Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Rum baba azaz Baba au Rhum

2010. január 31., vasárnap





Régóta tervezgetem, hogy megsütöm a Rum babát, ezt a lengyel eredetű francia édességet, aminek már a neve is nagyon tetszett.
Könnyű elkészíteni, bár kelt tésztából készül, de nem kell dagasztani, csak keverni. Sok vaj és tojás van benne, amitől gazdag íze és puha, zsírdús tésztája lesz, ami másnap is nagyon finom. Ez ugye a legtöbb kelt tésztáról nem mondható el.
Sokféle formában szokták sütni, én vettem hozzá egy szilikonos baba formát, de kipróbáltam muffin formában is, abban is teljesen jól működik.

Hozzávalók:
135 gr mazsola (lehetőleg többféle)
rum
15 gr friss élesztő vagy fél csomag szárított
120 ml langyos tej
3 evőkanál cukor + 1 csipet
250 gr finomliszt
1/2 teáskanál só
4 tojás
125 gr olvasztott vaj

szirup:
150 ml víz
150 gr cukor
4-5 evőkanál rum

máz:
baracklekvár
rum

Elkészítés:
1. Áztassuk a mazsolát rumba, ha előrelátóak vagyunk, akkor egy éjszakán át, ha nem, akkor 1-2 órára.
2. A langyos tejet keverjük össze az élesztővel, a csipet cukorral és tegyük félre 10 percre.
3. Közeben szitáljuk (sosem szoktam) a lisztet egy langyos tálba, keverjük hozzá a 3 ek cukrot és a sót. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele a felhabosodott élesztőt és a széléről terítsünk rá egy kis lisztet. Takarjuk le és tegyük félre 20 percre.
4. Üssük bele az egész tojásokat, jól keverjük össze, aztán adjuk hozzá az olvasztott (de már nem forró) vajat és az alaposan lecsepegtetett mazsolát. Keverjük még egy darabig, hogy jó levegős legyen és letakarva kelesszük egy órán át.
5. Amíg kel a tészta, készítsük el a szirupot. A vizet a cukorral forraljuk 10 percen át és ha kihűlt, adjuk hozzá a rumot.
6. Melegítsük elő a sütőt 230 C fokra.
7. Vajazzunk ki baba vagy muffin vagy valami hasonló formákat (kb. 14-16 db süteményre számítsunk).
8. A formákat félig töltsük meg tésztával és hagyjuk kelni a tésztát a forma tetejéig. Ez kb. 10 perc.
9. Tegyük az előmelegített sütőbe és egyből csökkentsük a sütő hőmérsékletét 200 C fokra. Süssük 13-15 percig.
10. Rácson hűtsük ki a formából kiborított babákat, aztán állítsuk őket egy tálcára és öntözgessük rájuk a szirupot. Várjuk meg, amíg beszívják a nagy részét.
11. Baracklekvárt keverjünk össze kevés rummal és egy ecsettel kenjük rá a babákra.

Kicsit várjunk, amíg megszikkad, aztán essünk nekik. Vannak akik tejszínhabbal és gyümölccsel eszik, de azoknak nem kell vigyázni a vonalaikra.







Kiegészítés:
Ez az az IKEA-s tepsi, ami szerintem használható hozzá:


forrás: IKEA honlap

Szepyke kérésére lefényképeztem a formámat - remélem, hogy ebből látszik, hogy miben sütöttem.


