Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Kofta, pita, tabbouleh

2009. február 23., hétfő


Szárnyakat kaptam az első kedves üdvözlő kommentektől (kettő db), gyorsan be is írom a következő bejegyzést. :-). A receptet egy szép, nagy ausztrál szakácskönyvben találtam - The Complete Book of Modern Classics - biztosan lesz még itt a blogon belőle készült étel.
(Nagy a könyv, sok recept van benne :-))
Koftáról már sok helyen írtak, Fűszeres Eszternél is találtam kofta receptet. Chili&vanilia pedig szokása szerint alaposan körüljárta a bulgur-taboulleh témát.

Hozzávalók:
Kofta
1 kg darát bárányhús (nálunk fél adagnyi marhahúsos, fél adagnyi pulykahúsos készült)
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 tojásfehérje
2-2 ek apróra vágott friss menta és petrezselyem
1 ek reszelt citromhéj
3 tk őrölt római kömény
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/4 tk chilipor
sót nem ír a recept, de én azért ettem bele

Taboulleh
1/2 csésze bulgur (80 gr)
2 csésze petrezselyemzöld nem túl apróra vágva
1/4 csésze durvára vágott friss menta
2 közepes paradicsom, kimagozva, apró kockákra vágva
1 kicsi lilahagyma, szintén apróra vágva
2 szál zöldhagyma, vékonyan felszeletelve
1 libanoni(!) uborka, ez is apróra vágva (nem tudom, hogy miben különbözik a magyartól, én maradtam a hazainál)
1/4 csésze olivaolaj
citromlé
1 gerezd zúzott fokhagyma


Joghurt mártás
1 doboz joghurt
1 ek friss menta finomra vágva
2 ek citromlé
csipet só



1. Kézzel összegyúrjuk a koftához valókat, kis gombócokat formázunk belőlük (30-35 db lesz, valahogy a végefelé egyre nagyobbak lesznek azok a gombócok :)), a recept szerint 30 percre hűtőbe kéne tenni őket (nálam ez kimaradt). Azért pihenjenek egy kicsit valahol, amíg elkészül a taboulleh.
2. A bulgurt öntsük le hideg vízzel, annyival, amennyi ellepi és hagyjuk 15 percig ázni. Utána öntsük le róla a vizet, jól nyomkodjuk ki belőle kézzel is. Keverjük össze egy tálban a többi hozzávalóval és tegyük be a hűtőbe kicsit érlelődni.
3. Tegyük egy tepsibe a gombócokat (tettem alá sütőpapírt vékonyan megolajozva) és süssük meg kb. 220 fokon. Elég gyorsan megsülnek - én légkeveréses sütőben sütöttem, de lehetne grillezni is, sőt faszénen lenne az igazi.
4. Közben keverjük össze a joghurt mártást.

Együk meg pitával.
Mi is így tettünk.
Finom volt.
Nagyon.

2 megjegyzés to Kofta, pita, tabbouleh:

Csicseriborsó írta...

A tabbouleh-be itt mazsolát is tesznek, egyszer próbáld ki, mert nagyon finom. (A bulgurral együtt kell leforrázni) Franciaországban és Belgiumban is 4-5 félét kapni készen a boltokban- grillezett zöldséggel,sült csirkével is dúsítják. A mazsola az orientális típusba kerül. Néha nem is bulgurból készítik, hanem sima kuszkuszból és citromlé helyett borecetet locsolnak rá.

lúdanyó írta...

Köszi, ki fogom próbálni!