Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Segítsüti+átadás

2010. szeptember 27., hétfő



Gyakorlott sütő vagyok, mit nekem kelt tészta, omlós vagy leveles, nem remeg meg a kezemben a lisztes edény. Mégis szokatlan izgatottsággal fogtam hozzá a sütéshez. Mi van, ha elégetem a diót, nem úgy süt a sütőm ahogy szokott vagy nem jön ki a formából a sütemény? Biztos ami biztos, tartalék dió, liszt, vaj készenlétben (sütő nem volt még egy), de nem csigázom tovább az olvasókat, ment minden mint a karikacsapás: sütés, átadás kipipálva.
Az én licitnyertesem (Norikai) nagyon hamar jelentkezett, pillanatok alatt befizette ezt a hatalmas összeget (36.000 ft(!) - sosem gondoltam volna, hogy ennyi pénzt fognak adni a sütimért :)).
A licit második helyezettje (Bszilva) nagylelkűen vállalta, hogy ő is befizeti a pénzt, (a süteményt később kéri), így a nyertesnek felajánlottam, hogy választhat a blogon megjelent kekszek közül és azt is megsütöm neki.
Ráadásul a nyertesem, aki egy fiatal, 3 gyerekes anyuka, a közelünkben lakik - megbeszéltük hát, hogy szombat délután házhoz szállítom nekik a diós koszorút és a kiválasztott lime-os kekszet.
Végül a nyertesemmel csak nagyon rövid időt tudtam együtt tölteni, tulajdonképpen csak átadtam a sütit, pár szót váltottunk és már indultak is családostul egy kicsit kimozdulni, kihasználták azt a ritka alkalmat, hogy hét vége van és jó idő.

Így most nem tudom, hogy mi az oka annak, hogy részt vett ebben az akcióban: vajon ő is érintett vagy "csak" egyszerűen segíteni akar egy ilyen fantasztikus kezdeményezést.
A végeredmény szempontjából tulajdonképpen mindegy: annyi pénz jött össze, hogy kibővült a támogatottak köre, még két koraszülött osztályt tudunk támogatni ebből a pénzből.

Nem szeretem a nagy szavakat, így csak annyit írok a végére, hogy nagyon jó érzés volt részt venni ebben az akcióban :).

Segítsüti árverés ma éjfélig

2010. szeptember 20., hétfő


Ma éjfélig még lehet licitálni a Segitsütikre! Itt

Aki nem tudja, hogy miről van szó, az itt olvashat róla bővebben.

Az enyémre itt lehet licitálni :)


Az én segítsütim - kávés, diós, karamelles koszorú

2010. szeptember 16., csütörtök


Indul az új Segítsüti akció!

Mondhatjuk, hogy immár hagyománnyá vált Nemisbéka kezdeményezése : gasztroblogger anyák összeállnak, sütnek sokféle süteményt, azokat online aukción eladják és a sütemények árából befolyt pénzt jótékony célra fordítják.
Ez alkalommal csupa izgatott segítsüti-újonc vesz részt az akcióban - például én is :)

Idén két koraszülött osztályt támogatunk a befolyt pénzből - az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Budapesten és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáját.
A részleteket megtalálod a Segítsüti oldalon.

Mivel tudod támogatni ezt a kezdeményezést?
  • licitálhatsz a süteményekre: ha megnyered a licitet, egyszerre két dologgal is gazdagodhatsz: egy nagyon finom sütivel és azzal a jó érzéssel, hogy olyanokat támogattál, akik erre a legjobban rá vannak szorulva - a licit 1000 forinról indul
  • nagyon alacsony áron megveheted a Segítsüti füzetet, amiben összegyűjtöttük a sütemények receptjeit
  • a licitet követő napokban még egyéb meglepetéssel is szolgálunk, de ez még legyen titok


A nyertesnek megsütöm a süteményt, személyesen átadom (Budapest és környéke) vagy postán küldöm el (a sütemény bírja a szállítást is) - de szívesen megsütném több licitálónak is :)

És jöjjön az én süteményem receptje: aki nem akar/tud licitálni vagy nem bírja anyagilag az égbe szökő liciteket (remélem, hogy így lesz :)), az legalább megsütheti magának.

A sütemény nagyon finom, igazi békebeli ízekkel, (ropogós karamell, pörkölt dió, kávés-fahéjas-vajas tésztában), és még az elkészítése sem ördöngösség.


Hozzávalók:
30 g vaj
1 ek barna cukor
2 tk őrölt fahéj
150 gr darabos dió

125 ml tej
1 evőkanál instant kávé
185 gr vaj
120 gr cukor
3 tojás
200 gr finomliszt
½ zacskó sütőpor

Karamell:
60 gr cukor
3 ek tejszín
(ebbe is tehetünk 1 teáskanál instant kávét)

Elkészítés:
1. A diódarabokat zsiradék nélkül, kis lángon pörköljük meg egy serpenyőben. Vigyázat, könnyen megég!
2. Egy nagyobb edényben olvasszuk meg a 30 g vajat, a cukrot, fahéjat és jól keverjük össze a pirított dió darabkákkal. Terítsük ki egy tányérra és hűtsük ki.
3. A sütőt melegítsük elő 170 C fokra (légkeveréssel 150 C) és vajazzunk ki egy kuglóf vagy koszorúformát.
4. A puha vajat keverjük habosra a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és az instant kávéval elkevert tejet felváltva keverjük hozzá.
5. A tészta felét öntsük a kuglófformába, szórjuk rá a dió kétharmadát és öntsük rá a tészta másik felét. Simítsuk el a tetejét és az előmelegített sütőben süssük 30-40 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt pálca tisztán jön ki belőle.
6. Ha megsült hagyjuk egy kicsit hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra. Ha teljesen kihűlt, csorgassuk rá a cukorból és tejszínből készült karamellt és gyorsan rakjuk ki a maradék diódarabkákkal. (A cukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, majd keverjük hozzá a tejszínt.)

