Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Banános kukoricapelyhes sütemény

2012. május 28., hétfő

Megint egy gyors és egyszerű sütemény készült, a projekt fő célja az volt, hogy felhasználjunk 4 darab holnap-már-tuti-kidobhatjuk banánt, lehetőleg persze édességként.
A receptet a már emlegetett  500 Cookies Biscuits & Bakes könyvben találtam (még maradt benne 498 kipróbálandó).
Belül puha, kívül ropogós kis sütemények születtek, a belsejükben váratlanul felbukkanó banándarabkákkal. Nagyon finom és tényleg gyerekjáték az elkészítése. A süteményhez olyan kukoricapelyhet kellett volna használni, amin édes bevonat van, mivel ilyen nem volt itthon, a natúr kukoricapelyhes bevonatra mézet csorgattam.


Hozzávalók (kb. 36 darabhoz)
2 tojás
100-150 gr cukor (eredetileg 250 gr - de hát ez amerikai sütemény)
vanília kivonat (házi) vagy vaníliás cukor
100 ml napraforgó olaj
90 gr tejföl
400 gr liszt
1/2 zacskó sütőpor
4 kicsi, érett banán
csipet só
kukoricapehely
méz

Elkészítés:
1. A cukrot és a tojásokat keverjük habosra.
2. Adjuk hozzá az olajat, tejfölt, vanília kivonatot és keverjük össze alaposan.
3. Tegyük hozzá a sóval és sütőporral elkevert lisztet és egy fakanállal vagy kézzel keverjük össze alaposan (elég sűrű tésztát kapunk).
4. Egy fél órára tegyük a hűtőbe.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra (légkeveréssel 160 C) és béleljünk ki sütőpapírral 2 tepsit.
6. A meghámozott banánt vágjuk kis kockákra és keverjük a tésztához. Nem baj, ha itt-ott kikandikálnak a banán darabok. Ilyenkor keverhetünk hozzá keserű csoki darabkákat is.
7. Egy tálba tegyünk kukoricapelyhet, kézzel kicsit törjük össze.
8. Vegyünk ki egy evőkanálnyi darabot a tésztából, forgassuk bele a kukoricapehelybe és tegyük a tepsire. Kézzel kicsit nyomjuk le a darabokat. Tegyük tele a tepsit, de ne túl szorosan.
9. Ha teleraktuk a tepsit, csorgassuk meg mindegyik sütemény tetejét mézzel - legközelebb bátrabban fogom adagolni a mézet. Megszórhatjuk ilyenkor apróra darabolt mandulával is.
10. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elkészül. Vigyázzunk, nehogy megégjen a teteje.
11. Langyosan már ehető.




Sült csirkemell spárgával, sonkával

2012. május 20., vasárnap

Nagyon finom, gyors, szezonális. Zöld spárgából szoktam készíteni, mert azt nem kell hámozni. Meg kell hajlítani és eltörni, ahol törik, ott van vége a fás részének. A végekből lehet készíteni spárgalevet  leveshez.

Hozzávalók:
Csirkemell
Spárga (zöld)
Feketeerdei sonka
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
1. Sütőt 180 fokra előmelegíteni.
2. Tepsit olívaolajjal kikenni.
3. Spárgát megtisztítani ( a fás végét letörni, megmosni)
3. Csirkemellet felszeletelni vékony szeletekre, a tepsibe sorakoztatni egymás mellé.
4. A szeleteket borsozni.
5. 3-5 szál spárgát összefogni és betekerni a sonkával. A csomagokat rátenni a csirkemellekre.
6. Borsozni, olívaolajjal megcsöpögtetni a csomagok tetejét. Sózni nem kell, illetve nagyon óvatosan, mert a feketeerdei sonka nagyon sós.
7. Légkeveréssel 180 C fokon 15-20 perc alatt megsül. Akkor van kész, ha a spárga puha, kicsit pirult, a sonka megpirult, de még nem száraz. Ennyi idő alatt a csirkemell is átsül.

Ha van időnk, akkor csináljunk hozzá petrezselymes újkrumplit.
Házi majonézzel nagyon finom, igazi tavaszi étel

Variációk lusta asszony rétesre

2012. május 12., szombat

Ha valaki véletlenül a blogomra téved, akkor megállapíthatja, hogy a mi családunk szinte csak süteményen él, alig találni más ételt a blogon. Ha belegondolok, tényleg sokkal inkább lázba hoz egy jó sütemény recept, mint egy salátáé vagy sült húsé.
A lusta asszony rétese nagyon sok változatban van fent az interneten, most én is szaporítom a sort a magaméval. Az eredeti receptet F. Nagy Angélánál olvastam valamikor a 80-as években egy Nők Lapjában, bólyi túrós rétes néven.
Sokszor megsütöttem már, az alap receptet is, meg a variációkat is.
A HVG-n fent van egy jó alaprecept , legutóbb azt variáltam.

Az alap recept hozzávalói:
 
50 dkg félzsíros tehéntúró
1-2 citrom reszelt héja
1 evőkanál vaníliakivonat
25 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj
3 tojás
2,5 dl tej (tejszínnel is lehet, azzal még nem próbáltam)

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, egy kb. 25x35-s tepsit kenjünk ki vastagon a vaj felével
2. Keverjük össze a lisztet, porcukrot, sütőport, cs. sót
3. A tejet és a tojásokat habverővel keverjük össze.
4. A száraz anyagok felét szórjuk egyenletes rétegben a vajjal kikent tepsibe.
5. Morzsoljuk rá a túrót, reszeljük rá a citromhéjat.
6. Szórjuk rá a maradék lisztkeveréket.
7. Egyenletesen öntsük rá a tojásos tejet.
8. Morzsoljuk a tetejére a maradék vajat és tegyük a sütőbe.
9. Kb. 30 perc alatt süssük pirosra.
10. Megszórhatjuk porcukorral a tetejét.
10. Kihűlve szeleteljük.

1. variáció: a túróra szórjunk kb. 30 dkg málnát és utána tegyük rá a maradék lisztkeverék.


2. variáció: a túróra szórjunk kimagozott meggyet, a maradék lisztkeverékbe pedig keverjünk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
Nem sikerült igazán gusztusos képet készíteni róla, pedig nagyon finom.


Sütni úgy kell, mint az alap változatot. Mindkettő nagyon finom, sőt akár kombinálhatjuk is őket.