Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Tejfölös málna karamellel

2010. július 22., csütörtök

Málnás gratin.
Megláttam. Itt.
Megvettem.
Megcsináltam.
Megettük.
Meleg van.

Keverj össze 1 nagy tejfölt (vagy fele tejföl fele joghurt) 2 nagy marék málnával.
Oszd szét tálkákba.


Szórd meg a tetejét sötétbarna vagy világosbarna nádcukorral és spricceld meg kevés vízzel.


Tedd grill alá pár percre, hogy karamellizálódjon a teteje. Vagy ha olyan szerencsés vagy, hogy van cukrász fáklyád, akkor azzal.


Kicsit várj, hogy ne égesse meg a nyelved, aztán edd meg.
Fent karamell, alul hűvös málna és tejföl.
Jó.

Eton mess deluxe

2010. július 18., vasárnap


Jó kis sznob címet sikerült adni ennek a bejegyzésnek, de valódi gasztroblogger nem lehet meg enélkül.
Az Eton mess Angliában jól ismert édesség, ami tulajdonképpen habbá vert tejszínből, eperből és összemorzsolt habcsókból áll.
Antikváriumban tettem szert egy szuper csokoládés könyvre - ráadásul potom áron (Joanna Farrow: Chocolate, Hamlyn kiadó), ami tele van jobbnál jobb receptekkel. Ebben találtam rá az Eton mess felturbózott változatára - van benne fehér csoki, tejszín, joghurt, habcsók, málna. Ha van otthon készen habcsókunk - az eredmény ismeretében melegen ajánlom, hogy mindig tartsunk otthon pár darabot - nagyon gyorsan elkészül és tényleg nagyon finom.
Az eredeti receptben 150 gr fehér csokoládé szerepel, de szerintem azzal túl édes lenne. Ha megtartjuk az eredeti arányokat, akkor 10 dkg csokihoz 1 dl tejszín kéne, én kicsit többet tettem bele, így folyósabb lett a végeredmény.

Hozzávalók:
1,5 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
200 gr joghurt
300 gr málna
75 gr habcsók (nálam ez 15 db közepes méretűből jött össze)

Habcsók:
3 tojásfehérje
150 gr cukor
1 kk keményítő
1 kk ecet (rizsecetet tettem bele)

Elkészítés:
1. A tejszínt kis lángon megmelegítjük, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládét.
2. Kicsit állni hagyjuk, aztán összekeverjük és kihűtjük.
3. Habverővel sűrűbbre verjük, beletesszük a joghurtot, belemorzsoljuk a habcsókokat és összekeverjük.
4. Óvatosan összekeverjük a málnával és behűtjük. De megehetjük egyből is - kinek mekkora az önuralma.

Szerintem nagyon finom lehet ribizlivel, savanykás szederrel is.

Habcsók:
1. A sütőt előmelegítjük 130 C fokra.
2. A fehérjékből félkemény habot verünk, aztán evőkanalanként hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. Amikor már fényes és kemény, hozzákeverjük a keményítőt és az ecetet.
3. Sütőpapírral borított tepsire evőkanállal adagoljunk kis csókokat és 45-50 percig szárítsuk őket. Ezek a habcsókok belül kicsit ragacsosak, de ettől még finomabbak lesznek. Kihűlés után morzsolhatjuk is őket.

Virágos pite

2010. július 16., péntek





Ezért a szép és finom süteményért még a sütőt is érdemes bekapcsolni.
Tulajdonképpen ez egy kardamomos, őszibarackos cobbler, de nagyon látványos lesz a virág alakú tésztafedőktől. Nyersen látványosabb, de célszerű azért megsütni.
Az eredeti receptben kardamomos vanília fagyival tálalják, én egyszerűsítettem és enyhén édes, kardamomos, vaníliás joghurttal ettük.

A fogalmazás is nehezen megy ebben a hőségben, de talán sikerül hibátlanul leírni a receptet.

