Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Szaloncukor aszalt gyümölcsből - VKF! XXX. forduló

2009. november 29., vasárnap


Csokoládé és aszalt gyümölcs - ennyiből áll a szaloncukrunk. A lányom találmánya, pár éve készítjük karácsony tájékán, ajándéknak is tökéletes.
1 kg aszalt gyümölcsből kb. 65-70 db nagy méretű szaloncukor lesz. Arra figyeljünk, hogy puha gyümölcsöt válasszunk hozzá, megszáradt gyümölcsből nem olyan jó készíteni. Bár egy kis alkoholos áztatással ezen is segíthetünk :)

Került bele kétféle aranymazsola, görög mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt papaya. Általában úgy készül, hogy a felhasznált gyümölcs harmada, fele mazsola. Lehet bele tenni kandírozott narancs vagy citromhéjat is, olajos magvakkal is dúsíthatjuk.





Nagyon apróra kell összevágni a az aszalt gyümölcsöt, szinte pépesíteni. Robotgépben valahogy ez nem ment nekünk, szerintem a legjobb ezzel az íves, kétélű vágószerszámmal összedarabolni:

forrás: Ikea


Tehát a cél az egészen pépesre darabolás, aztán gyúrjuk jól össze és formázzunk belőle kis szaloncukrokat.
Sorakoztassuk őket sütőpapíron, legjobb, ha a sütőpapírt egy süteményrácsra tesszük, így hamarabb szárad a külseje.
Pár napig szoktuk szárítani, azért hogy a külseje picit keményebb legyen és könnyen lehessen csokiba mártani.



A mázhoz felolvasztunk keserű csokit vízgőz fölött, egyenként belemártjuk a szaloncukrokat és rácsra tesszük. A csokit hígíthatjuk kevés meleg vízzel is (arra vigyázzunk, hogy hígítás közben addig keverjük, amíg szép sima nem lesz. A csokoládé hajlamos darabossá válni vízzel érintkezve). Tökéletes hozzá a 60 %-os kakaótartalmú Tibi csoki.
Ha megszáradt a máz, lehet klasszikus szaloncukor ruhába csomagolni, tehetjük dobozba is, a rétegeket mindenképpen válasszuk el egymástól sütőpapírral.
Nagyon finom és lelkiismeretfurdalás nélkül lehet rájárni karácsonykor. Hiszen szinte csak gyümölcsöt eszünk :).

28 megjegyzés to Szaloncukor aszalt gyümölcsből - VKF! XXX. forduló:

Puszedli írta...

Annyi féle érdekes szaloncukrot láttam már a blogokon, de ez most hirtelen mindent visz.. Az egyszerűségében rejlik a tökéletessége! Azt hiszem idén karácsonykor nálunk is ilyen lesz. :)

sedith írta...

Hú, hát ezt még én is megenném! És talán el is fogom készíteni. Istenien néz ki!

Vesta írta...

Két puszi érte a lányodnak!!!

lúdanyó írta...

Puszedli, Sedith csak biztatni tudlak titeket :) Karácsonyig bőven el lehet vele készülni.

Vesta, átadom neki :)

Reni írta...

én is gondolkoztam már aszalt gyümölcsös verzión, de azt hiszem, hogy ez a bejegyzésed megadta a végső löketet :)

egycsipet írta...

Szuper ötlet, nagyon finom lehet! :)

Andi/cuki írta...

Nagyon guszta,mi is szeretnénk!:-))

lúdanyó írta...

Csak tessék-tessék! Még van idő nekilátni :)

"saját levében" írta...

És egyre több helyen lehet szép selyempapírokat kapni! Pár évvel ezelőtt még Bécsből hoztam ilyesmit.

Maimoni írta...

Nagyon tetszik, nagyon jó!!

Belly írta...

Kinyitottam a gasztroblogot és elsőre szembejött velem ez a szépség.Nagyon szép és biztos überfinom.

duende írta...

Fantasztikus! :)

Wise Lady írta...

Nagyon ötletes!

szepyke írta...

Csatlakozom a kommentelőkhöz!:)

Flat Cat írta...

Ez nekem is nagyon tetszik! Nálunk is ilyen lesz idén! :)
Ha már szaloncukor... Élelmiszerek csomagolására való fólia, csomagolópapír beszerzési helye esetleg? Nekem a sima csomagolópapírok ilyen célú felhasználásával kapcsolatban fenntartásaim vannak.
Ti mibe szoktátok csomagolni?

lúdanyó írta...

Flat Cat, ennek örülök :) Sütőpapírba, nem szilikonosba, hanem olyan vékony fajtába. Olyanba, ami sütésre nem alkalmas :) Utána még lehet azt díszíteni vagy színes selyempapírba csomagolni.

Tündér írta...

Nagyon ügyes! Jó ötlet!

napmátka írta...

Ez csodajó! Nagyon szeretnék ilyet, mentem is a receptet! Köszönöm!:)

lúdanyó írta...

Tündér, Napmátka, köszönöm.

trinity írta...

Nagyszerű ötlet- ráadásul eszméletlenül gusztusos!!!
Én szoktam ilyesmit nassolni is, de csokival egyszerűen frenetikus lehet!

Flat Cat írta...

Tehát zsírpapírba! :)
Jó, rendben, így fogom csomagolni! A kívülre való színes, vékony, fémből készült csomagolófóliát meg láttam hozzá a Praktikerben! Teljesen úgy fog kinézni, mint az igazi! :D

nokedlis írta...

nekem is nagyon tetszik. kicsit félek a csomagolgatásától:-( de a többi annyira egyszerü, hogy ,muszáj lesz nekiállnom;-)

lúdanyó írta...

Trinity, örülök, hogy tetszik need is!
Flat Cat én is így tervezem :)

Nokedli, ha nem túl kicsi szaloncukrokat csinálsz, akkor nem annyira babramunka.
Csak biztatni tudlak :)

Kiskukta írta...

Ez nagyon jó! Csak az a kár, hogy nagylányom tuti nem enné meg sajnos, a kicsi lehet, azért teszek egy próbát, azt hiszem!

KataKonyha írta...

Hát én erről jól lemaradtam, még jó, hogy Viki összefoglal:) Már látom, nem hiába aszaltam nyáron a gyümölcsöket. Lúdanyó, szuperek vagytok a lányoddal együtt:)

lúdanyó írta...

Köszönjük :)

Klárifári írta...

Sziasztok! :)

Lúdanyó, hol lehet szaloncukorhoz papírt vásárolni?

lúdanyó írta...

Szia, mi zsírpapírba csomagoltuk, de itt találsz tippeket a papírhoz:
http://www.gasztrotipp.hu/2009/12/szaloncukor-keszites-hazilag/