Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Mandulakrémmel töltött kardamomos kelt csigák

2010. október 23., szombat


Francia-svéd házasság gyümölcse ez a csiga - kezdem mindjárt egy kis képzavarral a bejegyzést. Van nekem egy nagyon jó svéd süteményes könyvem (Ellenálhatatlan édességek), belőle vettem a csiga tésztáját, a krém pedig francia mandulakrém, előkelő néven Frangipane, amiről Millinél olvastam nem is olyan régen.

Ebből a mennyiségből nagyon nagy adag sütemény lett, még csomagolni is tudtam a vendégeknek belőle - és nem azért, mert minél hamarabb meg akartam szabadulni a maradéktól.
A tészta és a mandulakrém nyersen is kóstolgatásra csábít, de szerencsére megsütve is nagyon finom, ismétlés mindenképpen következik.



Hozzávalók:
(kb. 45 darabhoz)
Tészta
700 gr finomliszt
1,5 csomag instant élesztő (vagy 50 gr friss)
10 dkg cukor
2 kávéskanál őrölt kardamom
5 dl zsíros tej
15 dkg vaj
csipet só

Mandulakrém:
150 gr finomra őrölt mandula (mandulaliszt)
100-150 gr porcukor
120 gr vaj
1 tojás
kb. 0,5 dl tejszín
1 csapott evőkanál keményítő

Elkészítés:
1. A vajat olvasszuk meg, öntsük hozzá a tejet és melegítsük össze őket kézmelegre.
2. 50 dkg lisztet öntsünk egy nagy tálba, keverjük bele a sót, élesztőt, cukrot, kardamomot majd öntsük hozzá a meleg tejet és fakanállal alaposan keverjük össze.
3. A maradék lisztből tegyünk félre egy kis pohárnyit (1 dl), a többit keverjük hozzá a tésztához és gyúrjuk addig, amíg szép sima és fényes nem lesz.
4. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
5. Közben készítsük el a krémet: a puha vajat keverjük össze a porcukorral, mandulaliszttel, majd keverjük hozzá a keményítőt, tojást és a tejszínt. Ne legyen túl folyékony (esetleg be is tehetjük a hűtőbe felhasználásig).
6. A duplájára kelt tésztába öklözzünk egy nagyot, a tálban gyúrjuk át, majd borítsuk ki egy lisztezett felületre. (A lisztet a meghagyott lisztből vegyük.)
7. Gyúrjuk hozzá a maradék liszt egy részét, nem muszáj mindet, nekem megmaradt 2 evőkanálnyi.
8. Felezzük el a tésztát, nyújtsuk ki őket egyenként téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra.
9. A krémmel kenjük meg a téglalapokat, szorosan tekerjük fel és éles(!) késsel vágjuk fel 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
Ha nem elég éles a kés, akkor szabályos csigák helyett esetleg kissé amorf darabokat kapunk és a tölteléket is vissza kell tuszkolni az ujjunkkal a csigákba.
10. A szeleteket sorakoztassuk fel sütőpapírral bélelt tepsin (kettő kell hozzá) és hagyjuk a duplájára kelni őket.
11. Közben melegítsük elő a sütőt 200/220 C fokra (légkeveréses/normál).
12. A forró sütőben 10-12 perc alatt megsülnek, akkor jó, ha már szép pirosas-barnás a színük és ropogósnak látszanak.

Langyosan már ehetjük őket, szerencsére ez az állapot gyorsan bekövetkezik.


Vacsoracsata és Banánnal töltött csirkemell

2010. október 7., csütörtök
Kedden este ellenőriztem a blogomat, hogy megvan-e még és feltűnt, hogy milyen sokan vannak nálam egyszerre. Valljuk be, ez azért nem annyira megszokott dolog nálam :).
Ráadásul majdnem mindenki a banánnal töltött csirkemell receptjét nézi.

Alapvetően kíváncsi természetű vagyok, szeretek utánanézni az ilyen érdekes vagy furcsa dolgoknak. Két tippem volt, vagy valaki olyan csinálta meg és hivatkozott rám, aki nagy látogatottságú vagy volt megint a TV-ben valamilyen Vacsoracsata szerű műsor.

A második tippem jött be, kedd este Keresztes Ildikó készített banánnal töltött csirkemellet a műsorban. A műsort nem láttam, a kép alapján nem pont olyan étel készült mint az enyém, de a szerkesztőt vagy nem tudom kit ez az apróság egyáltalán nem zavart és a műsor honlapjára egy az egyben bemásolta az én receptemet. Illetve majdnem, mert kihagyta belőle azt, hogy én kukoricát is tettem bele.

Ami zavar ebben a dologban az az, hogy arra sem veszik a fáradságot, hogy kicsit átfogalmazva, a saját szavaikkal írják le a receptet illetve az, hogy a saját nézőiket is semmibe veszik azzal, hogy nem a TV-ben látott étel elkészítését teszik ki a honlapra, hanem egyszerűen rákeresnek a google-val valami hasonlóra, bemásolják, hogy tessék itt van nektek, legyetek vele boldogok.

az én receptem


a Vacsoracsata honlapja


Írok azért nekik is egy emailt, de nem sok reményt fűzök ahhoz, hogy válaszolni fognak rá.

Uff, én szóltam.

Halak, madararak és egyéb élőlények az étkezőasztalon

2010. október 4., hétfő



Gyíkot az asztalra? Igen, gyíkot az asztalra! De nem a tányérra, hanem a tányér alá!



Ez most a reklám helye. Szeretném felhívni a figyelmet Franciaországban élő barátnőm gyönyörű munkáira és a honlapjára. A tányéralátéteket meg is lehet ám vásárolni a webshopban (a bolt egyelőre angolul és franciául működik). De ha hatalmas lesz az érdeklődés Magyarországról, akkor gyorsan elkészítjük a magyar változatot is :)









Itt megnézhető az összes alátét.


Segítsüti átadás 2. rész

2010. október 3., vasárnap

Ebben a részben végre fény derül titokzatos hősnőnk személyére.
A licit nyerteséről eddig azt lehetett tudni, hogy három gyerekes anyuka és nem először segíti ügyünket. Mára azt is elárulhatom, hogy önkormányzati képviselő, aki kis mértékben maga is érintett.
Második gyermeke 5 héttel korábban látta meg a napvilágot és bár inkubátorba nem került, mamájának még mindig elszorul a szíve, ha eszébe jut a picurka kisfiú.

Az meg hab a tortán, hogy közben az is kiderült, hogy Nóráék sokáig a szomszéd házban laktak, én jól emlékszem rá is, a családjára is, ő gyerekként persze inkább a kortársait tartotta számon.
Meg is állapítottam nagy bölcsen, hogy kicsi a világ.