Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Lehetetlen pite

2009. június 7., vasárnap




Már a neve is megfogott ennek a süteménynek: Impossible pie - Lehetetlen pite. Amikor elolvastam a receptet nagyon kíváncsi lettem rá, hogy tényleg úgy működik-e, ahogy leírták.
A szakácskönyv szerint (Old-fashioned Desserts) azért lett ez a neve, mert a sütőedénybe egy nagyon folyós kevert tésztát öntünk, viszont mire megsül, szétválik három rétegre: az alsó rész egy tészta-szerű réteg, mivel a liszt és a vaj lesüllyed a forma aljára, a középső réteg egy habos puding-szerű töltelék, a teteje pedig aranybarna és ropogós lesz, mert a kókuszreszelék sütés közben felemelkedik a süti tetejére.



És tényleg így működött, ráadásul annyira finom lett, hogy hamarosan ismétlés következik. Hidegen lenne az igazi, de mi már langyosan nekiestünk :)
Sajnos nem volt olyan sütőformám, ami a recept szerint kellett volna, csak kicsit nagyobbat és alacsonyabbat találtam, ezért nem annyira látványos nálam a három réteg, de azért látszik.

Hozzávalók:
1/2 csésze (75 gr) finomliszt
1/2 csésze cukor (110 gr)
3/4 csésze (60 gr) kókuszreszelék
4 tojás
1 tk vaniliakivonat
125 gr olvasztott vaj
1/2 csésze (40 gr) szeletelt mandula
2 csésze (500 ml) tej

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra (légkeverésest 160 C fokra).
2. Összekeverjük a tojásokat, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket, vanilát, olvasztott vajat, a mandula felét, majd apránként hozzáöntjük a tejet és azzal is jól összekeverjük.
3. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, magas (!!) oldalú kerek sütőtálat. Beleöntjük a keveréket és 30-35 percig sütjük a sütőben.
4. Kivesszük a sütőből, rászórjuk a maradék mandulát és még kb. 10 percig sütjük.

Ezzel kész is, próbáljuk meg teljesen kihűteni mielőtt nekiesünk.
Nagyon-nagyon finom, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni !!

Utóirat: Közben vettem magamnak egy vastag falú, kerámia sütőedényt. Gyönyörűen sül benne ez a pite, sokkal szebben, mint az üvegformámban.


31 megjegyzés to Lehetetlen pite:

napmátka írta...

Nekem nagyon tetszik az a háromrétegű pite!! Igazán remek összeállítás a hozzávalók tekintetében is. Én sem várnám meg, míg lehűl, szerintem forrón-langyosan finom!

lúdanyó írta...

Köszönöm, szerintem is nagyon jók a hozzávalók, bár neked biztosan sok benne a tojás :). Egy pici darabka megérte azt, hogy kihűljön és úgy még finomabb volt :)

Flat Cat írta...

Recept szintén elmentve! A sütijeidet látva kínszenvedés nekem a (majdnem teljesen) tej mentes étrend! De lassan Ponty Úr is cseperedik, szóval már csak néhány hónapot kell kibírni... :D

piszke írta...

Tiszta kémia... és én inkább hihetetlennek nevezném, ha nem látnám a képet :)

trinity írta...

Roppant izgalmas!!!
Receptek közé mentve:)))

lúdanyó írta...

Flat Cat pedig nem direkt csinálom :) Csak folyton ilyen sütikbe botlok bele :)
Piszke, én szívem szerint hihetetlen pitének neveztem volna el, de a gyerekeim ragaszkodtak a pontos fordításhoz :)
Trinity, tényleg nagyon finom és ti is nagy kókusz-imádók vagytok, ha jól láttam :)

fakanal írta...

Szerintem a legjobb név az intelligens pite, mert mi ez, ha nem mélységes intelligencia, hogy a hozzávalók tudják, hogyan és miképpen kell elhelyezkedniük a legnagyszerűbb hatás eléréséért?

lúdanyó írta...

Jobbnál jobb nevek születnek erre a pitére :))

szepyke írta...

Hu, de jól néz ki! Imádom az ilyen ragacsos sütiket! És úgy nézem, az összetevők között is főleg a kedvenceim vannak! Már el is fogyott? Muszáj leszek magamnak sütni? :D

Chef Viki írta...

Hű de fogam alá való volna! Ha nem tudnám, hogy már a tálat is elmosogattad feltehetőleg :-DD

Kipróba!

lúdanyó írta...

