeti Utasellátó rúdra, de úgy rémlik, hogy ropogósabb volt a külseje, mint a most kapható változatnak (Utas csoki néven található a Túró rudik közelében a hűtőpultban).
A papírján lévő leírás szerint piskótatésztából készül, kívül csokival borítva, belül csokikrémmel van töltve.
A tervem az volt, hogy sütök egy vékony piskótatekercset, megtöltöm egy párizsi krém szerű töltelékkel és bevonom csokival.


A piskótatészta kicsit vastagabb lett az ideálisnál, így csak nagyobb méretű rudakat tudtam előállítani. Ez nem baj, csak így nem hasonlít annyira az eredeti rúdra.

Pontos receptet nem tudok írni, még alakul a dolog.
Piskótát 4 tojásból készítettem a nagy gáztepsiben, legközelebb szerintem elég 3 tojásból sütni.
A lapot kiborítottam egy porcukorral megszórt konyharuhára, feltekertem és így hagytam kihűlni.
A párizsi krémet 2 dl tejszínből, 30 dkg étcsokiból, 3 ek cukorból és 12 dkg vajból készítettem, kevés rumot is adtam hozzá. A tejszínt felforraltam a cukorral, beletettem a csokit, vajat és kis lángon összeolvasztottam őket állandó keverés közben.
Kihűtöttem, belekevertem 1-2 kanál rumot és éjszakára betettem a hűtőbe. Reggelre elég kemény lett, ideális trüffel alapanyag. Nagy mennyiségű csokimasszát kaptam, egy részét félretettem csokibonbon készítéshez.
A maradék csokikrémet lazítottam pár kanál mascarponével, hogy könnyebben kenhető legyen.
A piskótatészta egyik hosszanti végére vékony hosszú csíkban rákentem a krémet és köré tekertem a tésztát. Ahol körbeért ott vágtam el a tésztát és kezdtem el készíteni a következő rudat.



Felvágtam rövidebb rudakra és belemártottam olvasztott étcsokiba. Nagyon finom lett, tömény csokis édesség, amiből egyszerre nem is lehet sokat megenni .
Szerintem finom csokiburok nélkül is, úgy kevésbé tömény.


Fish and chips - kicsit másképp

2009. november 15., vasárnap



A Fish and chips - vagyis sült hal sült krumplival igen finom étel, de az eredetit én igen olajosnak találom, ezért megpróbálkoztam egy könnyedebb változattal. Amúgy sem szeretek sok zsiradékban sütni, amit lehet, megpróbálok a sütőben elkészíteni.

A hal sörtésztában sül serpenyőben, a köret - ami krumpli, répa, sütőtök és hagyma pedig a sütőben. Eredetileg csak krumplival szoktam készíteni, de amióta Flat Catnél megláttam a sütőtök "rosejbnit", mindenképpen ki szerettem volna próbálni. A sütőtökről pedig a sárgarépa jutott az eszembe, így az is került a tepsibe. Nagyon finom lett így együtt, csak magában, hal nélkül is érdemes kipróbálni. Házi majonézt készítettem hozzá, tényleg gyorsan megvan és sokkal finomabb mint a bolti. A majonézt Wise Lady nagyon jó bejegyzése alapján készítettem, ezzel a módszerrel nehéz elrontani.

Hozzávalók:
1 csomag (500 gr) tőkehalfilé (kiolvasztva)
3-4 dl sör
20 dkg liszt
2-3 púpos teáskanál sütőpor
só, bors
kevés liszt a halhoz
olaj

krumpli
sütőtök
sárgarépa
hagyma
tetszés szerint

majonéz

Elkészítés:
1. A halszeleteket jól lecsepegtetjük, letörölgetjük papírtörlővel és sózzuk, borsozzuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A zöldségeket (a hagyma kivételével) megtisztítjuk és egyforma, hosszú vékony hasábokra vágjuk (kb. 1 cm x 5 cm). A hagymát cikkekre vágjuk.
4. A lisztet összekeverjük sóval, a sütőporral és annyi sörrel, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.
5. A krumlit és a répát sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá 2-3 ek olajat és kézzel jól keverjük össze. Terítsük a tepsire vékony rétegben, keverjük hozzá a hagymát és tegyük be a sütőbe sülni.
6. Egy nagy teflon serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, a halszeleteket mártsuk be lisztbe, aztán a sörös tésztába és tegyük a forró serpenyőbe őket. Mindkét oldalán süssük pirosra a szeleteket. Pár perc alatt elkészül, a hal nagyon könnyen átsül.
7. Közben a sütőtököt is sózzuk, borsozzuk, keverjük össze egy kevés olajjal és tegyük a tepsibe a félpuha zöldségekhez.
8. Vegyük kb. 220 fokra a sütő hőmérsékletét és süssük pirosra, ropogósra őket. Narancssárga zöldségnél a pirosat kicsit szabadon kell értelmezni :)
9. Közben a halak is megsülnek és már ehetjük is.

