Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Meleg, francia zöldbabsaláta

2009. március 21., szombat



















Nem egy látványos saláta, inkább csúnyácskának mondanám, de az íze, az egészen fantasztikus. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül és alig kell hozzá valami.
Jamie Olivernél olvastam, a Jamie vacsorái-ban.

Hozzávalók:
4 maréknyi ceruzabab vagy zöldbab (frissből persze sokkal jobb, de most fagyasztottból készült)
2-3 púpos teáskanál jó minőségű francia mustár (ez a mártás lelke, tényleg csak nagyon jóból szabad elkészíteni)
2 ek fehérborecet (én rizsecettel készítettem, nagyon finom volt hozzá)
7 ek extra szűz olivaolaj
1 finomra aprított mogyoróhagyma (az újhagyma fehér része is finom hozzá)
1/2 - 1 gerezd finomra reszelt fokhagyma
só, bors
ráadás: 1 ek kapribogyó - ez most elmaradt

A megtisztított, egyben hagyott zöldbabot dobjuk lobogva forró vízbe és 4-5 perc alatt főzzük puhára.
Közben habverővel keverjük össze a mustárt az ecettel, utána állandó keverés közben csorgassuk hozzá az olivaolajat . Sűrű, krémes öntetet kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, ha van, a kapribogyót.
A megfőtt zöldbabot gyorsan szűrjük le, jól csöpögtessük le és még forrón keverjük hozzá az öntetet, így jobban magába szívja az ízeket.
Csak így magában is nagyon finom, de köretnek sem utolsó. Melegen finom igazán, semmiképpen ne együk hűtőből kivéve - de úgysem marad belőle mit hűteni :)

2 megjegyzés to Meleg, francia zöldbabsaláta:

napmátka írta...

Szerintem egyáltalán nem csúnyácska ez a saláta. Sőt, ilyenkor tavasszal kifejezetten jólesik ránézni e zöld finomságra! Én is inkább melegen tudom elképzelni...

lúdanyó írta...

Köszönöm a saláta nevében is :)
Te is posztoltál egy nagyon szép salátát nem is olyan régen, amiben gyönyörű szinek voltak: fehérek, pirosak, zöldek, ... egy ilyen salátához képest tünik nekem kicsit fakónak ez a zöldbabsaláta