Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

A világ legegyszerűbb almás süteménye

2011. január 8., szombat




Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!).
A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből:

"Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket.
Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg.
Lazán elosztva, hogy egy réteg alma.
Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék.
Az utolsó réteg kell a száraz keverék.
Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal.
Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára.
Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs.
Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral."

Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs."

Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk.

Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.



Hozzávalók:

150 gr finom liszt
100 gr barna cukor (eredetileg 200 gr, de szerintem azzal nagyon édes lenne)
200 gr búzadara (sülés közben kicsit megduzzad, de ropogós is marad - nagyon feldobja a süteményt)
10 gr sütőpor
vanília por (nekem ez most kimaradt)
1 kg alma
1-2 tk őrölt fahéj
100 gr vaj
1 marék mandulaszelet

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
2. Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)

3. Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.


4. Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)












5. Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
6. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.



7. A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.




8. Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg.






9. Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.

10. Tényleg nagyon egyszerű és finom.


Fokhagymás pampuska - borscshoz

2011. január 2., vasárnap


Borscs készült az újévi vendégeknek, a receptet persze magamnál kerestem és a bejegyzésemet olvasva jutott az eszembe, hogy meg kéne próbálni olyan fokhagymás kenyérkét készíteni hozzá, amit Kijevben ettem annak idején. Rákerestem az interneten, kiderült, hogy pampuska néven (is) ismerik Ukrajnában ezt a kenyérfélét.
Régen a borsodi nagymamám sütött pampuskát, az inkább olyan édes fánkféle volt - de hát ahány ház, annyi pampuska.
Találtam az interneten receptet hozzá, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy annyi szakácskönyvem van, csak van valamelyikben ukrán pampuska recept.
És tényleg, a nyolcvanas évek végén jelent meg a Mezőgazdasági kiadónak egy kitűnő szakácskönyve - a Konyháról konyhára (írója: V.V. Pohljobkin), ami sorra veszi az akkor még létező Szovjetúnió (már nem ismeri ezt a szót a blogspot helyesírás ellenőre :)) konyháit (finnugor, orosz, ukrán, belorusz, moldáv, grúz, örmény, azerbajdzsán, üzbég, türkmén, kazah és a baltikum). A könyv tényleg nagyon jó, nem is tudom, hogy miért nem használom gyakrabban. Ismerteti a különféle ukrán borscsokat és megtaláltam benne a pampuskámat is.



Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
kb. 2 dl meleg víz
2-3 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál napraforgó olaj
1 evőkanál só

öntet:
3-4 gerezd fokhagyma (eredetileg 1 fej)
1-2 evőkanál napraforgó olaj
1-2 evőkanál víz (eredetileg kvász)
pici citromlé


Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsolom egy tálba, hozzáteszem a cukrot, pár evőkanál lisztet a 40 dkg-ból és összekeverem a meleg víz egyharmadával. Meleg helyre teszem és hagyom, hogy felhabosodjon.
2. Ha már jól felhabosodott, hozzáteszem a sóval elkevert maradék lisztet, a maradék vizet és jól összegyúrom. Hozzáadom az olajat és pár percig dagasztom. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
3. Ha megkelt, átgyúrom és lisztezett felületen kis gombócokat formázok belőle (olyan pingpong labdányiakat).
4. Kibélelek egy kerek formát (24 cm átmérőjű) sütőpapírral és szépen belerakosgatom a gombócokat - a gombócok ne legyenek túl szorosan egymás mellett, de töltsék ki a formát.
5. Hagyom megint kelni őket, közben bemelegítem a sütőt 180 C fokra.
6. Légkeveréssel sütöttem kb. 20-25 percig (megint elfelejtettem megnézni, hogy mikor tettem be). Akkor jó, ha elkezd barnulni a teteje.
7. Kiveszem a sütőből, kicsit hagyom hűlni és még melegen megkenem az öntettel. Langyosan együk a borscshoz - nagyon finom (borscs nélkül is).

Öntet: A fokhagymát lereszelem vagy fokhagymanyomóval áttöröm, hozzákeverek egy csipet sót, a vizet, olajat és kevés citromlevet.