Málnás torta - egyszerű és nagyszerű



A majdnem 18 éves nagyfiam saját kezűleg sütött csokoládé tortát a barátja születésnapjára, természetesen tőlem vette a receptet - mi ez, ha nem annak bizonyítéka, hogy érdemes a blogomat folytatni : ).

Ez a málnás torta családi születésnapra készült, olyan receptet kerestem, amit egyszerű elkészíteni, mégis finom és látványos. Nem csalódtam, a sütemény egyszerre savanykás és édes és gazdag ízű.
A torta alapja egyszerű kevert tészta, amit sokkal könnyebb elkészíteni mint egy piskótát. A tortalapot 2 részletben sütöttem, így egy-egy lapot ketté vágva könnyen kaptam 4 tortalap réteget.

Hozzávalók:
200 gr barnacukor
200 gr vaj
4 tojás
200 gr finomliszt + 1/2 zacskó sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 csipet só

Töltelék:
2,5 dl tejszín
250 gr mascarpone
3-4 evőkanál porcukor
2 doboz fagyasztott gyümölcs kb. 300-400 gr (én egy doboz málnát és egy doboz vegyes erdei gyümölcsöt kevertem össze)

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 190/170 C fokra (normál/légkeveréses sütő). Két egyforma méretű 20-23 cm átmérőjű tortaforma alját kenjük ki vajjal és csak az alját béleljük ki sütőpapírral. Ha nincs két egyforma tortaformánk, akkor egymás után süssük meg a két lapot.
2. A puha vajat és cukrot keverjük habosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval, szódabikarbónával, majd keverjük hozzá a tojásos, cukros vajhoz.
4. A tészta felét egyengessük el a tortaformában és süssük kb. 20 percig, addig amíg a teteje szépen megsárgul és tapintásra ruganyosnak érezzük a tésztát.
5. Süssük meg ugyanígy a másik felét is a tésztának, majd rácson hűtsük ki a lapokat.
6. Közben verjünk közepesen kemény habot a tejszínből, a mascarponét pedig keverjük magában habosra. Óvatosan keverjük össze őket és ízlés szerint édesítsük porcukorral.
7. A kihűlt lapokat óvatosan vágjuk ketté és állítsuk össze a tortát: egy tortalap, rá a krém negyede, arra a lecsöpögtetett, kiolvadt gyümölcs negyede, stb.

A tetejére nem kentem krémet, csak porcukorral szórtam meg.

Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2419/raspberry-layer-cake

Megjegyzések

Raindrop üzenete…
Megérte rád várni, ez csodálatos. :)
Minden málnás, epres - túrós, tejszínes sütit imádok.
Azok a rétegek...
lúdanyó üzenete…
Köszönöm Raindrop :) Nagyon kedves vagy, hogy még mindig figyeled, hogy mit csinálok :)
"saját levében" üzenete…
Nocsak, a mag kikelt? Újabb gasztrogyerek a láthatáron?
lúdanyó üzenete…
Öntözgettem, nevelgettem rendesen. Blogot nem akar írni - ott még nem tartunk :)
csicseriborsó üzenete…
Az én fiam is elmúlt 17 (5 hónappal) És ma sütöttünk epres mascarponés tortát:)))
lúdanyó üzenete…
Nahát, már megint micsoda egybeesés :)
Roza üzenete…
Biztosan ez a sütemény is nagyon finom, legalább is jól néz ki, akár csak a többi:) Egyszer majd csak kipróbálom:)
lúdanyó üzenete…
Kedves Roza, így van, ahogy mondod: tényleg finom :)
Bianka, köszönöm, hogy ilyen lelkesen követsz :) Meg sem érdemlem :)
Vivi üzenete…
Ha 26 cm-es a tortaforma, mennyivel többet tegyek és mely alapanyagokból?
lúdanyó üzenete…
Vivi, én megemelném 2 tojással és mindenből 100 grammal többet tennék bele, tehát:
6 tojás, 300-300 gr cukor, liszt, vaj, 3/4 tasak sütőpor, 3 tk szódabikarbóna.
Ebből már lesz 2 szép nagy tortalapod :)
Remélem, hogy jól fog sikerülni.
Unknown üzenete…
Már többször elkészítettem. Szülinapi tortának is kiválló. Imádjuk!
Hálás vagyok érte!
lúdanyó üzenete…
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy nektek is ennyire ízlik :)

Népszerű bejegyzések