Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Dán fahéjas csiga - továbbfejlesztés

2010. március 28., vasárnap



Sokadszorra sütöm ezt a nagyon hálás, gyors és finom süteményt. Amiért megint felkerül ide, az a nagy felfedezésem: sütés előtt cukrozott, sűrített tejjel kentem meg a csigákat, amitől nagyon finom, ropogós, karamelles réteg keletkezett a tetejükön.
Ez alkalommal a liszt felét Graham lisztre cseréltem, ezzel is nagyon finom lett.
Kihasználtam a szép időt és kimentem a kertbe fényképezni. Felhívom a figyelmet a kép bal felső sarkára: a cicánkat is nagyon érdekelte ez a sütemény :)

Hozzávalók:
(25 - 30 darab csiga lesz belőle)
20 dkg sima liszt
20 dkg Graham liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
150 gr joghurt
1 - 1,5 dl tej
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

töltelék:
10 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
a tetejére:
4 evőkanál cukrozott, sűrített tej

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat felolvasztjuk (pl. mikróban) és langyosra hűtjük.
3. A lisztet összekeverjük az 5 dkg cukorral, sóval, sütőporral, szódabikarbónával.
4. Hozzáadjuk a vajat (kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle), joghurtot, tejet és gyorsan keverjük össze. Lehet fakanállal vagy kézzel, nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
5. Borítsuk ki egy jól belisztezett felületre és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra.
6. Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a fahéjjal összekevert 10 dkg cukorral.
7. Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál indítva, majd vágjuk fel kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
8. A csigákat sorakoztassuk fel a tepsin, ne túl szorosan, mert nőni fognak.
9. Kenjük meg a tetejüket a sűrített tejjel és tegyük be a sütőbe őket.
10. Légkeveréssel 15 perc alatt megsültek. Sima sütőben 220 fokon süssük.

Császármorzsa mascarponéból

2010. március 22., hétfő

Alcím a szakácskönyvben a recepthez: Diéta helyett. Ez igaz, cserébe viszont nagyon finom. Valamit valamiért.

Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg mascarpone
5 dkg cukor
10 dkg liszt
4 evőkanál tej
2 evőkanál vaj
csipet só
reszelt citromhéj




Elkészítés:

1. Két tojás sárgáját és két egész tojást keverőtálba teszünk.
2. Összekeverjük a sóval, cukorral, citromhéjjal. Hozzáadjuk a tejet, lisztet, mascarponét és jól elkeverjük.
3. A fehérjékből kemény habot verünk és hozzákeverjük a mascarponés masszához.
4. Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a tésztát (2-3 cm vastagon legyen benne) és kis lángon kezdjük el sütni.
5. Ha az alsó fele már megszilárdult , akkor 2 villával kis darabokra szaggatjuk és egy lapáttal addig forgatjuk, kavargatjuk, amíg a darabkák meg nem sülnek.

Lekvárral, porcukorral esszük, mint a hagyományos változatot.

Recept A főzés alapkönyvéből.


Dán fahéjas csiga

2010. március 16., kedd


A gyógyulás csalhatatlan jele, ha vírusos gyomorrontás után megint azon járt az eszem, hogy kéne sütni valamilyen süteményt.
A gondolatot tett követte és egy bő órán belül már el is készültek az illatos, egyszerre ropogós és puha csigák. Vagyis ez egy nagyon gyors sütemény - ahogy mondani szokták a háziasszonyok álma, ha váratlan vendég áll a házhoz.
A receptet Stahl Judit Gyors édességek könyvében találtam.



Hozzávalók:
(25 - 30 darab csiga lesz belőle)
40 dkg sima liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
150 gr joghurt
1,5 dl tej
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

töltelék:
10 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
a tetejére:
4 evőkanál tejszín
2 evőkanál barna cukor

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat felolvasztjuk (pl. mikróban) és langyosra hűtjük.
3. A lisztet összekeverjük az 5 dkg cukorral, sóval, sütőporral, szódabikarbónával.
4. Hozzáadjuk a vajat (kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle), joghurtot, tejet és gyorsan keverjük össze. Lehet fakanállal vagy kézzel, nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
5. Borítsuk ki egy jól belisztezett felületre és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra.
6. Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a fahéjjal összekevert 10 dkg cukorral.
7. Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál indítva, majd vágjuk fel kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
8. A csigákat sorakoztassuk fel a tepsin, ne túl szorosan, mert nőni fognak.
9. Kenjük meg a tetejüket a barna cukorral elkevert tejszínnel és tegyük be a sütőbe őket.
10. Légkeveréssel 15 perc alatt megsültek. Sima sütőben 220 fokon süssük.