A maradék hal hidegen is nagyon finom.



Szuper könnyű csokis szelet

2009. november 7., szombat



Régóta várta már ez a recept, hogy kipróbáljam. Az tartott vissza az elkészítéstől, hogy viszonylag nagy mennyiségű sűrített tej kell hozzá.
Viszont miután kaptam ajándékba 3 doboz Markomilk sűrített tejet a Hunorka bt-től (ez úton is köszönet érte :) ), már nem tartott vissza semmi attól, hogy nekilássak.



A recept amerikai (Super easy chocolate bar), kicsit kellett csak rajta változtatni. Nekem a töltelék túl édes volt az eredeti összetevőkből, de tettem hozzá keserű kakaóport és az sokat segített rajta.
Nem volt olyan méretű tepsim, ami kellett volna hozzá, csak egy kicsit nagyobb. Emiatt a tetejére nem jutott elég tészta, csak foltokban van jelen itt-ott, ettől viszont vicces boci mintázata lett.



Lehet így is készíteni vagy kisebb tepsiben, akkor vastagabb lesz a töltelék és kicsit hosszabb sütési idő szükséges hozzá.
A sütemény nagyon finom, tömény csokis és vajas, aki szereti az ilyen fajta édességeket, nem fog benne csalódni. Mivel egyszerre nem lehet belőle túl sokat enni, ezért kitart több napig is. Legalábbis most ez a terv vele :)
Holnap kipróbáljuk vaníliafagyival is, amint ezt egy hozzáértő családtag javasolta.

Hozzávalók:
225 gr vaj
115 gr cukor
220 gr liszt
1 cs só

~ 400 gr sűrített tej
170 gr keserű csokoládé (60 %-os Tibit használtam)
1 marék apróra vágott dió
3 ek keserű kakaópor

13 x 9 x 2 tepsi kell hozzá (inchben , 1 inch=2,5 cm), az enyém 34 x 24 cm-es volt.

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
2. A puha vajat keverjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és ezekkel is jól keverjük össze.
3. Adjuk hozzá a lisztet is. Lehet az egészet robotgéppel is csinálni, én kézzel gyúrtam hozzá. Kicsit ragacsos, puha tésztát kapunk. Amíg a töltelék készült, betettem a hűtőbe a tésztát.
4. Kis lángon melegítsük össze egy lábasban a sűrített tejet és a darabokra tört csokoládét. Vigyázat, könnyen le tud égni. (Tapasztalat :( ).
5. Most keverjük hozzá a kakaóport és a diót.
6. Vegyük elő a tésztát a hűtőből, a 2/3 részét nyomkodjuk bele a tepsi aljára.
7. Öntsük rá a tölteléket, majd csipkedjük a maradék tésztát a tetejére.
8. Az előmelegített sütőben nekem 20 perc alatt sült meg légkeveréssel. Akkor jó, ha a tészta világosbarnára sült.
9. Kihűlés után szeletelhető, érdemes a kés élét bevizezni, akkor kevésbé ragad rá a tészta.



Mézes mandulás kukoricapehely

2009. november 4., szerda


Egészen egyszerűen előállíthatjuk a méregdrágán árult mézes mandulás reggeliző pelyhet. Egyszerre megcsinálhatunk egy nagy adagot és ha meg bírjuk állni, hogy ne csipegessük el az egészet frissen, akkor meg van oldva a reggeli pár napra. A menyiségeken nyugodtan lehet változtatni, lehet több mézet, mandulát is beletenni.