Forrás: The Complete Book of Modern Classics (kicsit átalakítva)

Staffordshire oatcake vagyis angol zabpalacsinta

2010. szeptember 10., péntek


Már a neve is olyan jól hangzik, simán elmenne valami jó kis angol kutyafajtának. Tájjelegű étel Angliában, észak-Staffordshire-ben - olyan, mint mondjuk az Alföldön a slambuc. Vagy valami hasonló. Mindenesetre egyszerű és laktató, főleg, ha sósan, főételként esszük. Mi sajtmártással kentük meg, füstölt sonkaszeleteket tettünk rá, arra tükörtojást és így tekertük fel.



Kelt palacsinta, ezért vastagabb és lyukacsosabb, mint az egyszerű társa.


Hozzávalók:
225 gr teljes kiőrlésű vagy Graham liszt
225 gr zabliszt
500 ml meleg tej
500 ml meleg víz
5g élesztőpor
10 g só
kevés olaj

Elkészítés:
1. A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval, porélesztővel és hozzáadjuk a tejet, vizet. Jól összekeverjük és lefedve állni hagyjuk nagyjából egy órán át.
2. Kevés olajjal kikenünk egy vastag aljú serpenyőt, megforrósítjuk és szép nagy, vastag palacsintákat sütünk a tésztából. Nagyjából 10-12 palacsinta lesz ennyi tésztából.
A zabtól nagyon jó íze lesz a palacsintának, ahol kell puha, ahol kell ropogós.

Megj.: A recept szerint a tészta eleinte hígnak látszik, állás közben viszont megduzzad a liszt és besűrűsödik a tészta. Hát lehet, hogy az angol zabliszt másképp viselkedik mint a magyar, de az én tésztám, nemhogy sűrűbb nem lett, hanem sokkal hígabbnak tűnt, mint az elején. De nem kell kétségbe esni, netán lisztet keverni hozzá, így süssük meg, ahogy van.


Ilyen, amikor ráharapunk a tojássárgájára

Forrás: River Cottage Handbook, Bread

Kínai jellegű csirke

2010. szeptember 4., szombat

Magamtól egyszerűen csak kínai csirkének neveztem volna el, ha nem jön közbe egy vacsorameghívás. Egy kedves taiwani házaspár hívott meg minket Wang mester éttermébe, ahol már ismerősként üdvözölték őket és minket is kivételes kiszolgálásban részesítettek. Ráhagyatkoztunk vendéglátóinkra, akik a kínai étlapról (ami sokban különbözött az angol/magyar étlaptól) rendeltek nekünk is. Ismerőseink világlátott emberek, akik szerint a világ legjobb kínai vendéglői közé tartozik Wang mester konyhája. Nem akarok étteremkritikát írni és a fogásokat sem akarom leírni/elemezni, csak arra akarok kilyukadni, hogy az autentikus kínai fogások íze (itt éppen a szecsuáni konyhából) nagyon távol van attól, amit én eddig kínai megnevezéssel ettem.

De jöjjön az én kínai jellegű csirkém, amit egy remek angol csirkés szakácskönyvemben találtam. A szakácskönyvet több másikkal együtt nyáron kaptam ajándékba a Walesben élő húgomtól (na jó, kértem is némelyiket :)). Pár régi szakácskönyvet száműztem a gardróbba és már találtam is helyet az újaknak.

A húst érdemes jó előre bepácolni, akár le is lehet fagyasztani a páccal együtt és előkapni, ha gyorsan akarunk valami finomat főzni.

Hozzávalók (2 személyre)
1 közepes csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál édes csiliszósz
kis darab hámozott gyömbér (kb. 2-3 cm hosszú)
1 evőkanál semleges ízű olaj

kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A páchoz összekeverjük a szójaszószt, chiliszószt, ketchupot, áttört fokhagymát, finomra reszelt gyömbért és az olajat.
2. A csirkemellet kis kockákra vágjuk és beleforgatjuk a pácba. Hagyjuk legalább 20-30 percig pácolódni, de minél tovább áll, annál jobb. Közben csinálhatunk bármit, amihez csak kedvünk van.
3. Ha úgy ítéltük meg, hogy eleget pácolódott, forrósítsunk meg egy nagy serpenyőt (wokot) és kevés olajban süssük meg gyorsan a húsdarabokat, közben kicsit sózzuk meg.

Mi most tojásos rizzsel és nyers uborka csíkokkal ettük (főtt rizst összekevertem lágy tojásrántottával).



forrás: My Favourite Recipes: Delicious Chicken