Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Málnás torta - egyszerű és nagyszerű

2011. október 14., péntek


A majdnem 18 éves nagyfiam saját kezűleg sütött csokoládé tortát a barátja születésnapjára, természetesen tőlem vette a receptet - mi ez, ha nem annak bizonyítéka, hogy érdemes a blogomat folytatni : ).

Ez a málnás torta családi születésnapra készült, olyan receptet kerestem, amit egyszerű elkészíteni, mégis finom és látványos. Nem csalódtam, a sütemény egyszerre savanykás és édes és gazdag ízű.
A torta alapja egyszerű kevert tészta, amit sokkal könnyebb elkészíteni mint egy piskótát. A tortalapot 2 részletben sütöttem, így egy-egy lapot ketté vágva könnyen kaptam 4 tortalap réteget.

Hozzávalók:
200 gr barnacukor
200 gr vaj
4 tojás
200 gr finomliszt + 1/2 zacskó sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 csipet só

Töltelék:
2,5 dl tejszín
250 gr mascarpone
3-4 evőkanál porcukor
2 doboz fagyasztott gyümölcs kb. 300-400 gr (én egy doboz málnát és egy doboz vegyes erdei gyümölcsöt kevertem össze)

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 190/170 C fokra (normál/légkeveréses sütő). Két egyforma méretű 20-23 cm átmérőjű tortaforma alját kenjük ki vajjal és csak az alját béleljük ki sütőpapírral. Ha nincs két egyforma tortaformánk, akkor egymás után süssük meg a két lapot.
2. A puha vajat és cukrot keverjük habosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval, szódabikarbónával, majd keverjük hozzá a tojásos, cukros vajhoz.
4. A tészta felét egyengessük el a tortaformában és süssük kb. 20 percig, addig amíg a teteje szépen megsárgul és tapintásra ruganyosnak érezzük a tésztát.
5. Süssük meg ugyanígy a másik felét is a tésztának, majd rácson hűtsük ki a lapokat.
6. Közben verjünk közepesen kemény habot a tejszínből, a mascarponét pedig keverjük magában habosra. Óvatosan keverjük össze őket és ízlés szerint édesítsük porcukorral.
7. A kihűlt lapokat óvatosan vágjuk ketté és állítsuk össze a tortát: egy tortalap, rá a krém negyede, arra a lecsöpögtetett, kiolvadt gyümölcs negyede, stb.

A tetejére nem kentem krémet, csak porcukorral szórtam meg.

Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2419/raspberry-layer-cake

11 megjegyzés to Málnás torta - egyszerű és nagyszerű:

Raindrop írta...

Megérte rád várni, ez csodálatos. :)
Minden málnás, epres - túrós, tejszínes sütit imádok.
Azok a rétegek...

lúdanyó írta...

Köszönöm Raindrop :) Nagyon kedves vagy, hogy még mindig figyeled, hogy mit csinálok :)

"saját levében" írta...

Nocsak, a mag kikelt? Újabb gasztrogyerek a láthatáron?

lúdanyó írta...

Öntözgettem, nevelgettem rendesen. Blogot nem akar írni - ott még nem tartunk :)

Csicseriborsó írta...

Az én fiam is elmúlt 17 (5 hónappal) És ma sütöttünk epres mascarponés tortát:)))

lúdanyó írta...

Nahát, már megint micsoda egybeesés :)

Roza írta...

Biztosan ez a sütemény is nagyon finom, legalább is jól néz ki, akár csak a többi:) Egyszer majd csak kipróbálom:)

Bianka írta...

Nagyon finom

lúdanyó írta...

Kedves Roza, így van, ahogy mondod: tényleg finom :)
Bianka, köszönöm, hogy ilyen lelkesen követsz :) Meg sem érdemlem :)

Vivi írta...

Ha 26 cm-es a tortaforma, mennyivel többet tegyek és mely alapanyagokból?

lúdanyó írta...

Vivi, én megemelném 2 tojással és mindenből 100 grammal többet tennék bele, tehát:
6 tojás, 300-300 gr cukor, liszt, vaj, 3/4 tasak sütőpor, 3 tk szódabikarbóna.
Ebből már lesz 2 szép nagy tortalapod :)
Remélem, hogy jól fog sikerülni.