Szaloncukor aszalt gyümölcsből - VKF! XXX. forduló
Csokoládé és aszalt gyümölcs - ennyiből áll a szaloncukrunk. A lányom találmánya, pár éve készítjük karácsony tájékán, ajándéknak is tökéletes.
1 kg aszalt gyümölcsből kb. 65-70 db nagy méretű szaloncukor lesz. Arra figyeljünk, hogy puha gyümölcsöt válasszunk hozzá, megszáradt gyümölcsből nem olyan jó készíteni. Bár egy kis alkoholos áztatással ezen is segíthetünk :)
Került bele kétféle aranymazsola, görög mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt papaya. Általában úgy készül, hogy a felhasznált gyümölcs harmada, fele mazsola. Lehet bele tenni kandírozott narancs vagy citromhéjat is, olajos magvakkal is dúsíthatjuk.
Nagyon apróra kell összevágni a az aszalt gyümölcsöt, szinte pépesíteni. Robotgépben valahogy ez nem ment nekünk, szerintem a legjobb ezzel az íves, kétélű vágószerszámmal összedarabolni:
forrás: Ikea
Tehát a cél az egészen pépesre darabolás, aztán gyúrjuk jól össze és formázzunk belőle kis szaloncukrokat.
Sorakoztassuk őket sütőpapíron, legjobb, ha a sütőpapírt egy süteményrácsra tesszük, így hamarabb szárad a külseje.
Pár napig szoktuk szárítani, azért hogy a külseje picit keményebb legyen és könnyen lehessen csokiba mártani.
A mázhoz felolvasztunk keserű csokit vízgőz fölött, egyenként belemártjuk a szaloncukrokat és rácsra tesszük. A csokit hígíthatjuk kevés meleg vízzel is (arra vigyázzunk, hogy hígítás közben addig keverjük, amíg szép sima nem lesz. A csokoládé hajlamos darabossá válni vízzel érintkezve). Tökéletes hozzá a 60 %-os kakaótartalmú Tibi csoki.
Ha megszáradt a máz, lehet klasszikus szaloncukor ruhába csomagolni, tehetjük dobozba is, a rétegeket mindenképpen válasszuk el egymástól sütőpapírral.
Nagyon finom és lelkiismeretfurdalás nélkül lehet rájárni karácsonykor. Hiszen szinte csak gyümölcsöt eszünk :).
Megjegyzések
Vesta, átadom neki :)
Ha már szaloncukor... Élelmiszerek csomagolására való fólia, csomagolópapír beszerzési helye esetleg? Nekem a sima csomagolópapírok ilyen célú felhasználásával kapcsolatban fenntartásaim vannak.
Ti mibe szoktátok csomagolni?
Én szoktam ilyesmit nassolni is, de csokival egyszerűen frenetikus lehet!
Jó, rendben, így fogom csomagolni! A kívülre való színes, vékony, fémből készült csomagolófóliát meg láttam hozzá a Praktikerben! Teljesen úgy fog kinézni, mint az igazi! :D
Flat Cat én is így tervezem :)
Nokedli, ha nem túl kicsi szaloncukrokat csinálsz, akkor nem annyira babramunka.
Csak biztatni tudlak :)
Lúdanyó, hol lehet szaloncukorhoz papírt vásárolni?
http://www.gasztrotipp.hu/2009/12/szaloncukor-keszites-hazilag/