Sült töltött paprika
Ez az étel annyira finom, hogy egyszerűen muszáj megörökítenem. A receptet egy amerikai blogon találtam hónapokkal ezelőtt és eltettem a többi (több száz) recept közé, hogy majd egyszer kipróbálom.
A félbevágott paprikákat megtöltik kolbászhúsos töltelékkel, baconbe csavarják és sütőben ropogósra sütik. Az eredeti receptben jalapeno paprikát használnak, én most kétféle paprikát vettem: hegyes erős zöldpaprikát és tv paprikát.
Nem igazán ideális ez a tavasz eleji időpont, mert még nem kapható jó ízű szabadföldi paprika, de mindenképpen ma akartam megcsinálni ebédre. És ha fóliás paprikával ennyire finom, akkor milyen lesz majd szabadföldivel...
Hozzávalók:
5 hegyes zöldpaprika
5 közepes méretű tv paprika
fél kg darált pulykahús
1 doboz Philadelphia krémsajt (125 gr)
1 nagy marék reszelt cheddar sajt
20 szelet húsos bacon
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika, köménymag, só, bors
olaj vagy zsír
Elkészítés:
1. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és erős tűzön addig kevergetjük, amíg a hús szét nem esik kis göröngyökre és meg nem fehéredik mindenhol. Ekkor sózzuk, borsozzuk és most adjuk hozzá a köménymagot is (1 kiskanálnyit). Kisebb lángon pároljuk pár percig, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát (1-2 kiskanálnyit). Óvatosan átsütjük, hogy meg ne égjen a paprika, majd levesszük a tűzről.
2. Egy tálban összekeverjük a még forró húst a krémsajttal, így a krémsajt megolvad és krémessé teszi a tölteléket. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is és jól összekeverjük.
3. A sütőt előmelegítjük 190 C fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
4. A paprikákat félbevágjuk és kimagozzuk.
5. Egyenletesen elosztva megtöltjük a félbevágott paprikákat a húsos töltelékkel és elrendezzük őket a tepsin.
6. A megtöltött paprikákat egyenként körbetekerjük egy-egy szelet baconnel.
7. Az előmelegített sütőben szép piros-ropogósra sütjük. Légkeveréssel 190 fokon 25 percig sütöttem a paprikákat, majd 5 percig grilleztem őket.
Mindenkinek az erős paprikás változat ízlett jobban, de a tv paprikás is nagyon finom. Nyáron ki fogom próbálni a szabadban grillsütőn is. El tudom képzelni fetasajttal töltve és valamilyen édesebb paprikával.
Hozzávalók:
5 hegyes zöldpaprika
5 közepes méretű tv paprika
fél kg darált pulykahús
1 doboz Philadelphia krémsajt (125 gr)
1 nagy marék reszelt cheddar sajt
20 szelet húsos bacon
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika, köménymag, só, bors
olaj vagy zsír
Elkészítés:
1. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és erős tűzön addig kevergetjük, amíg a hús szét nem esik kis göröngyökre és meg nem fehéredik mindenhol. Ekkor sózzuk, borsozzuk és most adjuk hozzá a köménymagot is (1 kiskanálnyit). Kisebb lángon pároljuk pár percig, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát (1-2 kiskanálnyit). Óvatosan átsütjük, hogy meg ne égjen a paprika, majd levesszük a tűzről.
2. Egy tálban összekeverjük a még forró húst a krémsajttal, így a krémsajt megolvad és krémessé teszi a tölteléket. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is és jól összekeverjük.
3. A sütőt előmelegítjük 190 C fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
4. A paprikákat félbevágjuk és kimagozzuk.
5. Egyenletesen elosztva megtöltjük a félbevágott paprikákat a húsos töltelékkel és elrendezzük őket a tepsin.
6. A megtöltött paprikákat egyenként körbetekerjük egy-egy szelet baconnel.
7. Az előmelegített sütőben szép piros-ropogósra sütjük. Légkeveréssel 190 fokon 25 percig sütöttem a paprikákat, majd 5 percig grilleztem őket.
Mindenkinek az erős paprikás változat ízlett jobban, de a tv paprikás is nagyon finom. Nyáron ki fogom próbálni a szabadban grillsütőn is. El tudom képzelni fetasajttal töltve és valamilyen édesebb paprikával.
Megjegyzések