Eszkimó szelet - Nanaimo Bar

2010. január 28., csütörtök


Figyelemmel kísérek néhány angol nyelvű gasztroblogot és az elmúlt napokban sorban mindegyiken megjelent ez a sütemény. Úgy láttam, hogy futótűzszerűen terjedt a bloggerek között , úgy, ahogy nálunk szokott némely sütemény, csak kicsit nagyobb léptékben :)
Mindenhol megkapta azt az állandó jelzőt, hogy legendás. Most már én is nagyon kíváncsi lettem rá, és ilyenkor addig nem nyugszom, amíg el nem készítem.
A leírások szerint Kanadában nagyon népszerű, mindenhol ismert sütemény, amit a neve alapján valamilyen eszkimó eredetűnek gondoltam - ezért is lett az én változatom neve Eszkimó szelet. De nagyot tévedtem, mert Nanaimo egy város, méghozzá Vancouver sziget második legnagyobb városa. A téli olimpia miatt került elő a sütemény, hát készüljünk akkor mi is az olimpiára. Készítsük el (nem kell sütni!), üljünk a tv elé és figyeljük a síugrókat például (én őket szoktam).

Nagyon finom, de elég tömény - elég belőle egy-két kis kocka és az édességvágyunk ki is elégült egy időre. A kép csalóka, nagyobbnak látszik rajta a sütemény - valójában kb. 2 x 2 cm a mérete egy kockának.

Kicsit változtattam az eredeti recepten, a változásokat jelzem a hozzávalóknál. Három rétegből áll a sütemény, nem kell sütni, csak főzni kicsit és hűteni. Gyorsan elkészül és nagyon könnyű, gyerekek is simán el tudják készíteni
1 csésze=2,5 dl

Hozzávalók:
Alsó réteg:
115 gr vaj
1/4 csésze porcukor
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tojás
160 gr graham keksz morzsa - nekem csak 150 gr volt itthon, a DM-ben kapható Alnatura vajas, teljes kiőrlésű kekszet használtam hozzá - (az eredeti receptben a kekszet is házilag süti)
1/2 csésze apróra vágott mandula vagy mogyoró - ez kb. 50 gr, én 100 gr-t tettem bele
1 csésze kókuszreszelék - én ezt most kihagytam

Középső réteg:
115 gr vaj
2 evőkanál+2 teáskanál (40 ml) tejszín - elfelejtettem venni, helyette ugyanennyi sűrített tejet használtam hozzá
2 evőkanál vaníliás pudingpor - egyes források szerint ez nem fontos hozzávaló, én is kihagytam, helyette tettem hozzá vaníliakivonatot
1 csésze porcukor - na ez nagyon sok szerintem, én kb. a harmadát tettem bele

Felső réteg:
115 gr keserű csokoládé
28 gr vaj

Elkészítés:
1. Egy kicsi tepsit (16 x 16 cm) béleljünk ki folpackal úgy, hogy túl lógjon a szélén. Könnyebb lesz majd így kivenni a süteményt.
2. Az első réteghez egy lábasban kis lángon olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot és a kakaót és jól keverjük össze.
3. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojást és kis lángon főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ez 1-2 perc.
4. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a kekszmorzsát, mandulát és a kókuszreszeléket. Hűtsük langyosra és nyomkodjuk bele a tepsibe.
5. A középső réteghez keverjük habosra a hozzávalókat és kenjük rá az alsó rétegre. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészül a felső réteg.
6. A Harmadik réteghez vízfürdőn vagy kis lángon olvasszuk meg a vajat és a csokoládét és jól keverjük össze. Ha már kihűlt, de még folyós, kenjük a süteményre és tegyük vissza a hűtőbe.
Ha megdermedt a csokiréteg, lehet szeletelni, bár biztosan jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben.

Sok helyen találtam meg a receptet, végül ez alapján indultam el.

Spenótos lepény - VKF! XXXI. forduló

2010. január 24., vasárnap


Garffyka maradékhasznosító témájához tökéletesen passzol ez a lepény. Grillcsirkét sütöttem és megmaradt 4 alsó comb . Szerintem a grillcsirke frissen finom igazán, hidegen a bőre elveszíti azt a ropogósságot, ami a legjobb benne. A bőrétől megfosztott csirkehús került a töltelékbe, erre viszont teljesen jó volt. Minden jó valamire, csak meg kell találni a helyét - vontam le ezt a hatalmas bölcsességet vacsora után.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (500 gr)
maradék sült csirkehús (4 alsó comb)
1 doboz fagyasztott spenót - kiolvasztva
1 tojás
20 dkg feta sajt
1 dl tejföl
só, bors
1 nagy gerezd fokhagyma (nem duci, mert ezzel a szóval ki lehetne kergetni a világból)
2-3 dkg vaj
tetejére 1 tojássárga

