Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

(Bárány)Nyakleves

2014. április 22., kedd
Ez egy igen finom leves, nem is tudom, hogy miért csak húsvétkor készül nálunk. A báránynyak nem is annyira drága - legalábbis olcsóbb, mint a bárány nemesebb részei.

Több receptet is megnéztem, végül egy erdélyi báránylevesből indultam ki (Kövi Pál: Erdélyi lakoma című könyvében találtam). A legtöbb receptben leforrázzák a bárányhúst, hogy elvegyék a jellegzetes bárányízét, de szerintem ha bárányt eszünk, akkor együnk bárányt.

Hozzávalók (legalább 6 személyre):
2 báránynyak (1,5 kg) szeletekre darabolva
3-4 szál fehérrépa
4-5 szál sárgarépa
1 zeller
1 vöröshagyma
5 dkg vaj,  5 dkg liszt
2 dl tejszín
1-2 evőkanál szárított tárkony
citrom
só, szemes bors

Elkészítés:
1. A feldarabolt húst beletesszük egy nagy fazékba és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ha felforrt, megsózzuk, beletesszük a borsot, az egészben hagyott hagymát, a tárkony felét és kis lángon főzzük.
2. Ha már kezd puhulni a hús (kb. egy óra múlva), beletesszük a feldarabolt zöldséget és mindent puhára főzünk.
3. Tárkonyos vajas rántást készítünk, ezzel berántjuk a levest és felforraljuk.
4. Beleöntjük a tejszínt, összeforraljuk és levesszük a tűzről. Citromlével ízesítjük, legyen erőteljesen savanykás az íze.
5. Készült a leveshez egy egyszerű puliszkagombóc. Sűrű puliszkát főztem és amikor langyosra hűlt, kis gombócokat formáltam belőle, ez volt a levesbetét.

 ilyen a főtt báránynyak leves nélkül




 
 Ő is kedveli a báránynyakat

Sült töltött paprika

2014. április 5., szombat
Ez az étel annyira finom, hogy egyszerűen muszáj megörökítenem. A receptet egy amerikai blogon találtam hónapokkal ezelőtt és eltettem a többi (több száz) recept közé, hogy majd egyszer kipróbálom. A félbevágott paprikákat megtöltik kolbászhúsos töltelékkel, baconbe csavarják és sütőben ropogósra sütik. Az eredeti receptben jalapeno paprikát használnak, én most kétféle paprikát vettem: hegyes erős zöldpaprikát és tv paprikát. Nem igazán ideális ez a tavasz eleji időpont, mert még nem kapható jó ízű szabadföldi paprika, de mindenképpen ma akartam megcsinálni ebédre. És ha fóliás paprikával ennyire finom, akkor milyen lesz majd szabadföldivel...

Hozzávalók:
5 hegyes zöldpaprika
5 közepes méretű tv paprika
fél kg darált pulykahús
1 doboz Philadelphia krémsajt (125 gr)
1 nagy marék reszelt cheddar sajt
20 szelet húsos bacon
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika, köménymag, só, bors
olaj vagy zsír

Elkészítés:
1. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és erős tűzön addig kevergetjük, amíg a hús szét nem esik kis göröngyökre és meg nem fehéredik mindenhol. Ekkor sózzuk, borsozzuk és most adjuk hozzá a köménymagot is (1 kiskanálnyit). Kisebb lángon pároljuk pár percig, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát (1-2 kiskanálnyit). Óvatosan átsütjük, hogy meg ne égjen a paprika, majd levesszük a tűzről.
2. Egy tálban összekeverjük a még forró húst a krémsajttal, így a krémsajt megolvad és krémessé teszi a tölteléket. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is és jól összekeverjük.
3. A sütőt előmelegítjük 190 C fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
4. A paprikákat félbevágjuk és kimagozzuk.
5. Egyenletesen elosztva megtöltjük a félbevágott paprikákat a húsos töltelékkel és elrendezzük őket a tepsin.
6. A megtöltött paprikákat egyenként körbetekerjük egy-egy szelet baconnel.


7. Az előmelegített sütőben szép piros-ropogósra sütjük. Légkeveréssel 190 fokon 25 percig sütöttem a paprikákat, majd  5 percig grilleztem őket.

Mindenkinek az erős paprikás változat ízlett jobban, de a tv paprikás is nagyon finom. Nyáron ki fogom próbálni a szabadban grillsütőn is. El tudom képzelni fetasajttal töltve és valamilyen édesebb paprikával.