Sáfrányos cérnametélt-puding - VKF! 34. forduló



A receptet ugyan David Lebovitz honlapján találtam, de mint kiderül a leírásból, nem a mester találmánya, hanem az egyik Moro szakácskönyvből készítette el.
A kommentekből megtudtam, hogy Indiában, Pakisztánban gyakran készül ez a puding többféle változatban ("Vermicelli kheer" néven ismert arrafelé), mazsolával, datolyával, sáfránnyal. Itt már felcsillant a szemem, hiszen a sáfrány afrodiziákum, tehát mégsem fogok lemaradni az aktuális VKF-ről, mégis kerül valami tőlem is Afrodité asztalára. (De mi az a VKF?!)
(Ráadásul a félig görög, félig magyar szép unokahúgom, Afroditi révén családi kapcsolatban is állok az istennővel :) )

Hozzávalók:
100 gr cérnametélt (ez egy kicsit sok szerintem, legközelebb kevesebbet tennék bele)
25 gr vaj
625 ml tej
200 ml édesítetlen sűrített tej (ez nem volt itthon, sima tejjel helyettesítettem)
100 gr cukor
cs só
1/2 teáskanál őrölt kardamom (vagy mozsárban összetört)
kevés sáfrány
egy marék mazsola (mehet bele pisztácia, datolya is)

Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a kisebb darabokra tört cérnametéltet és állandóan kevergetve közepes lángon pirítsuk 5 percig.
2. Adjuk hozzá a tejet, sűrített tejet, cukrot, sót, kardamomot és a sáfrányt, amit előtte kevés forró tejben áztattunk egy darabig.
3. Állandóan kevergetve forraljuk fel és főzzük kb 10 percig, addig, amíg a tészta meg nem puhul. Adjuk hozzá a mazsolát is és hűtsük ki. (Ilyenkor lehet hozzá keverni narancsvirágvizet vagy rózsavizet is, de nálunk nem mindenki szereti).
Hidegen tálaljuk. Nagyon finom, krémes, különleges ízű desszertet kapunk, ami ráadásul könnyen elkészíthető és még olcsó is.


Megjegyzések

nokedli üzenete…
már én is hallottam róla, de még nem volt bátorságom nekiállni. most, hogy így olvastam nálad, milyen könnyü elkészíteni, bedobom majd egy romantikus vacsora zárásaként;-)
Bianka üzenete…
Hű-ha nagyon guszta.
Eisenstock Ildikó üzenete…
Ez a puding nagyon hasonlít a vargabéles belsejére csak jóval olcsóbb, mivel nem túróval, hanem tejjel készül.Biztos, hogy kipróbálom!
lúdanyó üzenete…
Nokedli, hajrá :)

Bianka, köszi!

Ildikó, erre nem is gondoltam, bár a sáfrány és a kardamom miatt egészen egzotikus íze van. Sok sikert hozzá!

Népszerű bejegyzések