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
2. A vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, tegyük rá a lecsöpögtetett spenótot és kevergetve pároljuk pár percig, majd vegyük le a tűzről.
3. Borsozzuk, tegyük bele az áttört fokhagymát, morzsoljuk bele a fetát és keverjük hozzá az apró falatokra vágott húst. Most sózzuk, ha szükséges, de lehet, hogy nem is kell, ha nagyon sós volt a feta sajt.
4. Keverjük bele a tejfölt is és hűtsük ki langyosra a tölteléket.
5. Közben a tészta felével béleljünk ki egy tepsit, úgy, hogy maradjon kis pereme is.
6. A langyos tölteléket terítsük el a tésztán és fedjük be a tészta másik felével.
7. A tetejét kenjük meg tojássárgával (a fehérjét gyűjtsük a hűtőben pl. a mogyorós, kávés habcsókhoz), szúrkáljuk meg villával a felső tésztalapot és tegyük be a forró sütőbe.
8. Légkeveréssel 30-35 perc alatt megsül.
9. Kicsit hűtsük ki - melegen, hidegen egyaránt finom, ahogy mondani szokták.

Almás hurka

2010. január 22., péntek


Egyszerű és gyors vacsora, a receptet valamikor régen egy Nők Lapjában találtam, a leírás szerint francia parasztétel. Nem néztem utána, de a franciákból kinézem :)
Arra figyeljünk, hogy jó minőségű, ízletes, lehetőleg házi hurkát vegyünk hozzá. Véres hurkából készül az eredeti recept szerint, de finom májas hurkával vagy sima hurkával is.
Mennyiségeket nem írok, ez teljesen szabadon választható műfaj.
A hurkát sütőben, rácson süssük meg, így ropogós lesz a külseje és nem tocsog a zsírban. 200 C fokon, légkeveréssel sütöttem, nagyjából 20 percig.
Közben személyenként vegyünk 2-3 almát és vágjuk nagyságtól függően 4-8 cikkre.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk kevés olajat (vajat, zsírt), tegyük bele az almákat és kis lángon, lefedve pároljuk meg az almákat. Az alma típusától függően 5-10 perc. Arra vigyázzunk, hogy az almák ne puhuljanak meg teljesen, kicsit még legyenek ropogósak.
Ha kész az alma és a hurka is, tegyük a hurkát az almára, alma közé és pár percig pároljuk együtt. Ne fedjük le, mert akkor a hurka megpuhul.
Nagyon jó párost alkot a fűszeres hurka és az édeskés-savanykás alma.



egy igazi hurkapálca

Kávés mogyorós habcsók

2010. január 10., vasárnap


Édesemnél
láttam meg ezt a habcsókot - előkelő néven meringue-t és elvesztem. A hozzávalók, a leírás és a kép alapján úgy képzeltem, hogy nagyon finom lehet. És nem is okozott csalódást, sőt ! Kívül ropogós, belül lágy, kicsit ragacsos, mogyorós, kávés finomság, ráadásul megszabadít 4 tojásfehérjétől.
A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem és szerintem így teljesen jó volt.

