Rizspuding rebarbaraszósszal
Ez a rizspuding nagyon finom magában is, a rebarbaraszósszal viszont egészen különleges lesz.
Az eredeti receptben a rebarbara darabokban szerepel, de nekem nagyon gyorsan szétfőttek és igen gusztustalan látványt nyújtottak a levükben :) Összeturmixolva viszont gyönyörű, fényes mártás lett belőle. Mivel nagy adag készült, a maradék mártás fagylaltként fogja végezni. Beszámoló később jön róla.
A rizspudingot és a rebarbaraszószt készítsük el előre, mert mindkettőt jól le kell hűteni tálalás előtt.
1 csésze=2,5 dl
Hozzávalók:
Rizspuding
1 csésze rizs (arborio)
2,5 csésze tej
1 csésze tejszín
1/2 csésze cukor
1/2 vaniliarúd
Rebarbaraszósz
kb. 70 dkg rebarbara (nekem ez 2 köteg volt)
3,5 csésze víz
1,5 - 2 csésze cukor
1 csésze száraz vörösbor
1 fahéjrúd
2 ek citromlé
1/2 vaniliarúd
Elkészítés:
Rizspuding
1. Egy nagy lábasban vizet forralok, ha felforrt a víz, beleöntöm a rizst, megkeverem és 3 percig főzöm.
2. Leszűröm a rizst, jól lecsöpögtetem és visszateszem a lábasba. Ráöntöm a tejet, tejszint, beleteszem a cukrot, a vaniliarúd kikapart magjait és a vaniliarudat. Felforralom és kis lángon kb. 20-25 percig főzöm. A végefelé már érdemes mellette állni és kevergetni, nehogy leégjen.
3. Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe és vagy 3 órára behűtöm.
Rebarbaraszósz
1. Felforralom a bort, vizet, cukrot, fahéjat, citromlevet, a vaniliarúd kikapart magját és a vaniliát. Kis lángon 10 percig főzöm.
2. A rebarbarát megmosom, a végeit levágom, lehúzom a külső héját, és felvágom 4-5 cm-es darabokra.
3. Beleteszem a lébe és további 15 percig főzöm.
4. Kihűtöm, kiveszem belőle a vaniliarudat, fahéjat és összeturmixolom. Beteszem a szószt is a hűtőbe, és hűtöm legalább 3 órán át.
Az eredeti receptben a rebarbara darabokban szerepel, de nekem nagyon gyorsan szétfőttek és igen gusztustalan látványt nyújtottak a levükben :) Összeturmixolva viszont gyönyörű, fényes mártás lett belőle. Mivel nagy adag készült, a maradék mártás fagylaltként fogja végezni. Beszámoló később jön róla.
A rizspudingot és a rebarbaraszószt készítsük el előre, mert mindkettőt jól le kell hűteni tálalás előtt.
1 csésze=2,5 dl
Hozzávalók:
Rizspuding
1 csésze rizs (arborio)
2,5 csésze tej
1 csésze tejszín
1/2 csésze cukor
1/2 vaniliarúd
Rebarbaraszósz
kb. 70 dkg rebarbara (nekem ez 2 köteg volt)
3,5 csésze víz
1,5 - 2 csésze cukor
1 csésze száraz vörösbor
1 fahéjrúd
2 ek citromlé
1/2 vaniliarúd
Elkészítés:
Rizspuding
1. Egy nagy lábasban vizet forralok, ha felforrt a víz, beleöntöm a rizst, megkeverem és 3 percig főzöm.
2. Leszűröm a rizst, jól lecsöpögtetem és visszateszem a lábasba. Ráöntöm a tejet, tejszint, beleteszem a cukrot, a vaniliarúd kikapart magjait és a vaniliarudat. Felforralom és kis lángon kb. 20-25 percig főzöm. A végefelé már érdemes mellette állni és kevergetni, nehogy leégjen.
3. Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe és vagy 3 órára behűtöm.
Rebarbaraszósz
1. Felforralom a bort, vizet, cukrot, fahéjat, citromlevet, a vaniliarúd kikapart magját és a vaniliát. Kis lángon 10 percig főzöm.
2. A rebarbarát megmosom, a végeit levágom, lehúzom a külső héját, és felvágom 4-5 cm-es darabokra.
3. Beleteszem a lébe és további 15 percig főzöm.
4. Kihűtöm, kiveszem belőle a vaniliarudat, fahéjat és összeturmixolom. Beteszem a szószt is a hűtőbe, és hűtöm legalább 3 órán át.
Megjegyzések
De ez csak jó lehet!
És a fotóid is gyönyörűek! :))
Milyen fura... Már két hete egy jól behűtött gyümölcsrizsre vágyom... :)
Duende, köszönöm!! Tényleg nagyon finom együtt ez a páros. A rebarbaramártás magában is nagyon finom, édes is, savanyú is, fűszeres is.
Trinity, én is! :) Bár ez nem a klasszikus gyümölcsrizs.
Vesta, igyekszem a fagyival :)
Komolyan köszönöm, de majd csak rátalálok...tudod, a fontos találkozásokra néha várni kell...:)
bocs, hogy "legyümölcsrizseztem"- a pudingot, nem akartam degradálni.....
Talán azért történt, mert sokszor én is teszek hozzá tejszínt, esetleg tejszínhabot és gyümölcsökkel együtt behűtöm- isteni!
Rebarbarával még nem próbáltam, de izgalmas nagyon!
A fotók is tökéletesek megint!
Off: nem tudam mailt küldeni, de a múltkoriakat sikerült hasznosítani, ezer köszönet a segítségedért!!!!
Köszönöm a dícsérő szavakat a fényképezőgép nevében is :)
Örülök neki, hogy sikerült hasznosítani!