Langyosan már ehetőek és nagyon finomak.


Csokoládé torta kávés mascarpone krémmel és egy születésnap

2010. március 7., vasárnap


Amikor megkérdeztem a mamámat, hogy milyen tortát szeretne a 75. születésnapjára, azt mondta, hogy mindegy, csak sok krém legyen benne.
Van egy édesség, amit nagyon szeret, egy habos, kávés puding - ebből kiindulva írtam be a keresőbe, hogy kávé, mascarpone, torta és megint csak eljutottam a kedvenc indiai blogomra.
Szokás szerint gyönyörű képeket, nagyon pontos leírást találtam- eddig még nem csalódtam semmiben, amit tőle készítettem.
Figyelem, a torta neve nem véletlenül Nirvana torta :)
Nagyon finom lett a torta, nem túl édes, erőteljesen kávés, csokoládés és persze sok krém van benne.

Isten éltessen sokáig drága Anyukám!



Az eredeti receptben 20 cm átmérőjű tortaformát használ, én persze csak akkor szembesültem azzal, hogy nekem nincs ilyen, amikor nekiláttam a sütésnek. Az én legkisebb tortaformám 22 cm átmérőjű, ezért kicsit laposabb lett a tortalap, de még éppen sikerült ketté vágnom.

Hozzávalók:

a csokoládés piskóta laphoz
3 evőkanál vaj
1 tk vaníliakivonat
40 gr finom liszt
40 gr keserű kakaópor
4 nagy tojás
75 gr vaníliás porcukor

krém
350 gr mascarpone
2 dl tejszín
1 tk instant kávé (lehet kicsit több is, vagy kevesebb, ki hogy szereti)
2 - 3 evőkanál vaníliás porcukor

kávészirup
0,5 dl forró víz
2-3 tk cukor
2 tk instant kávé
kevés rum

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. A forma alját vajazzuk ki és béleljük ki sütőpapírral is. Csak alul, a forma oldalát ne.
2. Tegyünk fel vizet forralni egy akkora lábasban, amire majd rá tudjuk tenni a keveréshez használt tálat.
3. A lisztet és a kakaót keverjük össze és szitáljuk át. Ne hagyjuk ki a szitálást, mert a kakaó hajlamos kis csomókban maradni.
4. Tegyük egy nagy tálba a tésztához való cukrot és a tojásokat. Keverjük össze, majd a tálat tegyük a forró vizes lábasra (a tál alja ne érjen bele a vízbe) és kézi habverővel keverjük addig a cukrot, tojást, amíg langyos nem lesz a massza (kb. 40 fok). Nincs hőmérőm, ezért az ujjammal ellenőriztem, amikor már melegnek éreztem, de nem forrónak, akkor volt kész.
5. Vegyük le a tálat a forró vízről és gépi habverővel keverjük addig a masszát, amíg a térfogata meg nem háromszorozódik és a krém állaga olyan lágy tejszínhab szerű nem lesz. Ez legalább 5 perc, nekem több volt, mert nem annyira erős a gépem.
6. Közben a vajat és a vanília kivonatot tegyük egy tálba és tegyük a forró víz fölé, hogy megolvadjon.
7. A liszt, kakaó keveréket három részletben szórjuk rá a tojáshabra és egy gumi spatulával óvatosan keverjük bele.
8. Ebből a masszából egy keveset tegyünk a kihűlt, de még folyékony vajba, keverjük össze, öntsük vissza a masszához és óvatosan keverjük össze az egészet.
9. Öntsük a tésztát a formába és süssük meg. Nekem a nagyobb formában kb. 25 perc kellett, az eredeti receptben 40 perc sütési időt adtak meg.
Akkor jó, ha a teteje ruganyos és kiállja a tűpróbát.
10. Ha megsült, tegyük egy rácsra és hűtsük ki teljesen. Ha kihűlt vegyük ki a formából és vágjuk ketté a tortalapot.
11. A sziruphoz keverjük össze a hozzávalókat és hűtsük ki.
12. A krémhez szintén keverjünk össze mindent, ekkor ijesztően folyékonynak látszik. Ha pár percig erőteljesen keverjük a krémet (én fakanállal kevertem), egyszer csak el kezd sűrűsödni és megnyugtató krémes vaj állagot vesz fel. A krém magában is nagyon finom, a környéken lábatlankodók sűrűn tesztelték, hogy mindenhol ugyanolyan-e az íze :)

