Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Tejfölös meggyes sütemény

2011. július 3., vasárnap


Van annak előnye ha a szomszédai is tudják az ember lányáról, hogy van egy gasztroblogja. Például hazafelé a buszon megkapja ennek a süteménynek a receptjét.
Ha jól emlékszem, az eredeti recept a Vidék Ízéből való, de mint a népmesék a nép ajkán, átalakult egy kicsit mire hozzám elért. (Hasonló süteményt láttam több blogon is, meggy helyett ribizlivel.)
Nagyon finom, a tetején a tejfölös réteg pudingszerű, nem túl édes, szaftos, csak úgy eteti magát.
Ki fogom próbálni barackkal, szilvával is, de el tudnám képzelni akár fahéjas almával is.

Hozzávalók:
75 dkg kimagozott meggy
2 tojás
2 dl tej
12,5 dkg puha vaj
12 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 sütőpor
csipet só

a tetejére:
4 dl tejföl (lehet egy része krémsajt vagy mascarpone)
3 tojás
8 dkg cukor
vanília-kivonat vagy vaníliás cukor



Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (légkeveréssel 180-ra). Egy közepes tepsit (kb. 20x30 cm) kibélelünk sütőpapírral.
2. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és jól összekeverjük.
3. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral.
4. A lisztet és a tejet felváltva hozzákeverjük a tojásos cukros vajhoz.
5. A tésztát beleöntjük a kibélelt tepsibe és rászórjuk a meggyet.
6. A tetejére valókat gyorsan összekeverjük (tejföl+cukor+tojás+vanília) és ráöntjük a meggyre.
7. Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük (én addig sütöttem, amíg szép barna nem lett a teteje).
8. Sajnos ki kell hűteni ha szeletelni szeretnénk. Langyosan kanállal fogyasztandó.

Nagyon gyors és finom sütemény.