Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Piláf árpagyöngyből és bulgurból - édesköménnyel, sült paprikával

2009. április 7., kedd


Piláfot szerte a világban készítenek, ismerik Európában, a Közel- és Távol-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában, Dél-Amerikában. Valamilyen gabonaféléből - legtöbbször rizsből készül, melyet zsiradékban átsütnek, hozzáadnak valamilyen folyadékot (vizet, alaplevet, zöldséglevest), zöldséget és/vagy húst, fűszereket, esetleg valamilyen gyümölcsöt és így főzik puhára.
Édesen is készülhet, találtam pl. az azerbajdzsáni turisztikai minisztérium honlapján egy ilyen receptet :) .

Ez a változat nagyon finom, az árpagyöngy picit roppanós marad benne, a fűszerezése keleties ízvilágot idéz.

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1.5 csésze árpagyöngy
1 csésze burgul
2 csésze zöldségleves (vagy víz)
2.5 csésze víz
2 teáskanál (tk) római kömény
2 tk őrölt kömény
2 tk őrölt koriander
2-3 piros kaliforniai paprika
2 kicsi édeskömény vékonyra szeletelve
4 dkg vaj

olivaolaj
(1 csésze=2.5 dl)

Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban melegítsük meg az olivaolajat és pároljuk meg benne a vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket (a római köményt én összetörtem mozsárban). Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a hagyma.
2. Ha már puha, adjuk hozzá az árpagyöngyöt, 1 percig süssük át a hagymával és öntsük fel a folyadékkal. Ha csak vizet használunk, akkor most sózzuk meg. Fedjük le és kis lángon főzzük 20 percig.
3. Adjuk hozzá a bulgurt és fedő alatt főzzük további 10 percig.
4. Közben süssük meg a paprikákat sütőben vagy grillen (egészen feketére), ha kész, tegyük zacskóba pár percre, így könnyen le tudjuk húzni a héját. A sült paprika húsát vágjuk vékony szeletekre (a sült paprika levét is mentsük meg). Használhatunk kész sültpaprikát is, lehet nagyon finomakat kapni előre elkészítve.
5. Az édesköményt vajon süssük puhára, gyakran kevergetve (hamar elkészül, kb. 10 perc kell neki)
6. Keverjük a kész piláfhoz a paprikacsíkokat, édesköményt.

Nagyon finom! Tehetünk joghurtot is a tetejére.

Bulgur kapható bioboltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben.
A recept a The Australian Women's Weekly magazin Vegie main meals kiadványából készült.


2 megjegyzés to Piláf árpagyöngyből és bulgurból - édesköménnyel, sült paprikával:

napmátka írta...

Épp most írtam (máshol) mennyire nem jut eszembe az árpagyöngy főzés közben, pedig olyan jó dolgokat lehet készíteni belőle! A bulgurról nem is beszélve...az édesköménnyel pedig régóta szemezek.

lúdanyó írta...

Épp most főztem bele levesbe árpagyöngyöt, nagyon finom levesbetétként is.