Hozzávalók:
a tésztához
140 gr finom liszt
1,5 teáskanál cukor
1/4 teáskanál só
115 gr vaj
3 evőkanál hideg víz

töltelékhez
1 kg őszibarack
40 gr cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál őrölt kardamom

a tetejére
1 tojás
díszítőcukor vagy nagy szemű kristálycukor

Elkészítés:
1. Ilyen melegben célszerű robotgéppel elkészíteni a tésztát vagy gyúrás előtt jeges vízben áztatni a kezünket. A lisztet, cukrot, sót összekeverjük és gyorsan összemorzsoljuk az apró kockákra vágott vajjal. A hideg vízzel összegyúrjuk - csak annyira kell, hogy összeálljon, becsomagoljuk és betesszük egy órára a hűtőbe.
2. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
3. A barackot vágjuk vékony szeletekre és egy tálban keverjük össze a cukorral, keményítővel, citromlével, kardamommal.
4. Tegyük egy 22 cm átmérőjű üveg vagy porcelán sütőedénybe és egyengessük el a tetejét.
5. A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré és a lehető legkisebb hulladékkal vágjunk ki belőle virág alakokat egy kiszúróval. Ezután betehetjük a hűtőbe megint a virágokat, de én ezt elhagytam.



6. Rakjuk rá a virágokat a barackos töltelékre, kívülről befelé haladjunk, a virágok kicsit fedjék egymást.
7. Kenjük meg a tetejét tojással és szórjuk meg cukorral.
8. Az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt sül meg, légkeveréssel elég 180 fokon sütni.
9. Langyosan az igazi, bőven szedjünk hozzá a kardamomos joghurtból.


Újabb nyertes

2010. július 8., csütörtök

a jogi tanácsadóm inkognitóban akart maradni, csak a közjegyzőm vállalta a nyilvánosságot

Az a váratlan fordulat állt elő, hogy nem jelentkezett eddig a sorsolás nyertese. Úgy látszik, hogy a rendszeres olvasók eléggé rendszertelenül olvassák a blogot :) (Így jár aki rendszertelenül írja)
Konzultáltam a jogi tanácsadómmal és a közjegyzőmmel is, és úgy döntöttünk, hogy kihirdetünk egy újabb nyertest.
Ha véletlenül jelentkezne andrea1001, akkor mindketten kapnak ajándékot.

Mivel előrelátóan nem cetlit húztam, hanem van egy egész listám a sorrendbe rakott rendszeres olvasókkal, ezért kihirdetem a következő nyertest, aki nem más, mint

ICUS

Megkérem őt is, hogy vegye fel velem a kapcsolatot (ludanyo@gmail.com).
A rendszeres olvasók között csak lesz egy, aki rendszeresen olvas is engem :)

Sorsolás és a nyertes

2010. július 5., hétfő

a közjegyző, fontossága teljes tudatában

Ahogy ígértem, megtartottam a sorsolást, sajnos közjegyző nincs a családban, így a macskánk erőteljes jelenléte garantálta a szabályos lebonyolítást.
Mielőtt a várva várt nyertes nevét megírom, azért hogy húzzam az időt és növeljem a bejegyzés hosszát, leírom a sorsolási módszeremet :)
Nem írogattam a neveket kis cédulákra, hanem a XX. század egyik legjobb technikai vívmányát használtam vagyis (számító)gépesítettem a sorsolást. A neveket beírtam egy excel file-ba, névsor szerint rendeztem őket, majd minden névhez hozzárendeltem egy számot, amit véletlen szám függvénnyel állítottam elő. Ezután a számok szerint rendeztem sorba a neveket és a legkisebb számot kapott kedves olvasó lett a nyertes.

AND THE WINNER IS

andrea1001


A nyereménye egy ajándékcsomag lesz, amibe fűszerek és egyéb finomságok kerülnek az Ázsia boltból és kedvenc arab fűszeresemtől.

Küldtem Andreának üzenetet a blogger.com-n keresztül, de innen is kérem, hogy vegye fel velem a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a részleteket.

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki figyelemmel kíséri a blogomat, különösen ha még főz/süt is belőle :)