A receptben úgy szerepelt, hogy ez egy 8(!!) személyes addag :) Na, ehhez képest a 4 fős családunk pillanatok alatt eltüntette :)
Szepyke, kénytelen leszel :)
Viki, a mosogatás dolgot eltaláltad :)
Kíváncsian várom, hogy ízlett-e ?

KataKonyha írta...

Mikor idekattintottam, már mondtam magamban, hogy ez a Lúdanyó már megint mit talált ki?:)))

Ezek a leírt adagok tényleg érdekesek, én azt szoktam áltelában írni, hogy mi hányan ettük meg? (habár agyszer valaki rám koppintott, hogy hogy bírtuk mi azt hárman megenni, nekik isten tudja hány személyre volt elég...)

Tündér írta...

Nagyon jó!Hamarosan kipróbálásra kerül! Köszönet a receptért!

lúdanyó írta...

Kata, én csak megtaláltam, nem ki :) Úgy látszik, hogy erős vonzalmam van az ilyen fura süteményekhez :))

Tündér, örülök, hogy tetszik! Írd meg majd, hogy ízlett-e neketek! :)

duende írta...

Lúdanyó, ez már telepátia! Mostanában kerestem ezt a receptet, régebben valahol láttam és nagyon tetszett. És a héten eszembe jutott, hogy meg kéne sütnöm. De a nevét sem tudtam.

Szóval ezer köszi, meg fogom sütni! :)

lúdanyó írta...

De jó!! Látod csak gondolni kell rá és kívánságod máris teljesül :))

citromfű írta...

Na ezt ki kell próbálni! Annyira guszta!

lúdanyó írta...

Köszi Citromfű :) Nálunk is ismétlés következik!

Palócprovence írta...

Kérdeznék Tőled valamit:
palocprovence.blogspot.com/2009/06/kis-titkok.html

Hajnalka írta...

A lehetetlen pite egyszerüen fantasztikus!Annyira folyt amikor betettem sülni,hogy azt hittem ebből nem lesz semmi.De szuper finom es egy pillanat alatt el is fogyott.

lúdanyó írta...

Hajnalka, ennek nagyon örülök!! Nem véletlenül nevezték el lehetetlennek :)

Wise Lady írta...

Ó ez nekem is kell!

Rita írta...

köszönet a receptért, a leglehetetlenebbb a várakozás volt, hogy kihűljön! :) a család arra bíztat titokban süssem és csak akkor szóljak, ha már ehetik végre

lúdanyó írta...

Rita, nagyon szívesen :) Örülök, hogy ízlett!

Judit írta...

Kedves Lúdanyó !
Még tavaly elmentettem ezt a receptet. Többször sütöttem már intelligens krémest is, így tudtam hogy kb. mire számíthatok. Ma megsütöttem, és sikert aratott a (minimális idő és anyagráfordítással készült) sütemény. Nekem kissé kevés volt benne a cukor, a kész sütit ezért megszórtam porcukorral. Legközelebb édesebbre sütöm.
Üdv.

lúdanyó írta...

Kedves Judit! Örülök, hogy nektek is tetszett és hogy lesz legközelebb is :) Az eredeti receptben több cukor volt, de én alapból csökkentem az angol és amerikai receptekben a cukormennyiséget.

Névtelen írta...

Hello Ludanyo!

Hat ez a recept valami fantasztikus!
Az tuti, hogy kiprobalom.

koszi szepen

Judit

lúdanyó írta...

Szia Judit! Ha megkóstolod, még inkább fantasztikusnak fogod találni :))

Bambula írta...

Valaki legyen szíves mondja már el nekem,hogy miért van az, hogy 16 sütésből 10 tökéletes lett, az utolsó 6 ehetetlen. Pedig mindent ugyan úgy csinálok minden alkalommal ,de ahogy hozzáöntöm a tejet, az egész beikrásodik, és sütés után is olyan marad. Mit ronthatok el, főleg úgy, hogy az elején mindig sikerült!!! SOS !!!

lúdanyó írta...

Sajnálom, elég érthetetlen viselkedés. Minden alapanyag pontosan ugyanolyan, mint amikor sikerült? Az ikrásodást esetleg a nagyobb hőmérséklet különbség okozhatja: túl hideg a tej a többi összetevő hőmérsékletéhez képest. De persze csak találgatok..

Bambula írta...

Mindig más alapanyagból dolgoztam, épp , ami volt otthon és mindig TÖKÉLETES volt !!! Már mindenféle verziót kipróbáltam: melegítettem a tejet is,nem melegítettem a vajat, csak a konyhapulton hagytam egy éjszakát , de így sem sikerült! Nem értem én sem, pedig imádjuk ezt a sütit és NEM ADOM FEL!!! Köszönöm a gyors választ:)