Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

A gyümölcsleves

2009. június 7., vasárnap



Nálunk ez az első számú gyümölcsleves. A nagy kedvenc, amit nem csak levesként, hanem desszertként is eszünk vagy csak úgy, mert jól esik :). Valószinűleg a szegfűbors lehet az az összetevő, ami miatt olyan különleges lesz az íze.
Kedves szomszédomtól, Dórától kaptam a receptet.

Hozzávalók:
1 kg meggy
1 kg őszibarack
1 citrom
2 dl tejszín
2 púpos ek kukoricakeményítő
1 fahéjrúd
4-5 szegfűszeg
13 szegfűbors
6 púpos ek cukor

Elkészítés:
1. Megmosom a gyümölcsöket, a meggyet leszárazom, én nem szoktam kimagozni, szerintem úgy szebb a levesben. Az őszibarackot felvágom kockákra, kb. akkorákra, mint a meggy.
2. Egy nagy fazékba beleteszem a gyümölcsöket, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje őket. Beleteszem a fűszereket és felforralom.
3. Mialatt melegszik a víz, nagyon alaposan megmosom a citromot és felvágom nagyon vékony karikákra. A magokat kiszedem belőle, a két végét sem szoktam felhasználni.
4. A keményítőt kevés vízzel elkeverem, aztán hozzáadom a tejszínt is.
5. Amint felforrt a leves, beleöntöm a tejszínes keményítőt (előtte teszek hozzá pár kanál forró levet a levesből), jól elkeverem és 1 percig forralom, majd elzárom alatta a gázt (vagy kinek mi van) . Az a lényeg, hogy tovább ne főjjön.
6. Most teszem bele a cukrot és a citromot.

Kihűtöm, minél többet áll, annál finomabb az íze. Ebből a mennyiségből igen nagy adag levest kapunk és ez jó, mert rá lehet járni napokig. A citromkarikák gyönyörű színűek lesznek, nagyon jó ízűek és csak savanykásak, nem ehetetlenül savanyúak. Nagy kincs, ha valakinek az is jut a tányérjába :)

Biztosan sokan emlékeznek arra a nevezetes szalmonellás eperlevesre, ami Budapesten nagyon sok gyereket, felnőttet betegített meg 1995-ben. A lányom akkor volt óvodás, ő is evett a levesből, szerencsére nem került kórházba, de a határán volt. Miután meggyógyult, egyszerűen rá sem tudott nézni a gyümölcslevesekre, meg érdekes módon az ananászra, merthogy az is volt a levesben.
Sok év után ezt a gyümölcslevest volt hajlandó megkóstolni és rájött, hogy mégiscsak finom dolog :)
Különben azt mondták az óvónénik, hogy annyira finom volt az a nevezetes eperleves, hogy több tányérral ettek belőle.

7 megjegyzés to A gyümölcsleves:

Vegavarázs írta...

Hű, ez nagyon jó ötlet, már nagyon régen csináltam gyümölcslevest, pedit itt a szezon! Nagyon guszta a levesed!

Ízlésszindróma írta...

imádom én is:))) nagyon szép lett:)

lúdanyó írta...

Köszönöm :) Tényleg érdemes kipróbálni szegfűborssal! A fiam tegnap reggeleire, ebédre, vacsorára ezt evett :)

napmátka írta...

Látom, igencsak megadod a módját! Jól is teszed! Nyáron nincs is finomabb ennél!

lúdanyó írta...

Szerintem is, nagy melegben nagyon jól tud esni a jó hideg, savanykás leves.

trinity írta...

Naponta jöhet!:)))
Szegfűbors? Jó ötlet, beszerzem!!!

lúdanyó írta...

Trinity, próbáld ki így mindenképpen!