Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Jansson megkísértése - svéd tejszínes krumpli, VKF! XXV.

2009. május 30., szombat


Cukroskata VKF kiírására egy sós és egy édes étellel nevezek.
A sós változat a Jansson megkísértése - svédül Jansson's Frestelse, Svédországban nagyon népszerű étel, Karácsonykor, Húsvétkor gyakran kerül náluk az asztalra. De előfordul a híres "svédasztalon", a Smörgasbordon is.
Az elnevezés eredetéről olvastam egy érdekesebb és egy kevésbé izgalmas változatot.
Az egyik kevésbé érdekes eredet szerint Pelle Janzon svéd operaénekesről nevezték el, aki nagy ínyenc hírében állt. (forrás)
Az izgalmasabb történet szerint Jansson úr éppen böjtölt, amikor találkozott ezzel az étellel és nem bírt neki ellenállni :)
Amit nem csodálok, ugyanis nagyon finom, krémes, a tetején ropogós, alatta tejszines, szardellafilés egytálétel. Családunk pillanatok alatt eltüntette, csak itt-ott lehetett elégedett sóhajtásokat és nyögéseket hallani.

Úgy tartják a svédek, hogy a legjobb eredményt igazi svéd szardellafilével érhetjük el - állítólag az Ikeában kapható is ilyen, én olaszt találtam hozzá és ezzel is tökéletes volt.

Hozzávalók:
1 kg krumpli (régi)
2 fej vöröshagyma
3.5 dl tejszin
10 dkg vaj
1 üveg szardellafilé
kevés só, bors
zsemlemorzsa

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Kivajazunk 1 kisebb tűzálló tálat vagy tepsit.
2. A krumplit meghámozzuk, 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig. 0,5 cm széles hasábokra.
3. A hagymát vékony karikára vágjuk és kb. 5 dkg vajban puhára pároljuk. Nem szabad megbarnítani, maradjon szép fehér.
4. A tűzállótálba tesszük a krumpli egyharmadát, picit sózzuk, borsozzuk. Ne sózzuk nagyon, mert a szardellafilé eléggé sós. Rátesszük a hagyma felét, ráfektetjük a szardellafilék felét. Jöhet megint a krumpli, hagyma, szardella, a tetejére krumpli.
5. Ráöntjük a tejszint, kevés zsemlemorzsával megszórjuk a tetejét és rátördeljük a maradék vajat.
6. Az előmelegített sütőben 1 órán át sütjük, addig, amíg a krumplik megpuhulnak, a teteje pedig ropogós nem lesz.

Egyszerűen elkészíthető étel, az íze pedig egészen fantasztikus. Egyszerre sós, édes, krémes, érdemes kipróbálni!

Lajos Mari 99 Zöldségtál című könyvében találoztam ezzel az étellel először, most utánaolvastam az interneten is.

A svéd receptet is idemásolom, mert szerintem nagyon szép szavak vannak benne :)

Du behöver:
  • 10 medelstora potatisar
  • 2 gula lökar
  • ca 20 ansjovisfiléer + spadet de ligger i
  • 3 dl grädde (av valfri fetthalt)
  • ströbröd
  • ca 2-4 msk smör eller flytande margarin/smör

Gör så här:

Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.

Skala löken och skär i tunna strimlor.

Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, ansjovis i formen, avsluta med potatis överst.

Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.

Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.

Ställ in i mitten av ugnen i 225 grader ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

7 megjegyzés to Jansson megkísértése - svéd tejszínes krumpli, VKF! XXV.:

trinity írta...

Szép ropogós lett a krumpli!!!Fincsinek érzem:)))
Jajj, egy darabig tanultam svédet( az angol és a német után), de valahogy nem kötöttünk mély barátságot:)))

napmátka írta...

Én nem tudom, ki ez a Jansson, de az biztos, hogy én meg vagyok kísértve. Már ki is választottam a VKF-menüből! Csak győzzem megenni...:)

lúdanyó írta...

Köszi Trinity! Nagyon finom! A szardella inkább fűszerként van jelen, mint halként.
Miért tanultál te svédül? :)

Napmátka, ez volt a titkos szándékom :)

duende írta...

Meg ezt is vittem, köszi! :)
Isteni! :))

lúdanyó írta...

Örülök Duende! A család benyújtotta igényét egy újabb adagra :) Tényleg isteni!!

Névtelen írta...

Nagyon kíváncsivá tettél: mely svéd szavak ragadtak meg ennyire?
Orsi
Tudom, késve akadtam rá nagyszeru blogodra, de azért hátha egyszer választ kapok rá...
Ez az étel tényleg nagyon finom -- jó dolog, hogy a svédek unnepi asztalán mindig megtalálható biztos pontként. :)

lúdanyó írta...

Szia Orsi, örülök a megjegyzésednek :)
nagyon tetszett pl. a ströbröd, a medelstora, a smörj, de sorolhatnám még
általában az ö betűs szavak, meg az egésznek a dallama :)
Te ott élsz?