Hozzávalók: (kb. 30-35 db viszonylag nagy habcsók lesz belőle)
4 tojásfehérje
2 dl kristálycukor (eredetileg 2,5 dl - nem mértem le, hogy hány deka)
2 ek étkezési keményítő
15 dkg mogyoró (apróra vágva)
1 ek instant kávé ( mozsárban finomra porítottam)
2,5 dkg étcsokoládé finomra vágva
csipet só
(ek=evőkanál)

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 150 C fokra, 2 nagy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
2. A tojásfehérjéket verjük lágy habbá a csipet sóval, több részletben adjuk hozzá a cukor és verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk.
3. Öntsük a habra a keményítőt, mogyorót, csokit, kávét és keverjük össze nagy mozdulatokkal. Édesem szerint fémkanállal kell keverni, nem firtattam miért, azt használtam én is.
4. Evőkanállal tegyünk viszonylag nagy halmokat a tepsikre egymástól 2-3 cm távolságra.
5. Süssük 30 percig a 150 C fokos sütőben. Simán sütöttem, nem légkeveréssel. Akkor jó, ha világos színű lesz kívül is, alul is és ha megnyomjuk a külsejét, keménynek érezzük, nem reped szét azonnal. Próbáljunk egyet megemelni, el kell válnia a sütőpapírtól. Ha még ragad hozzá, akkor szüksége van még pár percre.
Egymás után sütöttem meg a két tepsivel, nem mertem egyszerre betenni mindkettőt a sütőbe.

Annyira finom, hogy nálunk állandó vendég lesz ez a sütemény, az biztos.


Sárgaborsó krémleves sajttal

2010. január 9., szombat


Egy újabb gyors és egyszerű leves a kedvencekből, számomra olyan igazi téli eledel, melengető, laktató.

Hozzávalók:
200 gr sárgaborsó
1,5 l zöldséglé, húsleves vagy víz+kocka (a DM bio részlegén kiváló leveskockák kaphatók)
1 - 2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
10 - 15 dkg kemény sajt(trappista, ementáli, cheddar,...)
só, bors

2-3 száraz kenyérszelet vagy zsemle
5 dkg vaj
5 dkg márványsajt vagy gorgonzola

Elkészítés:
1. Érdemes beáztatni a sárgaborsót egy éjszakára, mert úgy sokkal hamarabb elkészül a leves.
2. A beáztatott borsóról leöntjük az áztatólevet, fazékba tesszük, felöntjük a kéznél levő folyadékkal és felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket is. Ha a folyadék nem sós, akkor meg is sózzuk.
3. Főzzük teljesen puhára a borsót. Ha kész, akkor botmixerrel turmixoljuk simára.
4. Öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk fel azzal is.
5. A sajto(ka)t vágjuk apró kockákra, tegyük a forró levesbe és forraljuk fel megint.
6. Ha kész, sózzuk, ha szükséges és őröljünk bele borsot.
7. Készítsünk hozzá sajtos kenyérkockákat. Előrelátó háziasszony a borsó puhulása közben meg is csinálja.
8. A sütőt melegítsük 200 C fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
9. A kenyeret (zsemlét) vágjuk apró kockára és tegyük egy nagy tálba.
10. A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, tegyük hozzá a márványsajtot, azt is olvasszuk meg. Öntsük a keveréket a kenyérkockákra és keverjük jól össze, hogy minden kockára jusson a sajtos-vajas keverékből.
11. Terítsük szét a tepsin és a sütőben süssük barnára, ropogósra (légkeveréssel). Hamar megpirul, figyeljünk rá.

A receptet Lajos Mari 99 Sajt- és tojásétel című könyvében találtam évekkel ezelőtt és csinálom azóta rendületlenül. Még nem unjuk.

Fűszeres gyümölcskenyér - nem csak karácsonyra

2010. január 5., kedd


Rajongásom új tárgya ez a sütemény. Azon az indiai blogon találtam a receptet, ahol a rózsaborsos kekszet is. Ebben a gyümölcskenyérben egyesül az angol karácsonyi puding az indiai fűszeres ízvilággal. Egyik különlegessége az, hogy garam masalát is használ fűszerként, amitől pikáns, gazdag íze lesz. A tészta állaga nem száraz, alaposan becsomagolva napok múlva is ugyanolyan szaftos, szinte nedves a tésztája, az íze pedig felerősödik. Most értettem meg, hogy miért kell az ilyen süteményeket érlelni evés előtt.

