Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Cseh sörös hús knédlivel

2010. június 12., szombat



Rossz nyelvek szerint a cseh konyha kétféle ételt ismer: amit sörrel főznek és amihez sört isznak. Ez a húsétel az első kategóriába tartozik (bár képviselhetné a közös halmazát is a kettőnek). Eredeti cseh sört a kisebbik gyerek hozott Csehországból, ahol osztálykiránduláson jártak. A kirándulás igen kalandosra sikerült, szemléltetésül legyen elég ez a kép:




Hozzávalók:
600 gr sertéslapocka, bár most éppen csirkemellből készült
300 gr hagyma
fél liter pilseni sör
3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
1 kávéskanál köménymag
olaj vagy zsír

Elkészítés:
1. A húst kockára vágjuk (az eredeti recept szerint meg kéne hempergetni a húskockákat pirospaprikában), a hagymát is finomra aprítjuk.
2. A hagymát kevés olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk, hozzátesszük a húst, fűszerezzük és együtt pirítjuk pár percig. Felöntjük a sör felével, lefedjük és együtt pároljuk. A sertést 45 percig, a csirkét elég 15-20 percig. Belekeverjük a zsemlemorzsát, ráöntjük a maradék sört és fedő nélkül további 10-15 percig főzzük, amíg jó sűrű leve nem lesz.

Knédli:
Hozzávalók:
300 gr liszt
2 tojás
30 gr friss élesztő
1 dl tej
3 száraz zsemle vagy 3 szelet száraz kenyér
40 gr vaj


Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a liszttel, tojással, sóval.
2. Lefedve 30 percig kelesztjük.
3. Közben apró kockákra vágjuk a zsemlét (kenyeret) és a vajon megpirítjuk.
4. A megkelt tésztához hozzágyúrjuk a kihűlt zsemlekockákat és lisztezett deszkán két darab 7-8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle.
5. Vizet forralunk egy nagy fazékban, megsózzuk és a hengereket beletesszük. Főzzük 15 percig őket, majd fordítsuk meg és a másik oldalukon is főzzük 15 percig. A víz ne forrjon, inkább csak gyöngyözzön.
6. Ha megfőttek, kivesszük őket és felszeleteljük ujjnyi szeletekre, legjobb cérnával végezni ezt a műveletet.




Forrás: Lévai Vera: Kelet-Európai szakácskönyv

8 megjegyzés to Cseh sörös hús knédlivel:

Vesta írta...

Szépre sikeredett ez a knédli,ügyes vagy!

lúdanyó írta...

Köszi, én is büszke voltam rá :)

Bianka írta...

Ezt ki kell próbálnom, mert Prágában nagyon bejött

lúdanyó írta...

Bianka, örülök, hogy tetszik :)

Iza írta...

Egy kicsit tanácstalan vagyok a knédli kifőzésével kapcsolatban : ha meg kell fordítani akkor ez azt jelenti hogy a víz nem kell ellepje, csak a knédli feléig kell érjen? Még nem készítettem ilyet de rég ki szeretném próbálni. Előre is köszi a választ.

lúdanyó írta...

Kedves Iza,
a knédli lebegni fog a víz tetején úgy, hogy kb. a fele van a vízben, a másik fele kilóg a vízből. Ezért kell megfordítani. Persze annyi vízben kell főzni, hogy tudjon lebegni :)

ORsi írta...

a kevésbé fotogén kategóriába tartozik ugyan, de emlékeim szerint tényleg nagyon finom. meg kellene próbálnom, bár félek a knédli miatt...

lúdanyó írta...

hát tényleg nem valami jó kép készült róla :)
nem kell félni a knédlitől, aki galuskát tud csinálni, annak ez is fog menni
és legalább nem kell vacakolni a szaggatással...