Hozzávalók:
4-500 gr kukoricapehely - egészen jó áron be lehet szerezni egy nagy zacskóval
100 gr mandulapálcika
5 dkg vaj
15 dkg méz

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 160 C fokra.
2. A nagy gáztepsit béleljük ki sütőpapírral.
3. A kukoricapelyhet öntsük bele egy jó nagy keverőtálba, akkorába, amiben össze is tudjuk keverni az alkotórészeket. Keverjük hozzá a mandulát is.
4. Egy lábasban kis lángot olvasszuk össze a vajat és a mézet. Nem kell felforralni, az a cél, hogy folyós legyen.
5. Öntsük rá a kukoricapehelyre és óvatosan keverjük össze.
6. A felét terítsük el a tepsin és süssük a sütőben kb. 10 percig, addig, amíg meg nem pirul kicsit a mandula és a kukoricapehely. Közben keverjük át néha, hogy egyenletesen piruljon.
7. Vegyük ki a tepsiből sütőpapírostól a pelyhet és ugyanígy süssük meg a másik felét is.
8. Ha kihűlt, tördeljük kisebb darabokra és tegyük jól záródó dobozba.

Nagyon finom csak úgy eszegetni is, alig lehet abbahagyni.

Libanoni gombóc - VKF! XXIX. forduló

2009. november 1., vasárnap


Beleszerettem a sütőtökös gombócokba, csak úgy gurulnak ki a konyhánkból.
Ez egy libanoni változat, a külseje bulgurból és sütőtökből készül, a tölteléke spenótból. Aki szereti a keleties ízvilágot, nem fog benne csalódni.
A bulgur kicsit kemény, roppanós marad benne, de nem zavaróan. Az eredeti recept szerint bő olajban kell kisütni a gombócokat, én viszont megpróbálkoztam a sütőben való elkészítéssel. Szépen megpirultak, a belsejük is átsült, teljesen meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Egyedül a sütőpapírral volt problémám, ugyanis nagyon ragaszkodott a gombócokhoz. Nem tudom, hogy mi volt az oka, a papír rossz minősége vagy inkább alufólián kellett volna megpróbálnom a sütést.
A bulgur kapható nagyobb élelmiszerboltokban vagy a DM-ben.




1 csésze=2,5 dl

Hozzávalók:

2 csésze bulgur (320 gr)
1,5 csésze sült tökpüré (270 gr)
2 ek reszelt hagyma
3 ek liszt
1 tk fahéj, 1/2 tk szegfűszeg
1 tk paprika édes+csipős

2-3 dkg vaj

töltelék:
40 dkg friss spenót vagy egy negyed fagyasztott spenót
2 gerezd fokhagyma
1 marék dió
2 tk gránátalmaszirup vagy citromlé
olívaolaj

Elkészítés:
1. A bulgurt leöntjük forrásban lévő vízzel, annyival, hogy jól ellepje és 5 percig állni hagyjuk. Én egy kicsit tovább hagytam állni, mert elfelejtkeztem róla.
2. Leszűrjük a bulgurt és kiterítjük egy konyharuhára, hogy leszárítsuk róla a vizet.
3. Összekeverjük a sütőtökkel, fűszerekkel, reszelt hagymával és alaposan összegyúrjuk. Nagyon jó érzés kézzel tapicskolni ebben a narancssárga masszában :)
4. Tegyük félre 10 percre, aztán még egyszer gyúrjuk össze.
5. Közben kevés olívaolajon pároljuk meg a spenótot, a mélyhűtöttet pároljuk addig, amíg el nem fő a víz belőle.
6. Adjuk hozzá az áttört fokhagymát, sózzuk, keverjük hozzá a durvára darabolt diót és hagyjuk kihűlni. Itt kéne hozzáadni a gránátalmaszirupot, de az nekem nem volt, helyette kis citromlé került bele.
7. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra, béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával egy nagy tepsit.
8. Fogjunk neki a gombócok elkészítéséhez, készítsünk magunk mellé egy tálkában vizet. Tegyünk egy evőkanálnyi masszát a NEDVES tenyerünkre, nyomkodjuk szét laposra, tegyünk a közepére egy teáskanálnyi tölteléket és próbáljunk gombócot formálni belőle. Ha kell, tegyünk még hozzá bulguros masszát. Ha nem nedves a tenyerünk, akkor eléggé ragad hozzá a massza.
9. Sorakoztassuk a gombócokat a tepsin, locsoljuk meg mindegyiket kevés olvasztott vajjal.



10. Az előmelegített sütőben süssük 25 percig (légkeveréssel).

Lehet hozzá joghurtos mártást készíteni : egyszerűt (joghurt, fokhagyma, só) vagy az eredeti receptben szereplő bonyolultabbat.