A felhasznált gyümölcsöket és magokat legalább 1 napig kell áztatni, de lehet tovább is, Deeba szerint, aki a receptet közzé tette, akár 7 napig is ázhatnak.
Kicsit hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de ez csak a látszat, mert nagyon egyszerű előkészíteni, az íze pedig megérne még több munkát is.

Hozzávalók:
400 gr szárított és kandírozott gyümölcs (én többféle mazsolát, kandírozott gyömbért, aszalt áfonyát, kandírozott citromhéjat tettem bele)
1 marék kesudió
1 marék mandula
1 marék dió (én most csak mandulát tettem bele)
1 narancs lereszelt héja és leve (kb. 2- 2,5 dl legyen, lehet egy része alkohol is (brandy vagy rum) - szerintem mindenképpen legyen, nagyon jót tesz neki)
2 tk garam masala
2 tk fahéj
2 lime leve
230 gr liszt
60 gr étkezési keményítő (eredetileg kukoricaliszt, de az épp nem volt itthon)
2 tk sütőpor
1/2 tk só
230 gr vaj
200 gr cukor
2 ek cukor a karamellhez
1,5 ek instant kávé
5 tojás
2 ek vaníliakivonat


Elkészítés:

1. A szárított gyümölcsöt és a magokat apróra vágjuk, megszórjuk a garam masalával, fahéjjal, narancshéjjal és összekeverjük a lime-ok levével, a narancslével (plusz az alkohollal), lefedjük és legalább 1 napig állni hagyjuk, néha megkeverjük.
2. A 2 ek cukorból karamellt készítünk, felöntjük 1 dl vízzel, beletesszük az instant kávét és összeforraljuk. Pár percig forraljuk, hogy kicsit sűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt melegítsük elő 150 C fokra és béleljünk ki egy hosszú és egy rövid gyümölcskenyér formát (loaf) sütőpapíral.
4. A lisztet keverjük össze a keményítővel, sütőporral, sóval majd keverjük össze az áztatott gyümölcsökkel.
5. A puha vajat keverjük habosra a cukorral, egyenként keverjük hozzá a tojásokat, aztán adjuk hozzá a karamellt, a vaníliakivonatot és több részletben a lisztes gyümölcsöt. Ne keverjük sokáig, csak addig, amíg minden el nem keveredik.
6. Osszuk el az előkészített formákba és a sütő alsó polcán süssük 1 - 1,5 órán át. Nekem elég volt kicsit több, mint 1 óra. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsültek-e.
7. Ha kész, borítsuk ki rácsra őket, hűtsük ki, majd csomagoljuk alufóliába. Legalább egy napig pihentessük, mielőtt felszeleteljük őket.

Nincs az előírva, hogy csak karácsonykor süthetünk gyümölcskenyeret :)


5 film - 5 jelenet

2010. január 3., vasárnap
Sajtkukac Niki igencsak kedvemre való labdát gurított nekem: szedjek össze 5, számomra vicces/szomorú/megható/gagyi/stb. filmes jelenetet. Mivel szerencsére szabad kezet kaptam, maradok a humornál, jól jön most, hogy vége van a szünetnek. Kiválasztottam én is azokat a filmeket, amiket akárhányszor meg tudok nézni és úgy tudok rajtuk nevetni, mintha először látnám őket.

