Lehetetlen pite
Már a neve is megfogott ennek a süteménynek: Impossible pie - Lehetetlen pite. Amikor elolvastam a receptet nagyon kíváncsi lettem rá, hogy tényleg úgy működik-e, ahogy leírták.
A szakácskönyv szerint (Old-fashioned Desserts) azért lett ez a neve, mert a sütőedénybe egy nagyon folyós kevert tésztát öntünk, viszont mire megsül, szétválik három rétegre: az alsó rész egy tészta-szerű réteg, mivel a liszt és a vaj lesüllyed a forma aljára, a középső réteg egy habos puding-szerű töltelék, a teteje pedig aranybarna és ropogós lesz, mert a kókuszreszelék sütés közben felemelkedik a süti tetejére.
És tényleg így működött, ráadásul annyira finom lett, hogy hamarosan ismétlés következik. Hidegen lenne az igazi, de mi már langyosan nekiestünk :)
Sajnos nem volt olyan sütőformám, ami a recept szerint kellett volna, csak kicsit nagyobbat és alacsonyabbat találtam, ezért nem annyira látványos nálam a három réteg, de azért látszik.
Hozzávalók:
1/2 csésze (75 gr) finomliszt
1/2 csésze cukor (110 gr)
3/4 csésze (60 gr) kókuszreszelék
4 tojás
1 tk vaniliakivonat
125 gr olvasztott vaj
1/2 csésze (40 gr) szeletelt mandula
2 csésze (500 ml) tej
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra (légkeverésest 160 C fokra).
2. Összekeverjük a tojásokat, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket, vanilát, olvasztott vajat, a mandula felét, majd apránként hozzáöntjük a tejet és azzal is jól összekeverjük.
3. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, magas (!!) oldalú kerek sütőtálat. Beleöntjük a keveréket és 30-35 percig sütjük a sütőben.
4. Kivesszük a sütőből, rászórjuk a maradék mandulát és még kb. 10 percig sütjük.
Ezzel kész is, próbáljuk meg teljesen kihűteni mielőtt nekiesünk.
Nagyon-nagyon finom, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni !!
Utóirat: Közben vettem magamnak egy vastag falú, kerámia sütőedényt. Gyönyörűen sül benne ez a pite, sokkal szebben, mint az üvegformámban.
Megjegyzések
Receptek közé mentve:)))
Piszke, én szívem szerint hihetetlen pitének neveztem volna el, de a gyerekeim ragaszkodtak a pontos fordításhoz :)
Trinity, tényleg nagyon finom és ti is nagy kókusz-imádók vagytok, ha jól láttam :)
Kipróba!
Szepyke, kénytelen leszel :)
Viki, a mosogatás dolgot eltaláltad :)
Kíváncsian várom, hogy ízlett-e ?
Ezek a leírt adagok tényleg érdekesek, én azt szoktam áltelában írni, hogy mi hányan ettük meg? (habár agyszer valaki rám koppintott, hogy hogy bírtuk mi azt hárman megenni, nekik isten tudja hány személyre volt elég...)
Tündér, örülök, hogy tetszik! Írd meg majd, hogy ízlett-e neketek! :)
Szóval ezer köszi, meg fogom sütni! :)
palocprovence.blogspot.com/2009/06/kis-titkok.html
Még tavaly elmentettem ezt a receptet. Többször sütöttem már intelligens krémest is, így tudtam hogy kb. mire számíthatok. Ma megsütöttem, és sikert aratott a (minimális idő és anyagráfordítással készült) sütemény. Nekem kissé kevés volt benne a cukor, a kész sütit ezért megszórtam porcukorral. Legközelebb édesebbre sütöm.
Üdv.
Hat ez a recept valami fantasztikus!
Az tuti, hogy kiprobalom.
koszi szepen
Judit