Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Mandulakrémmel töltött kardamomos kelt csigák

2010. október 23., szombat


Francia-svéd házasság gyümölcse ez a csiga - kezdem mindjárt egy kis képzavarral a bejegyzést. Van nekem egy nagyon jó svéd süteményes könyvem (Ellenálhatatlan édességek), belőle vettem a csiga tésztáját, a krém pedig francia mandulakrém, előkelő néven Frangipane, amiről Millinél olvastam nem is olyan régen.

Ebből a mennyiségből nagyon nagy adag sütemény lett, még csomagolni is tudtam a vendégeknek belőle - és nem azért, mert minél hamarabb meg akartam szabadulni a maradéktól.
A tészta és a mandulakrém nyersen is kóstolgatásra csábít, de szerencsére megsütve is nagyon finom, ismétlés mindenképpen következik.



Hozzávalók:
(kb. 45 darabhoz)
Tészta
700 gr finomliszt
1,5 csomag instant élesztő (vagy 50 gr friss)
10 dkg cukor
2 kávéskanál őrölt kardamom
5 dl zsíros tej
15 dkg vaj
csipet só

Mandulakrém:
150 gr finomra őrölt mandula (mandulaliszt)
100-150 gr porcukor
120 gr vaj
1 tojás
kb. 0,5 dl tejszín
1 csapott evőkanál keményítő

Elkészítés:
1. A vajat olvasszuk meg, öntsük hozzá a tejet és melegítsük össze őket kézmelegre.
2. 50 dkg lisztet öntsünk egy nagy tálba, keverjük bele a sót, élesztőt, cukrot, kardamomot majd öntsük hozzá a meleg tejet és fakanállal alaposan keverjük össze.
3. A maradék lisztből tegyünk félre egy kis pohárnyit (1 dl), a többit keverjük hozzá a tésztához és gyúrjuk addig, amíg szép sima és fényes nem lesz.
4. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
5. Közben készítsük el a krémet: a puha vajat keverjük össze a porcukorral, mandulaliszttel, majd keverjük hozzá a keményítőt, tojást és a tejszínt. Ne legyen túl folyékony (esetleg be is tehetjük a hűtőbe felhasználásig).
6. A duplájára kelt tésztába öklözzünk egy nagyot, a tálban gyúrjuk át, majd borítsuk ki egy lisztezett felületre. (A lisztet a meghagyott lisztből vegyük.)
7. Gyúrjuk hozzá a maradék liszt egy részét, nem muszáj mindet, nekem megmaradt 2 evőkanálnyi.
8. Felezzük el a tésztát, nyújtsuk ki őket egyenként téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra.
9. A krémmel kenjük meg a téglalapokat, szorosan tekerjük fel és éles(!) késsel vágjuk fel 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
Ha nem elég éles a kés, akkor szabályos csigák helyett esetleg kissé amorf darabokat kapunk és a tölteléket is vissza kell tuszkolni az ujjunkkal a csigákba.
10. A szeleteket sorakoztassuk fel sütőpapírral bélelt tepsin (kettő kell hozzá) és hagyjuk a duplájára kelni őket.
11. Közben melegítsük elő a sütőt 200/220 C fokra (légkeveréses/normál).
12. A forró sütőben 10-12 perc alatt megsülnek, akkor jó, ha már szép pirosas-barnás a színük és ropogósnak látszanak.

Langyosan már ehetjük őket, szerencsére ez az állapot gyorsan bekövetkezik.


9 megjegyzés to Mandulakrémmel töltött kardamomos kelt csigák:

Mézigörl írta...

Mandula és kardamon...nagyszerű páros! :)))

Bianka írta...

Csodálatosan néz ki

"saját levében" írta...

A finnek is kardamomot tesznek bizonyos kelt kalácsaikba. Jó kis melegítő fűszer az, de állítólag az influenza ki nem állhatja.

lekvároskukta írta...

Lúdanyó, ez csodás!
Biztosan meg fogom csinálni valamikor :)

lúdanyó írta...

Mézigörl, egyetértek :) és még méz is jöhetne hozzá, nem? :)

Bianca, köszönöm a kedvességed :)

SL, úgy látszik ezek az északiak mind ilyenek :)

Lekvároskukta, köszönöm :) Örülök, hogy a sütéstől azért nem ment el a kedved :)

lekvároskukta írta...

:)

Cserke írta...

Amiben kardamom van és mandula, csak jó lehet. Lementve:)

Zizi írta...

Hmmm, ez nagyon jól hangzik és jól is néznek ki! :)

lúdanyó írta...

Köszönöm Zizi :)