Első választottam a Repülő cirkusz sorozat a Monty Pythontól. Úgy látom, hogy vagyunk itt egy páran Monty Python rajongók :) Nagyon sokszor láttam a sorozatot, időről időre megnézünk egy-egy részt, a gyerekeim kívülről idézik a kedvenc jeleneteket (angolul! nyelvtanulásra is kitűnő :))
Szerencsére az egyik kedvencemről a youtube-on találtam videót is, ez a Sajtboltos jelenet. Szerintem zseniális!

video


Nagyon szeretem Almodovar filmjeit, elképesztő figuráit, tőle is ajánlok egyet:
Az aszonyok a teljes idegösszeomlás szélén
-t. A sok közül az egyik kedvenc rész - aminek még gasztronómiai vonatkozása is van :), amikor a főszereplő megeteti a vendégeit azzal a gazpachóval, amibe altatót kevert, mert öngyilkos akart lenni. Van különben a filmben egy elképesztően csúnya fiatal nő, akinek olyan a feje, mint egy életre kelt Picasso festmény :)

Nem csak a humora miatt szeretem a Sörgyári Capriccio-t, belőle azt a részt választottam, amikor Pepin bácsi megérkezik. Aki még nem látta, annak kötelező darab :)

video

Az Amelie csodálatos életét is láttam már több tucatszor, szeretem a történetét, a figuráit, a színeit, szóval mindent. Azt a részt ajánlom most belőle, amikor Amelie hiába várja Ninot a kávéházban és elképzeli, hogy milyen kalandok késleltetik az érkezését. Videót csak spanyolul találtam eddig erről a részről, de még keresgélek.

A végére egy mostani magyar kedvenc, Az oroszlán ugrani készül. Ez egy 1969-es film, DVD-n lehet kapni és a Filmmúzeum is levetíti néha. Bujtor István a főszereplője, ő a magyar James Bond :) Bájos, humoros, magyar(os) kémtörténet, ráadásul csupa nagy, régi szinész játszik benne, még a kis szerepekben is. A zenéjét az Illés együttes szerezte, kedvcsinálónak itt egy részlet a filmből:

video

A labdát tovább gurítom "Saját levében"-nek, Puszedlinek, Raindropnak és Tündérnek. Meg mindenkinek, akinek kedve van ehhez a játékhoz.

Sajtos zelleres "kenyér"

2010. január 1., péntek
Középre igazítás

A kenyér szó azért került idézőjelbe, mert ez nem egy hagyományos élesztős, hanem egy sütőporos változat. Gyorsan elkészül, mert nem kell keleszteni, a tésztát gyorsan össze lehet állítani. A legbonyolultabb művelet benne a zeller apróra vágása.
Sajttal, vajjal, finom vörös borral nagyon kellemes harapnivaló.

A recept egy kiváló angol szakácskönyvből való: Hamlyn All colour cook book - ez volt az első angol nyelvű szakácskönyvem. Minden recepthez tartozik egy színes kép, ez akkor egyedülálló volt, különösen az akkori magyar szakácskönyvkínálatot ismerve. Ebben találkoztam először egy csomó olyan recepttel, amit akkor csak nagyon kevesen ismertek: brownies, pudding,trifle, scones, francia, indiai alapételek, édességek, stb. Manapság már a Jamie Oliver és Nigella főzőműsorain edződött magyar átlagember is hallott ilyenekről. Debrecenben vettem 1983-ban, az akkor igen horribilisnek számító 227 forintért, azt hiszem, hogy ráment egy havi ösztöndíjam.

Hozzávalók:
1 kicsi (21.5 cm) hosszúkás formához (loaf)
240 gr finomliszt
fél tasak sütőpor
50 gr vaj
90 gr Cheddar sajt
2-3 szál szárzeller
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 kicsi tojás
1,3 dl tej




Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A formát kibéleljük sütőpapírral.
2. A zellert összevágjuk apróra, a sajtot lereszeljük.
3. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral és összemorzsoljuk a vajjal.
4. A tojást és a tejet összekeverjük.
5. A lisztes vajhoz adjuk hozzá a zellert, sajtot, az áttört fokhagymát és a tejes tojással gyorsan gyúrjuk össze.
6. Nyomogassuk bele a kibélelt formába és süssük kb. 40-45 percig (légkeveréssel). Légkeverés nélkül 200 C fok és 50 perc a sütésidő.
7. Hűtsük ki egy rácson, melegen-langyosan nehezen szeletelhető.