Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

100 olvasó és ajándékozás

2010. június 27., vasárnap

a képet valamikor az internetről mentettem le, de nem tudom, hogy honnan

Újabb blogkerülő napjaimban észrevétlenül megérkezett a 100. olvasóm. A száz az olyan jó szám, szép kerek, jól lehet vele osztani, szorozni és életkorban, válogatottságban, olvasóban egyaránt figyelemre méltó.
Hát akkor kötelességem nekem is figyelni rájuk, ha már elkezdtem írni ezt a blogot. Mondhatni felelősséggel tartozom kedves olvasóimért. Kellenek új bejegyzések, szezonális ételek, miegymás.

Nagyon köszönöm mindenkinek aki olvassa ezt a blogot, régieknek és újaknak, a bejelentkezés nélkül olvasóknak és a csak erre tévedőknek.
Valamirevaló blog nem lehet meg ajándékozás nélkül, ezért épp itt az ideje annak, hogy nálam is legyen.
Szeretnék hát megajándékozni egyet az olvasóim közül (minő igazságtalanság, de hát az élet már csak ilyen), az ajándék még számomra is meglepetés, de az biztos, hogy valami gasztronómiával kapcsolatos dolog lesz.

Aki szintén pályázna az ajándékra, de nem szeretne hivatalos olvasóvá válni, az hagyjon egy kommentet a következő héten (július 4-ig). A kommentelők és rendszeres olvasók között fogom kisorsolni az ajándékot.

Tex-mex rablóhús avagy a kakaó mint fűszer, VKF!XXXV. forduló

2010. június 20., vasárnap

Kata arra biztatott, hogy rakjunk tüzet a szabadban , de ettől most eltekintenék. Úgy látom, hogy nem én vagyok az egyetlen ebben a fordulóban, akinek nem sikerült szabad tűzön elkészíteni a pályamunkáját. Ugyan egyszer már majdnem sütöttünk a kertben, még vendégeket is hívtunk, de persze a betervezett időpontra megjött a menetrendszerű eső és lehűlés.
A pályaművem egy tex-mex kebab, ami szabad tűzön is, sütőben is elkészíthető. Mexikóban gyakran használják a kakaót fűszerként és előszeretettel kombinálják csípős chilivel.

Hozzávalók:
Kb. fél kg disznó vagy bárányhús, de szerintem csirke is teljesen jó hozzá
kicsi gombafejek
8 babérlevél
kicsi vöröshagymák

pác:
1 tk keserű kakaópor
2 tk csipős chili
zúzott fokhagyma
1/2 tk majoranna
só, bors
6 ek olaj

Elkészítés:
1. Egy tálba tesszük a kockára vágott húst és az egészben hagyott kis gombákat.
2. Rátesszük a babérlevelet, kakaót, chilit, fokhagymát, majorannát, borsot és az olajat. Jól összekeverjük és legalább 6 órán át pácoljuk.
3. Vegyük ki a gombát, húst, babérlevelet a pácból. Most sózzuk meg a húst, gombát, a pácot pedig tegyük félre.
4. A kis fej hagymákkal váltakozva húzzuk nyársra a húst, gombát, babérlevelet és süssük meg a grillsütőn, közben kenegessük a páccal.

Kukoricás rizzsel(ami most kissé ragacsosra sikerült) és taco szósszal tálaljuk.

Grillezéshez ajánlom még:

Cseh sörös hús knédlivel

2010. június 12., szombat



Rossz nyelvek szerint a cseh konyha kétféle ételt ismer: amit sörrel főznek és amihez sört isznak. Ez a húsétel az első kategóriába tartozik (bár képviselhetné a közös halmazát is a kettőnek). Eredeti cseh sört a kisebbik gyerek hozott Csehországból, ahol osztálykiránduláson jártak. A kirándulás igen kalandosra sikerült, szemléltetésül legyen elég ez a kép:




Hozzávalók:
600 gr sertéslapocka, bár most éppen csirkemellből készült
300 gr hagyma
fél liter pilseni sör
3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
1 kávéskanál köménymag
olaj vagy zsír

Elkészítés:
1. A húst kockára vágjuk (az eredeti recept szerint meg kéne hempergetni a húskockákat pirospaprikában), a hagymát is finomra aprítjuk.
2. A hagymát kevés olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk, hozzátesszük a húst, fűszerezzük és együtt pirítjuk pár percig. Felöntjük a sör felével, lefedjük és együtt pároljuk. A sertést 45 percig, a csirkét elég 15-20 percig. Belekeverjük a zsemlemorzsát, ráöntjük a maradék sört és fedő nélkül további 10-15 percig főzzük, amíg jó sűrű leve nem lesz.

Knédli:
Hozzávalók:
300 gr liszt
2 tojás
30 gr friss élesztő
1 dl tej
3 száraz zsemle vagy 3 szelet száraz kenyér
40 gr vaj


Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a liszttel, tojással, sóval.
2. Lefedve 30 percig kelesztjük.
3. Közben apró kockákra vágjuk a zsemlét (kenyeret) és a vajon megpirítjuk.
4. A megkelt tésztához hozzágyúrjuk a kihűlt zsemlekockákat és lisztezett deszkán két darab 7-8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle.
5. Vizet forralunk egy nagy fazékban, megsózzuk és a hengereket beletesszük. Főzzük 15 percig őket, majd fordítsuk meg és a másik oldalukon is főzzük 15 percig. A víz ne forrjon, inkább csak gyöngyözzön.
6. Ha megfőttek, kivesszük őket és felszeleteljük ujjnyi szeletekre, legjobb cérnával végezni ezt a műveletet.




Forrás: Lévai Vera: Kelet-Európai szakácskönyv