Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Gyors rebarbarás finn pirog

2011. május 15., vasárnap



Már nem is tudom, hogy kell bejegyzést írni egy gasztroblogba. Rémlik, hogy az ember ír valami frappáns történetet a recept elé, hogy miért ezt, meg miért így - de most nem bírok használható mondatokat előhúzni a fejemből. Jó tudom, ez is bevált gyakorlat: arról írni, hogy miért nem tudok most írni.
Talán inkább egyszerűen csak jöjjön a recept. A címet elolvasva nem meglepő, hogy finn szakácskönyvben találtam, és nem csak rebarbarával, hanem más gyümölccsel is finom.
A rebarbara persze nem gyümölcs. De a fő mondanivaló szempontjából ez most mellékes.

Az eredeti receptben nincs őrölt mandula, csak liszt. Szerintem jót tesz a süteménynek, ad hozzá egy plusz ízt - meg plusz zsiradékot is, de 3 dl tejszín és 10 dkg vaj mellett ezen már nem akadnék fenn.



Hozzávalók:

Fél kg rebarbara, megtisztítva, apró darabokra vágva
2 tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt (eredetileg 35 dkg liszt)
10 dkg őrölt mandula
3 tk sütőpor
3 dl tejszín
10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra (légkeveréssel, normál sütőt 200 C fokra). Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá a tejszínt, olvasztott vajat (ne legyen forró) és a száraz anyagokat (liszt, őrölt mandula, sütőpor - jól keverjük össze). Elég sűrű, nehezen folyó tésztát kapunk.
3. A tésztát egyengessük el a tepsiben, a tetejét szórjuk meg a rebarbarával.
4. Süssük 25 percig, addig amíg szépen meg nem barnul a teteje és az alja.
5. Langyosan már szeletelhető, nagyon finom, egyszerre savanykás és édes.

Közeli hozzátartozó zöldbabosnak nézte a süteményt, bár már sok mindenhez hozzászokott, a zöldbabon azért egy kicsit csodálkozott volna.



Forrás: Bokor Judit: Finn szakácskönyv