Összeállítás:
Az alsó lapot öntözzük meg a szirup felével, kenjük rá a krémnek kicsit több, mint a felét. Tegyük rá a 2. tésztalapot, azt is öntözzük meg sziruppal és kenjük rá a tetejére és oldalára a maradék krémet. Szórjuk meg kakaóporral és díszítsük csokiforgáccsal, csokis kávészemekkel, vagy amivel még szeretnénk. Hűtsük 2-3 órán át az összeállított tortát, hogy az ízek jól összeérjenek.
A hosszadalmas leírás ellenére nem olyan bonyolult elkészíteni, viszont annyira finom és látványos, hogy megéri mindenképpen. Egy ilyen alkalomra pedig különösen :)

Vajsör - VKF!XXXII. forduló

2010. március 1., hétfő



Amikor elolvastam a Harry Potter sorozat első részét, egyből felfigyeltem a vajsörre. Már a neve is nagyon tetszett, az ízét pedig olyan vajas-tejszínes, alkoholosnak képzeltem. Azt hittem, hogy teljesen a képzelet szüleménye ez az ital, gondolkoztam is rajta, hogy miből lehetne előállítani, de nem volt semmi ötletem.
Mindenképpen alkoholosnak képzeltem, hiszen élénken élt bennem a Két év vakációból, hogy a hajótörött gyerekek, még az egészen kicsik is, frissítő gyanánt vízzel kevert brandyt kaptak a vacsorához.
Aztán a TV-Paprikán néztem Heston Blumenthal karácsonyi műsorát és mit látok? A bolondos szakács vajsört készített, amiről azt is megtudtam, hogy valamikor nagyon régen ismerték ezt az italt, aztán feledésbe merült. Talált hozzá receptet is, ami alapján elkészítette a saját változatát.
Kipróbáltam és nagyon finom lett! Kicsit kesernyés, édes, melengető, hideg napokra való ital.

Úgy gondoltam, hogy a vajsör igazán beleillik a 32. VKF! témájába, amit Maimoni hirdetett meg.
Tiszta őrület! Sör melegen? Igen !!

Akkor jöjjön a recept!

Hozzávalók:
Fél liter világos sör (lehetőleg ale típusú, ne lager legyen)
2 tojássárga
3 evőkanál cukor
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szegfűszeg
reszelt szerecsendió - kb. 1/4 tk
1-2 dkg vaj

Elkészítés:
1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral.
2. A sört melegítsük össze a fűszerekkel - kb. 50 C fokosra kell melegíteni. Nem volt folyadékhőmérőm, ezért ujjpróbával ellenőriztem - olyan meleg legyen, hogy az ujjunkkal még ne érezzük forrónak.
3. Öntsünk kevés meleg sört a tojássárgákhoz, keverjük el, majd öntsük vissza az egészet a lábasba.
4. Állandó keverés mellett sűrítsük be egy kicsit - nem szabad forrnia! A leírás szerint legfeljebb 80 fokosra melegítsük fel. Ezen a hőmérsékleten főzzük 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat.
5. Habosítsuk fel habverővel vagy tejhabosítóval és kész is, lehet inni.

Gyerekeknek nem való, eléggé érezhető benne az alkohol . Felnőtteknek viszont nagyon ajánlom :)