Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Török pizza

2009. március 7., szombat
,

Feta, dió, darált hús, pizzatészta: a legfontosabb hozzávalói ennek a török lepénynek.
Stahl Judit receptje alapján készült.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
kb. 4 dl langyos víz
2 ek olivaolaj
1 tasak instant élesztő
só, bors
Dagasszunk ezekből pizzatésztát és hagyjuk kelni 1.5 órán át.

Közben készítsük el a feltétet.
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús (vagy csirke, pulyka, bárány)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg feta sajt
1 chili vagy kevés chilipor
1 nagy marék durvára vágott dió
1 kis doboz sűrített paradicsom
köménymag, bors, kevés só
olivaolaj
A vöröshagymát pároljuk meg kevés olivaolajon, aztán mehet bele a fokhagyma, majd a darált hús. Nyomkodjuk szét darabjaira a húst, picit sózzuk meg (később belekerül a feta, ami néha nagyon sós tud lenni), tegyük bele az apróra vágott chilit (vagy a chiliport - kellemesen csípős legyen), a sűrített paradicsomot, köménymagot, borsot. Fedő alatt pároljuk puhára - nem tart sokáig, kb. 15 perc. Ha kész, vegyük le a tűzről, morzsoljuk bele a fetát és keverjük bele a diót, egészen krémes állaga lesz .
A tésztát daraboljuk 20 részre és formáljunk belőlük golyókat. Nyújtsuk ki őket egyenként vékonyra, tegyük őket kiolajozott vagy lisztezett sütőlapra. Kenjük meg viszonylag vastagon a feltéttel a lepénykéket - nekem a 13. után fogyott el az előkészített húsmennyiség :) . Ne essünk kétségbe, a maradék tésztát lehet még hasznosítani.
Csöpögtessük meg a lepénykéket olivaolajjal és előmelegített 200-220 fokos sütőben süssük 10-15 percig. A tészta szélén látszik mikor van kész, olyan kellemesen barna legyen.
Ha kész, vegyük ki a sütőből és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Együnk hozzá joghurtos uborkamártást (1 hámozott kígyóuborka durvára reszelve, kinyomkodva+joghurt+só+menta (vagy kapor és fokhagyma)+olivaolaj).
Nagyon finom, a fetától és diótól egészen különleges íze van.



A maradék 7 db tésztagolyó felhasználására ötlet:
(az inspirációt a Bodzánál látott mini focaccia szolgáltatta)
A golyókat picit kilapítottam, megkentem olivaolajjal (amibe fokhagymát reszeltem) , mindegyikre került egy szem olivabogyó és megsütöttem őket - úgy néztek ki, mint a puszedlik .


2 megjegyzés to Török pizza:

Garffyka írta...

Hmm, ezek a kis olivabogyós puszedlik jól néznek ki.

lúdanyó írta...

Köszi, azt tervezem, hogy egyszer csak ilyen sós puszedliket fogok csinálni az egész tésztából.