Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Megint segítsüti - Almás-áfonyás morzsatorta

2011. szeptember 17., szombat



Ha ősz, akkor iskolakezdés, diplomaosztó és már második alkalommal olyan Segítsüti, amiben én is részt vehetek. Ebben az évben egy napon van a Diplomaosztónk és a Segítsüti licit kezdőnapja, így kisebb nehézséggel kellett megküzdenem, hogy időben kész legyen a sütemény, készüljenek használható fényképek, és megszülessen ez a poszt.

Most a Szemem Fénye Alapítványt támogatjuk, akiknek Pécsett nyílt meg az első gyermekhospice háza, a Dóri-ház, ahol az életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok, valamint családtagjaik állandó gondoskodást kaphatnak. Ezt követte nem sokkal később a második, a törökbálinti Tábitha-ház. A Segítsüti őszi akciója keretében befolyó összegből a két gyermekhospice ház számára szeretnénk vásárolni a gyermekek ottlétét, ápolását megkönnyítő orvosi műszereket, eszközöket és egyéb szükséges cikkeket.

Azt gondolom, egy szülő számára rettenetes lehet az az érzés, hogy gyermeke gyógyíthatatlan beteg és csak annyit tehet érte, hogy megkönnyíti a hátralévő heteit, hónapjait. Nem is tudok erről írni, csak azt kívánom, hogy minél kevesebb szülőnek kelljen átélni ezt a fajta tehetetlenséget.

Mivel tudod támogatni ezt a kezdeményezést?
  • licitálhatsz a süteményekre- a licit 1000 forinról indul
  • megveheted a Segítsüti füzetet, amiben összegyűjtöttük a sütemények receptjeit
  • A licit után korlátozott számban elkészült ajándéktárgyat vásárolhatsz. Szeptember 21-25. között minden nap egy ajándéktárgy kerül fel a Megrendelés menüpont alá, amelyek vételára (a beszerzési ár feletti résszel) szintén a támogatási összeget növeli.
És következzen az én süteményem: idén egy angol receptre esett a választásom, almás-áfonyás morzsatortát készítettem. Az első próbasütés alkalmával nem kaptam hozzá áfonyát, helyette rumba áztatott, majd apróra vágott aszalt szilvát használtam, azzal is nagyon finom volt. A ropogós mogyorós morzsa nagyon feldobja ezt az egyszerű almás süteményre emlékeztető tortát.

Hozzávalók:

150gr + 25 gr vaj
120 gr barna cukor + 1 evőkanál

3 nagy tojás

200 gr sima liszt

½ tasak sütőpor

150 gr tejföl

2-3 közepes alma

150 gr áfonya

A morzsához:

50 gr vaj
50 gr barna cukor

1 tk fahéj

75 gr sima liszt

100 gr durvára vágott mogyoró vagy mandulaforgács (mandulalapocska)

Elkészítés:

1. Az almát megtisztítjuk, és kis kockára vágjuk. 2,5 gr vajat és egy ek cukrot megolvasztunk egy serpenyőben és az almakockákat 5-10 percig pároljuk benne.
2. A morzsához a mandulát vagy mogyorót szárazon megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vajat és megolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, fahéjat, cukrot és morzsás állagúvá keverjük.

3. A sütőt előmelegítjük (180 C fok, légkeveréssel 160 C), egy kerek 20-23 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral.

4. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a tejfölt is hozzákeverjük.

5. A tészta felét belesimítjuk a formába, rászórjuk a morzsa felét, majd következik a tészta másik fele. Az almakockákat és az áfonyát rászórjuk a tésztára, végül a maradék morzsát szórjuk rá.

6. Az előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük, amíg a tészta át nem sül. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, nagyon jól illett hozzá egy kevés porcukorral és vaníliakivonattal elkevert tejföl, de finom lehet vaníliás tejszínhabbal is.

Forrás: www.bbcgoodfood.com



13 megjegyzés to Megint segítsüti - Almás-áfonyás morzsatorta:

Borka írta...

Szia! A vaj, vaj legyen, vagy lehet margarin is?

lúdanyó írta...

Szia, én ugyan jobban szeretem vajjal, de lehet nyugodtan margarint is használni.

Moha írta...

Nagyon finom lehet, nálunk a szilvával jobban menne:) Sok licitet!!

lúdanyó írta...

Köszönöm, elkél a jókívánság :) És tényleg nagyon finom.

Bianka írta...

Nagyon finom

Borka írta...

Köszi a választ! Ki fogom próbálni!

Morzsi írta...

Nálunk is nagyon bejött :) Aszalt szilvával és mandula helyett dióval, így is isteni lett.

lúdanyó írta...

Morzsi, örülök, hogy tetszett :) Tényleg a dió és az aszalt szilva nagyon illek egymáshoz, köszi az ötletet!

Morzsi írta...

Megsütöm az eredetit is, gondolom úgy az igazi. Egyébként vigyázni kell vele, vendégvonzó süti! Éjfélre lett kész, másnap váratlanul betoppantak a barátaink Bécsből. Gyorsan elfogyott...:)

ancsika1 írta...

Nagyon szeretem a morzsás sütiket. Vittem is a recit! :)

lúdanyó írta...

Morzsi, ha legközelebb vendégekre vágyom, ilyet fogok sütni :)

Ancsika, köszi :)

Névtelen írta...

Finom volt, főleg frissen! Sztem érdemes egy kicsit több almát tenni bele, az enyémben dominált a tészta!
Köszönjük a recit :-)
Réka

lúdanyó írta...

Kedves Réka, köszönöm a visszajelzést :) Érdekes, nekem másnap jobban ízlett, mint aznap, frissen.